Despre tot ce-i fin și fain

TEATRU: „Fete și băieți”, la Teatrul Act

By 10 decembrie, 2022Culture
read time 2 min
 
10 decembrie, 2022

TEATRU: „Fete și băieți”, la Teatrul Act

Un spectacol care are la fel de multă luciditate și durere precum o operație pe cord deschis, făcută fără anestezie. Dus magistral pe umeri de Raluca Aprodu ca one woman show, ”Fete și băieți” este o întâlnire care te marchează pentru totdeauna.

by

Am plecat de la ”Fete și băieți” cu un singur gând în minte: „Cum poate cineva să joace acest rol, în felul ăsta, cu emoția asta, și să rămână întreg la suflet?”.

 

Asta înseamnă cu adevărat talent, forță interpretativă și actorie pură. Asta face magistral Raluca Aprodu, o actriță pe care o urmăresc de mulți ani și pe care o admir, dar care nu m-a lăsat niciodată mută de uimire și în lacrimi așa cum a făcut-o în seara asta.

 

„Fete și băieți” de Dennis Kelly este pusă prima oară în scenă în România, la Teatrul Act, cu Raluca Aprodu ca one woman show, și începe ca o poveste de iubire normală.

 

El și ea se cunosc, se îndrăgostesc nebunește, se căsătoresc, fac copii, viața își urmează cursul.

 

Până când totul începe să se destrame.

 

Raluca Aprodu joacă singură și reușește să creeze un întreg univers de înțelesuri, momente, scene.

 

Totul are o semnificație care se decodează la final, de la semnele de pe tricoul ei până la dialogurile imaginare pe care le poartă obsesiv cu personaje absente. Și Dumnezeule… ce semnificație.

 

”Fete și băieți” e o piesă incredibil de dureroasă, atinge zone vulnerabile pe care nu știai că le ai în tine, dar este și minunat de lucidă, actuală și, din nefericire, elocventă pentru lumea în care trăim.

 

Raluca Aprodu spunea mai demult că – atunci când a primit piesa spre citire – gândul ei cel dintâi a fost că această poveste trebuie să ajungă la lume, la cât mai mulți oameni.

 

Acesta a fost și gândul cu care am plecat eu de la spectacol.

 

Vă rog, mergeți să vedeți „Fete și băieți”.

 

O să vă doară rău, poate mai rău decât v-a durut vreodată un alt spectacol, dar credeți-mă că o să merite…

 

În sală a fost și maestrul Victor Rebengiuc, ca spectator, ceea ce mi s-a părut o întâmplare minunată, având în vedere că “Tatăl” (de la Teatrul Bulandra, piesa sa de retragere) și “Fete și băieți” sunt spectacolele care m-au DURUT cel mai tare în ultima vreme.

 

M-au durut, dar ambele au fost fenomenale.

 

 

Pentru mai multe spectacole și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Teatrul ACT

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOKOne Comment

  • ellie spune:

    Citind articolul tau am fost si eu. Poate nu iti dai seama, dar nimi din ce ai scris nu te duce cu cu gandul la adevarata tema a piesei, parea cac vorbesti despre o relatie/ casatorie cu propriile dificultati si drame. Nu m-am gandit o secunda ca este vorba despre uciderea a 2 copii. Raluca joaca minunat, piesa este tot ce ai zis tu insa pentru mine nu era ceva cce as fi vrut sa aud sau sa vad. Sunt subiecte pe care nu toti le putem indura. Cand a inceput descrierea masacrului celor 2 copii (eu avand hiar unul de 4 ani) efectiv se invartea sala cu mine, imi venea sa vomit si nu aveai cum sa plei fara sa deranjei spectacolul. Iti scriu pentru ca atunci cand recomanzi o piesa de teatru sa specifici daca este un subiect sau momente tulburatoare (ex. copii ucisi -scena a fost descrisa in detaliu cum au fost injunghiati cei doi, violuri, abuzuri monstruase etc). Oriat de buna este o piesa sau un actor, suntem si cei care nu ne dorim in anumite momente de viata astfel de teme, chiar daca ele sunt printre noi.