Despre tot ce-i fin și fain

Pune-ți în agendă salvarea unor vieți: vino la Sun Plaza să donezi sânge!

By 30 august, 2018Learning
read time 3 min
 
30 august, 2018

Pune-ți în agendă salvarea unor vieți: vino la Sun Plaza să donezi sânge!

Nu trebuie să mergi la spital, nici să te abați din drum sau să-ți schimbi programul ca să salvezi o viață. Sau mai multe. De pe 31 august până pe 2 septembrie, la Sun Plaza are loc a șaptea ediție a campaniei „Dăruiește timp, donează sânge”. Nu rămâne indiferent!

by

Mă fascinează, de ceva vreme, ideea lucrurilor mici cu efecte mari. Scriu despre asta destul de des, de la micile gesturi de reciclare până la consum mai chibzuit și atenție mai mare la alegerile pe care le facem. Totuși, niciunul dintre lucrurile mici de care am scris până acum nu este atât de MARE precum cel de care scriu acum. Donarea de sânge.

 

Și totuși, este atât de mic: nu te „costă” decât un sfert de oră din viața ta. Mai puțin decât băutul unei cafele la o terasă. Mai puțin decât multe pauze de țigară. Mult mai puțin decât stai în trafic zilnic la ore de vârf.

 

De pe 31 august până pe 2 septembrie nici măcar nu trebuie să faci drumul până la Centrul de Transfuzie Sanguină, e suficient ca atunci când ieși la cumpărături sau mergi la film la mall să te oprești pe Esplanada Sud din Sun Plaza ca să donezi viață. Fiindcă fix asta faci când donezi sânge, donezi viață.

 

Aceasta este a șaptea ediției a campaniei – „Dăruiește timp, donează sânge”, iar la ediția din mai la Sun Plaza s-au donat 79 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 438 de pacienți internați în spitalele din București. Statistic, dacă vii prima dată, poți salva până la două vieți. Doi oameni pot căpăta o șansă la viață fiindcă TU te-ai oprit în timpul unei plimbări prin mall și ai ales să faci un gest vital.

 

Campania este organizată de Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTS București) și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria. 

Ca să recapitulăm, iată concret ce trebuie să știi:

Când se întâmplă și unde?

Între 31 august și 2 septembrie, între orele 9:00 și 13:00,  pe Esplanada Sud din Sun Plaza. Este weekend, deci te poți duce să iei un mic-dejun în oraș, să faci cumpărături când ziua abia începe și e liniște sau să vezi un film „la matineu”, oprind pentru a face mai întâi o faptă bună. Nu avem scuza timpului, e august, e weekend, e vacanță. Unii oameni nu se pot bucura de toate astea, iar NOI îi putem ajuta. Chiar nu spun vorbe mari.

Cine poate dona?

Poate dona oricine îndeplinește următoarele condiții:

 • vârstă între 18 și 60 de ani;
 • greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), respectiv 60 și 110 kg (bărbații)
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele trei luni;
 • în cazul femeilor, să nu fie însărcinate, în perioadă de lăuzie sau în perioada menstruală (trebuie sa treaca 5 zile de la ultima zi a menstruației);
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării:
 • să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie,
  bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele sau miopie peste -6.

Din păcate eu nu am putut niciodată să donez, deși mi-am dorit, fiindcă nu mă încadrez: sunt mioapă de când mă știu și am peste limita dioptriilor admise. Dar pot să fac ceva chiar și așa, dând mai departe acest apel și rugându-vă pe VOI, cei care mă citiți, să mergeți și să donați. Poate nu pot să dăruiesc viață, dar pot să propag această „leapșă” pentru viață.

 

Dacă vă încadrați în condițiile de mai sus, gândiți-vă că undeva, pe un pat de spital, există un om care ar putea să aibă nevoie de sângele vostru. Nu numai că îi faceți lui un bine, dar vă faceți și vouă: există numeroase studii care arată beneficiile donației de sânge pentru corpul donatorului, de la pierderea de calorii prin împrospătarea sângelui până la protecție cardiovasculară și chiar un risc mai redus de cancer (da, ultimele studii indică tot mai mult în acest sens).

 

Înainte de a fi declarați apți pentru donare, doritorii vor completa un formular și vor beneficia de un consult medical rapid: anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului și a hemogolobinei.

De ce insist atât de mult?

Insist fiindcă nu putem repara tot ce-i rău prin lume, dar printr-un gest micuț  chiar putem salva niște vieți. Niște vieți reale, de oameni în carne și oase. 

De data asta nici măcar nu ieșim din zona de confort: nu intrăm pe ușa unui spital sau a unui centru de donare de sânge. Mergem la mall și, în timp ce ne simțim bine, facem o faptă de o importanță vitală.

 

Respect și susțin inițiativa Sun Plaza și a partenerilor săi, am scris și o să tot scriu despre lucrurile frumoase pe care ei le organizează fiindcă mi se pare esențial să îți folosești influența și pârghiile pe care le ai la dispoziție ca să oferi oamenilor mai mult. În cazul de față, când ai un spațiu comercial foarte frecventat și popular, să transformi vizita oamenilor la mall într-un prilej de a vedea o expoziție inedită, de a privi o instalație de artă, de a admira un proiect cultural sau, în cazul de față, de a face un lucru mic și vital: să-i determini pe oameni să se oprească din drum ca să salveze o viață.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOKOne Comment

 • Closca Diana spune:

  Foarte frumoasa initiativa doar ca la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care pot dona, ar trebui specificat si faptul ca greutatea este in functie de inaltime. Din propria experienta o spun, ca sa nu faca si alte persoane drumul degeaba.