Despre tot ce-i fin și fain

Principii de coaching pe care le poți învăța și din Star Wars

By 11 august, 2015Learning
read time 5 min
 
11 august, 2015

Principii de coaching pe care le poți învăța și din Star Wars

Trilogiile „Războiul stelelor” înseamnă mai mult decât adrenalina unei povești palpitante despre lupta dintre Bine și Rău. Dacăasculți cu atenție replicile personajelor tale preferate, poți descoperi o filozofie de viață valoroasă și inspirațională.

by

Mărturisesc: până anul trecut habar nu aveam de „Star Wars”, în afară de tema inconfundabilă, începutul cu „In a galaxy far, far away…” și ultra-folositul „Luke, I am your father”. După ce am fost convinsă să vizionez primul film, din trilogia cu Natalie Portman și Ewan McGregor, totul a mers de la sine și am înțeles pe pielea mea de ce „Războiul Stelelor” poate da dependență.

 

star-wars-force-awakens-official-poster

 

Dincolo de efectele speciale impresionante pentru anii ’70, cand s-au turnat primele filme, și de povestea captivantă bazată pe antagonismul dintre Bine și Rău, ceea ce m-a atras la „Star Wars” este și faptul că este un film cu un substrat extrem de actual.

 

Mai mult ca oricând, trăim vremuri în care întrebările existențiale sunt la ordinea zilei, la fel ca și căutările de sine. Ne chestionăm în permanență emoțiile și motivele lor profunde, iar „forța” despre care vorbesc preț de șase filme (plus încă unul) Obi-Wan, Yoda și Luke Skywalker este același concept pentru care oamenii zilelor noastre se duc la conferințe motivaționale, citesc cărți ale liderilor din diferite domenii, fac coaching sau studiază tehnici de meditație.

 

„Forța” este, de fapt, puterea minții și a gândurilor, incredibila tărie interioară pe care o avem cu toții înăuntrul nostru și care rămâne prea des nefolosită, pe măsură ce ne lăsăm ademeniți de „the dark side”, de deznădejde, ură și de tot spectrul de emoții negative.

 

Urmărind din nou toate cele șase filme, cu ocazia maratonului difuzat recent la AXN, am avut ocazia să pun cap la cap câteva principii Star Wars pe care, în altă formă, le regăsim în toate informațiile tip #newage care circulă zilnic în jurul nostru.

,,Well, the Force is what gives a Jedi his power. It’s an energy field created by all living things. It surrounds us and penetrates us; it binds the galaxy together” (Obi Wan)

Nu-i așa că auzi tot mai mult de vreo doi ani încoace cum toți suntem conectați unii cu ceilalți și cu lumea înconjurătoare?

,,Your eyes can deceive you. Don’t trust them. Stretch out with your feelings” (Ben).

Intuiția este un al șaselea simț pe care îl avem cu toții și care ne ghidează asemeni unei busole interne.

,,Remember, a Jedi can feel the Force flowing through him” (Ben)

Făcând abstracție de lightsaber și de navele spațiale pe care le mânuiește cu dexteritate, un ,,Cavaler Jedi” nu este, în zilele noastre, decât un om foarte conștient de sine și de faptul că gândurile sale îi determină rezultatele și, implicit, soarta. Prin urmare, „simte” instinctiv când se află pe calea cea bună sau, dimpotrivă, când începe să pășească pe un drum greșit și întunecat.

„Strike me down with all your hatred and your journey towards the dark side will be complete” (Darth Sidious)

Deși uneori par ,,eliberatoare”, emoțiile negative precum mânia sau ura nu fac decât să ne blocheze pe o spirală negativă si nefastă.

„Don’t be too proud of this technological terror you’ve constructed. The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.” (Darth Vader)

Într-un secol în care putem face și desface (aproape) totul cu ajutorul unor tehnologii uimitoare, uităm că puterea cea mai de preț continuă să fie cea a minții umane, ghidată corespunzător. Și mai ales, că depinde doar de noi ca forța să fie – sau nu – de partea noastră.

Foto: Lucasfilm