Despre tot ce-i fin și fain

Rozul delicat al pietrei de cuarț este culoarea lui 2016

By 14 ianuarie, 2016Lifestyle
read time 5 min
 
14 ianuarie, 2016

Rozul delicat al pietrei de cuarț este culoarea lui 2016

La început de ianuarie, Pantone – autoritatea internațională în materie de coloristică – a ales culoarea oficială a anului. Pe podium se află nuanța mea preferată de roz din toate timpurile: rozul pudrat al pietrelor de cuarț. Ce spune asta despre 2016 și care este puterea nebănuită a cuarțului roz?

by

Oficial, Pantone a ales ca 2016 să stea, democratic, sub semnul a două culori, astfel încât toate gusturile să fie împăcate: Rose Quartz (nuanța 13-1520) și respectiv albastru Serenity (15-3919)

Pantone-Rose-Quartz-and-Serenity

 

 

Albastrul seren îl las altora, fiindcă eu una sunt mai entuziasmată ca oricând de faptul că fix nuanța mea preferată de roz este privilegiată în 2016. În traducere liberă: se vor găsi mai ușor piese vestimentare în această culoare, iar retina mea va fi alinată de niște pasteluri mai blânde și de o modă – îmi place să cred – puțin mai rafinată.

 

Vedeți voi, eu una mă număr printre oamenii care nu se iau după tendințe decât dacă acelea se întâmplă, în mod excepțional, să coincidă fix cu gusturile lor. Și, având în vedere că stilul meu este minimalist – alb, negru, beige și minunatul roz pudrat – nu prea m-am regăsit în ultimele sezoane ale modei, în bombardamentul de sclipiciuri, imprimeuri psihedelice și accesorii în formă de semne de circulație sau cutii de detergent. Așadar, mulțumesc Pantone!

 

Dincolo de culoare însă, cuarțul roz care dă numele acestei nuanțe este și piatra mea de suflet, iar dacă nu ați făcut deja cunoștință cu ea, anul acesta aveți un motiv tocmai bun.

Chinezii consideră cuarțul roz piatra iubirii și a seninătății, cea care deschide Chakra inimii către dragostea necondiționată și care aduce alinare sufletelor rănite.

Poate și sensibilitatea mea nativă m-a condus către el, fiindcă din 2006 încoace fiecare călătorie a mea se soldează cel puțin cu câte o pietricică de cuarț roz, găsită de obicei accidental în câte un magazin minuscul sau pe cel mai de jos raft dintr-un butic de pe o străduță anonimă.

 

Povestea mea de dragoste cu cuarțul roz a început în Neuchatel, un orășel elvețian de poveste, în vara de după terminarea facultății. Mama mea, o adeptă a obiectelor „moștenire de familie”, ținea neapărat să-mi facă un cadou care să marcheze momentul, iar eu mă încăpățânam să refuz orice variantă propusă de ea. ,,Când o să găsesc ceva ce o să-mi doresc cu adevărat, mi-l vei cumpăra și va fi acel cadou simbolic”, îi promisesem solemn. „Dar nu vreau să dăm banii pe ceva ce nu-mi place din tot sufletul, doar pentru a marca momentul”. Și, ca în dragoste, exact când mă așteptam mai puțin, l-am zărit.

 

Dacă nu sunt oficial în misiune de shopping, nu obișnuiesc să privesc vitrinele magazinelor decât fugitiv, ca elemente de decor. Și totuși, într-o plimbare fără țintă pe străduțele orașului ceva m-a atras ca un magnet către vitrina unui magazin de bijuterii, unde tronau câteva zeci de modele diferite. Din marea de pietre, monturi și culori, singurul obiect care mi-a sărit în ochi și în inimă de cum m-am apropiat de geam a fost un inel delicat, din aur roz cu piatră de cuarț roz.

 

IMG_9103

 

Pentru prima dată, eu – care nu sunt o mare pasionată a bijuteriilor – găsisem ceva ce-mi doream din tot sufletul. ”Ce piatră este aceasta?”, l-am întrebat, fascinată, pe bătrânelul elvețian care deținea magazinul. ”Cuarț roz”, mi-a răspuns el. ”E o piatră foarte specială”. Și, chiar și presupunând că mi-a spus-o din motive pur comerciale și pentru a-și vinde marfa, avea perfectă dreptate…

 

Am purtat acel inel în fiecare zi timp de ani buni și rămâne până în prezent unul dintre obiectele mele de suflet. Odată cu el, am înțeles că relația mea cu cuarțul roz e specială, fiindcă piatra tinde să „mă cheme” către ea, ca un magnet care-și caută polul-pereche.

 

Lucru dovedit: dacă mă plimb pe o stradă din orice oraș, iar într-o vitrină se află un obiect din cuarț roz, privirea mea se va lipi de el, indiferent cât de mic este sau cât de ascuns este în vitrină. Probabil am nevoie de seninătatea lui în viața mea, cine știe?

 

Anul acesta, te provoc și pe tine să explorezi povestea cuarțului, ori mai bine zis să-l lași să intre în povestea ta. Nu întâmplător este culoarea anului, fiindcă după un 2015 mohorât și turbulent, cred cu tărie și mai ales simt că 2016 va fi un an al alinării și al seninătății. Un an în care să ne întoarcem la ceea ce iubim și să ne deschidem larg inima către tot ce e frumos.

Iar dacă suntem prea răniți sau fragili să mai sperăm că ni se va întâmpla ceva bun, să dăm voie cuarțului roz, frumuseții din jur și Celui de Sus să ne vindece și să ne însenineze sufletele.

Foto: Diana-Florina Cosmin, Pantone, Ostafi Photography

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK