Tehnologie și mindfulness: cum ne ajută tehnologia să trăim după ciclurile naturii?
O viață simplă și tihnită nu înseamnă renunțarea la tehnologie. Înseamnă să folosim tehnologia după propriile reguli, astfel încât să ne ajute să trăim mai simplu și mai bine.
*** Acest articol face parte dintr-un proiect special FINE SOCIETY X SOMFY, despre smart living și mindfulness ***
Foarte multe dintre teoriile din ultimii ani despre mindfulness, simplificare și reîntoarcere la valorile de bază ale vieții au în comun același „dușman” declarat.
Tehnologia.
Aproape orice carte sau ghid care te reînvață să te conectezi la natură și la lucrurile simple are măcar o mențiune despre cum trebuie să exilezi aparatele electronice din viața ta.
Să renunți la telefon sau să uiți de el câteva ore pe zi, să scoți televizorul din cameră, să renunți la alarma de dimineață de pe smartphone, să stai măcar X ore fără să butonezi aplicațiile.
Sunt sfaturi corecte, în teorie, doar că realitatea vremurilor noastre le face să pară desuete și abstracte.
Degeaba vorbim despre cum era pe vremea când aveam doar telefon fix sau despre cum ne dădeam întâlniri cu prietenii cu o lună înainte și veneam toți la ora stabilită, fără vreo reconfirmare pe pe whatsapp. Acele vremuri nu se mai întorc.
Ne place sau nu – și eu cred că ne place! – trăim în era tehnologiei.
Viețile noastre sunt interconectate cu ea și, în loc s-o vedem ca pe un inamic care ne-a furat timpul, putem s-o privim ca pe un instrument. Un asistent personal. Un angajat.
După ani de vorbit despre simplificarea vieții, după un burnout și după o lungă perioadă în care am visat, în secret, să dau delete la toate conturile social media, am atins echilibrul în momentul în care am realizat că tehnologia nu e șeful meu, ci salariatul meu fidel.
Dacă în loc s-o lași să-ți controleze existența știi să pui tehnologia să lucreze pentru tine, viața ta poate deveni mai simplă decât visai.
Mai precis:
Tehnologia te poate apropia de ciclurile naturii.
Tehnologia poate prelua din grijile tale administrative.
Tehnologia îți poate crea un mediu sigur și predictibil, ca un cocon de siguranță.
Adică fix contrariul a tot ceea ce ai auzit sau citit.
În noiembrie 2019, chiar înainte de pandemie, vizitam SOMFY la ei acasă, în Franța, și scriam acest articol: Casele smart ale francezilor de la Somfy: o istorie de succes cu produse invizibile.
Acea vizită mi-a deschis mintea în raport cu ideea de casă inteligentă, fiindcă soluțiile lor erau gândite fix pentru simplificare, predictibilitate și ușurință a folosirii.
Doi ani mai târziu, m-am revăzut cu cei de la Somfy care tocmai au lansat TaHoma switch, un dispozitiv gândit să răspundă la toate nevoile suplimentare pe care oamenii și-au dat seama că le au conviețuind cu casele lor, în pandemie.
Dacă înainte de pandemie viețile noastre păreau complicate, acum ce să mai spunem, când nevoile de funcționalitate au crescut, iar casele au devenit birou, sală de sport, grădiniță sau orice am avut nevoie în ultimii doi ani?
Una dintre cele mai mari probleme ale omului modern, de care am devenit cu toții conștienți în acest interval, este ruperea de ritmul firesc al naturii, de ritmul circadian.
Dacă bunicii noștri se trezeau la ivirea zorilor, odată cu prima geană de lumină, și mergeau la somn, după o zi de muncă, odată cu lăsarea întunericului, noi ne trezim cu alarme și „snooze”-uri repetate și adormim cu telefonul în mână sau cu televizorul mergând, la ore târzii din noapte.
Mâncăm la ore nepotrivite, facem din zi noapte și din noapte zi și ne simțim mereu obosiți, fiindcă părem să avem mereu mai multe lucruri de făcut decât avem ore disponibile din zi.
Fără vreo exagerare, la aceste probleme și multe altele poate răspunde cu brio TaHoma switch de la Somfy, cea mai nouă lansare din portofoliul brandului francez.
Nu este o baghetă magică, doar un dispozitiv prin care ne putem stabili propriile scenarii de viață, astfel încât o existență ordonată să nu mai fie doar un exercițiu de voință. Să avem un „asistent personal” care să facă asta pentru noi.
Așa cum spuneam la început, noi ne trasăm regulile, el execută.
Tehnologia ascultă de noi, nu invers.
TaHoma switch este un dispozitiv un pic mai mare de-o palmă care poate controla peste 300 de game diferite de produse electronice din casă: obloane, uși, porți de garaj, ferestre, încălzire, lumini, camere de supraveghere, sisteme de alarmă și, cu foarte mici excepții, cam orice dispozitiv electronic din casa ta.
Are trei butoane de control și o aplicație de smartphone, prin intermediul cărora poți să-ți controlezi literalmente toată viața.
Mai exact, poți crea „scenarii” diferite, în funcție de nevoile tale din fiecare moment al zilei.
Pentru dimineață, poți avea scenariul MATINAL: la o anumită oră se ridică obloanele, astfel încât să te trezești cu lumină naturală, pornește în surdină o muzică plăcută, pentru o stare de spirit pozitivă (de pe playlist-ul stabilit de tine) și se pornesc aspersoarele din grădină (ca să miroasă a iarbă proaspăt udată când ieși din casă).
Pentru seară, poți avea un scenariu COZY: tot la ora stabilită de tine, se coboară obloanele, intensitatea becurilor scade, începe o muzică relaxantă, se închid automat toate ușile, poarta din curte și ușa la garaj.
Vlad Rovo, Country Manager Somfy pentru România și Republica Moldova, ne povestea că și-a setat inclusiv o funcție prin care se oprește router-ul de internet și alimentarea prizelor din anumite camere, după o oră stabilită.
În acest fel, chiar dacă ai televizorul în dormitor – așa cum se spune că NU ar trebui să ai – după zece sau unsprezece seara automat casa dă „shutdown”, amintindu-ți că e momentul să mergi la culcare.
Cum spuneam mai sus, nu trebuie să arunci televizorul afară din cameră, doar să-ți stabilești regulile.
Pentru plecarea de acasă există multiple scenarii posibile: închiderea automată a ușilor și a luminilor (ca să nu-ți mai adresezi clasica întrebare ”Oare am închis, când am plecat?” sau „N-am lăsat oare becul aprins?”) sau tragerea obloanelor.
În cazul vacanțelor mai lungi, există inclusiv posibilitatea de a „simula prezența” din când în când (a aprinde și a deschide luminile, a închide și a deschide rulourile, pentru a da impresia că este în continuare cineva acasă).
Pentru revenirea acasă, seara, există scenarii de pregătire a cadrului intim înainte de sosire: muzica preferată, luminile la intensitatea potrivită, coborârea rulourilor de la geam sau orice altceva ai nevoie ca să intri în atmosfera plăcută de acasă.
Acestea sunt câteva scenarii pe care le-am oferit ca exemple de bază, dar fiecare utilizator își poate crea o infinitate de scenarii, în funcție de dorințele proprii.
Poți avea scenarii pentru atmosferă de petrecere, pentru o seară cu prietenii, pentru vizitele de joacă ale copiilor, ba chiar pentru venirea curierilor (ca să le permiți să-ți lase coletele inclusiv când nu ești acasă).
Cu adevărat sky is the limit.
CUM MONTEZI TaHoma switch?
Așa cum există o aplicație pentru utilizator, există și o variantă a acesteia pentru personalul tehnic care îl instalează.
În cele mai multe cazuri nici nu e nevoie ca un specialist să se deplaseze la adresă, cele mai multe operațiuni pot fi făcute la distanță, inclusiv depanare sau rezolvarea unor probleme punctuale.
Compatibilitatea dispozitivelor deja-existente în casa ta cu Somfy poate fi discutată cu un specialist al companiei, având în vedere că fiecare situație este unică.
Un lucru este sigur: nu trebuie să îți faci casa de la zero ca să poți să te bucuri de TaHoma switch, poți să pornești din punctul în care te afli, cu ceea ce ai deja la dispoziție.
Soluții se găsesc mereu.
CUM CONTROLEZI TaHoma switch?
Odată ce dispozitivul se află instalat în ecosistemul casei tale, există variante nelimitate în care îl poți folosi.
De fapt, în fiecare zi poți descoperi noi variante de utilizare și poți schimba scenariile după bunul plac, fără să ai nevoie de vreun expert sau de asistență din afară.
Poți controla totul fie din aplicația de smartphone (inclusiv de la distanță), fie din cele 3 butoane, conform scenariilor deja-stabilite în aplicație, fie prin comandă vocală.
Somfy este compatibil cu asistenți vocali precum Alexa, Google Assistant sau Siri.
Practic, TaHoma switch este un dispozitiv „viu”, receptiv la dorințele tale și adaptabil vieții tale de zi cu zi.
Pe măsură ce îți stabilești regulile și îți nuanțezi nevoile, și scenariile se schimbă, evoluează și devin mai utile și adaptate vieții tale.
Am lăsat mai jos câteva materiale extrem de bine-filmate și montate, scurte și la obiect, despre utilitatea TaHoma switch, cu exemple de funcționalitate din viața de zi cu zi:
Foto: Somfy România