Despre tot ce-i fin și fain

Relația noastră cu Valentine’s Day, o poveste de love & hate. Și o soluție.

By 12 februarie, 2019Myself
read time 5 min
 
12 februarie, 2019

Relația noastră cu Valentine’s Day, o poveste de love & hate. Și o soluție.

Ghidul unei fete cumpătate și minimaliste despre Valentine’s Day, despre relația noastră cu el și despre ce ar putea însemna să-l „gândești” și să-l sărbătorești altfel.

by

Acum câțiva ani am scris un text numit ”Hai să nu mai detestăm Valentine’s Day”, strict ca o expresie a curiozității mele legate de relația deficitară pe care românii o au cu Valentine’s Day, Dragobete și restul sărbătorilor care urmează la final de iarnă. Sărbători pe care un prieten glumeț, de gen masculin, le poreclise cândva „triunghiul morții” pentru bărbații români. 

 

Da, poate că asimilăm Valentine’s Day cu o sărbătoare consumeristă, doar că, inevitabil, așa devin toate sărbătorile în momentul în care oferta disponibilă în jurul nostru este mai mare decât în orice alt moment din istoria omenirii. Intervin poftele, tentațiile, ideile, planurile grandioase. Ceea ce nu-i câtuși de puțin rău, ba chiar din contră, cu o condiție: să știm cum să profităm noi de situație, în loc s-o lăsăm să profite de noi. 

 

Toată relația noastră complicată cu obiectele, mâncarea sau cumpărăturile este o relație de coexistență: soluția nu e să te izolezi în munți, să ocolești orice cofetărie pe o rază de 10 km și să pui mâna la ochi când treci pe lângă vitrine. Dacă trebuie să faci asta, înseamnă că mai ai de lucru cu tine. Echilibrul înseamnă să știi ce îți trebuie și ce vrei, să alegi și să treci mai departe când e cazul.

 

Pentru mine minimalismul, cumpătarea sau echilibrul – oricum ai vrea să numești acest concept de a cumpăra „cu cap” – înseamnă să aleg strict ce mi se potrivește și ceea ce îmi trebuie, din abundența care mă înconjoară, nu să mă izolez într-un cub alb imaculat, cu o măsuță și 2 cărți, departe de orice tentații. Când știi ce vrei și ce cauți, orice altceva devine „zgomot”.

Această teorie se aplică, identic, în cazul cadourilor 

Dușmanul oamenilor nu este cumpăratul, ci cumpăratul fără discernământ, compulsiv, doar ca să umplem goluri sau să bifăm „obligații”. Avem nevoie de lucruri și e frumos să dăruim lucruri altora. Diferența dintre consumerism și o abordare echilibrată, de om care se bucură de avantajele secolului XXI, stă în noi. Mai precis în:

sufletul pe care-l depunem într-o cumpărătură

Să faci cadouri e un lucru minunat, cu condiția s-o faci cu drag, nu din obligație. Consumerismul intervine atunci când intri în primul magazin și iei trei lucruri la nimereală, ca să bifezi și să scapi de-o grijă.

 

Când cauți, tatonezi și te gândești oare ce i-ar plăcea și ce i-ar pune un zâmbet pe față unui alt om… acolo deja investești obiectul cu pricina cu ceva mai mult decât banii cheltuiți pe el. Și, pun pariu, n-o să cumperi compulsiv și nici n-o să umpli o sacoșă cu lucruri. O să cumperi puțin și cu suflet.

răbdarea de a găsi ceva potrivit

De cele mai multe ori, oamenii cumpără ca să „scape” fiindcă își pierd răbdarea. Înainte de a merge să cauți un cadou, gândește-te la omul respectiv: ce ai vrea să simtă când îți deschide cadoul? Ce emoție vrei să-i trezești? De ce are nevoie în viața lui la momentul respectiv? Ce gusturi are? 

 

Mai ales într-un cuplu, să cumperi ceva potrivit cu ocazia Valentine’s Day, a Dragobetelui sau a oricărei alte sărbători înseamnă să te străduiești să cunoști un pic mai bine acel om. Și, de cele mai multe ori, cele mai „simțite” cadouri nu sunt cele mai scumpe. Ba din contră, cheltuim mai mult atunci când habar n-avem ce îi place persoanei de lângă noi, pentru că alegem ceva scump doar ca să „dea bine”.

disponibilitatea de a ceda, de dragul altei persoane

De multe ori, se întâmplă ca într-un cuplu doar unul să vrea să serbeze o anumită zi. Am mulți prieteni băieți și toți mi se plângeau de-a lungul vremii de faptul că lor „nu le place, nu vor, dar ea insistă”. Sau, o să râdeți, am auzit și invers. Doar că aici intervine, la scară mică, toată teoria pe care o citim într-o viață de om despre relații: să lăsăm de la noi, să armonizăm energiile într-un cuplu, să învățăm să facem lucruri de dragul celuilalt și el de dragul nostru și tot așa. 

 

Când știi că pentru jumătatea ta înseamnă enorm s-o duci la un concert de Valentine’s Day, să-i cumperi o floare sau o cutie cu bomboane de ciocolată… cred că e mai importantă bucuria de pe chipul persoanei decât ambiția ta de a nu „îmbogăți” comercianții care „abia așteaptă să vândă”. Ei vând masiv cu sau fără ajutorul tău, dar numai tu poți să pui un zâmbet pe chipul unei persoane care așteaptă o surpriză de la tine. E decizia ta ce merită mai mult.

Ajutor, vine Valentine’s Day”!

Acest preambul a fost produsul unei inspirații care a venit fulgerător în momentul în care am primit comunicatul de presă despre evenimentul Sun Plaza, cu titlul “Ajutor, vine Valentine’s Day”! M-am gândit fix la personajele asemeni celor de mai sus, pentru care aceste sărbători sunt o bătaie de cap… deși n-ar trebui să fie așa. Persoane care în adâncul sufletului poate își doresc să sărbătorească, însă nu vor să fie sufocate de oferte și copleșite de întrebarea obsesivă „Ce să-i iau?”.

 

Pentru cei care vor să cumpere cu cap, Sun Plaza, un mall care mie-mi place pentru ideile „out of the box” pe care le promovează, a organizat trei etape de „ajutor”.

Pre-Valentine’s Day

În incinta Sun Plaza va exista un „Valentine’s Corner” la care toți cei care cumpără cadouri între 11-13 februarie pot veni să ceară sugestii de cadouri – „Ghidul Valentine’s Day”, în funcție de tipologia partenerului de viață – sau, după ce le-au achiziționat, să primească surprize personalizate. Mai precis, pot câștiga:

 

  • pe 11 februarie, o ciocolată personalizată pentru iubit-iubită realizată de un ciocolatier iscusit
  • pe 12 februarie, o bandă desenată cu povestea cuplului, realizată de ilustratoarea Raluca Gheorghiu. E ideea mea preferată, mi se pare genială! 
  • pe 13 februarie, o serenadă „live” facută de Alex Ștefănescu

 

Plus, primii 50 de îndrăgostiți vor primi invitație la concertul unplugged de Valentine’s Day, ceea ce ne aduce la Etapa a doua, și anume 14 februarie, când va avea loc în Sun Plaza un concert live Florin Ristei & trupa Freestay.

Post Valentine’s Day

Pentru că Valentine’s Day este doar prima din șiragul de sărbători care urmează, chiar dacă ai ales să nu sărbătorești Valentine’s, ci Dragobete, sau să te păstrezi pentru Mărțișor, poți primi vouchere pentru cadourile pe care le vei cumpăra în perioada de după Valentine’s. Și, cu răbdare și atenție, poți găsi ceva cu adevărat grozav pentru omul din viața ta.

Hai să sărbătorim ce vrem noi și cum vrem noi, dar să o facem din toată inima!

Foto principal: captură din filmul Valentine’s Day.

Foto secundar: Sun Plaza

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK