Despre tot ce-i fin și fain

Scurtă cronică de carte. Amândoi mor la sfârșit, de Adam Silveira

By 28 noiembrie, 2021Culture
read time 4 min
 
28 noiembrie, 2021

Scurtă cronică de carte. Amândoi mor la sfârșit, de Adam Silveira

Cea mai stranie carte pe care am citit-o în ultimul an, dar cu siguranță cea care mă va urmări cel mai tare.

by

Să spun că această carte a fost ciudată ar fi o metaforă.

 

A fost, probabil, una dintre cele mai stranii lecturi ale mele, în condițiile în care eu am un apetit pronunțat pentru lecturi atipice.

 

Totodată, e o carte care m-a demolat pe interior și m-a făcut la loc. Fără exagerare, mă voi gândi la ea zilnic, în fiecare dimineață, încă multă vreme.

Dincolo de premisa care-ți întoarce sufletul pe dos ca o haină, „Amândoi mor la sfârșit” e o carte teribil de firească și universală, mai mult decât alte cărți pe subiecte obișnuite.

 

Povestea se desfășoară într-un New York real și fictiv în același timp, în care există o asociație numită „Crainicii Morții” (în engleză sună mult mai bine, „Death Cast”, traducerea cu folosirea cuvântului crainic mi s-a părut nefericită).

 

De când există Death Cast, oamenii nu mai mor pe neprevăzute, ci sunt informați printr-un telefon în ultima lor zi din viață. În acest fel, pot alege cum să-și trăiască orele rămase.

Tot în acest New York există locuri create special, precum World Travel Arena, unde poți călători în toate locurile din lume în care nu vei ajunge niciodată, sau Make-A-Moment, unde îți poți face amintiri inedite.

 

La fel și site-uri și apps pentru cei care urmează să moară în ziua respectivă. Un astfel de app este Last Friend, pentru cei care vor să întâlnească o persoană aflată în aceeași situație cu ei.

 

Așa se întâlnesc Mateo și Rufus, doi adolescenți introvertiți, complicați, cu traume profunde și cu moduri diferite de a vedea viața.

 

Mateo arareori iese din casă, fiindcă se teme de lumea de afară și de pericolele ei. Rufus, în schimb, și-a pierdut toată familia și știe că orice gură de aer e un risc asumat.

 

Cei doi se întâlnesc ca să-și petreacă ultimele ore împreună, iar povestea e atât de ciudată și de frumoasă încât, până la final, îți dorești din răsputeri ca titlul să fie fals. Să fie doar un artificiu de marketing.

 

E incredibil cum autorul, Adam Silveira, te face să-ți pese de cei doi, în ciuda ciudățeniei profunde a situației.

 

Amândoi mor la final, dar povestea lor schimbă pentru totdeauna ceva în tine, cel care, după ultima pagină, încă trăiești

 

*******

 

 

*******

 

*******

 

 

Pentru mai multe locuri, povești și inspirații, mă puteți urmări și pe contul meu de Instagram.