Despre tot ce-i fin și fain

Thailanda din filme, între Leonardo di Caprio și James Bond

By 6 martie, 2017Travels
read time 4 min
Foto: Shutterstock
 
6 martie, 2017

Thailanda din filme, între Leonardo di Caprio și James Bond

Star Wars, două filme cu James Bond, Mortal Kombat sau The Hangover 2, toate s-au filmat în peisajul paradisiac al Thailandei. Unele oficial, altele ca destinație „undercover”. Plus, bineînțeles, „Plaja” lui Leonardo di Caprio.

by

Una dintre pasiunile mele este să vizitez locurile de filmare ale unor pelicule celebre. De cele mai multe ori eu provoc vizitele, căutând și punând cap la cap informații, dar când se întâmplă ca ele să-mi iasă singure în cale, satisfacția e desăvârșită.

 

În ultima săptămână am fost în Thailanda, mai precis în provincia Krabi, rămasă probabil în istoria cinematografiei drept… plaja lui Leonardo DiCaprio din filmul „The Beach” (2000). Un film centrat în jurul unei plaje misterioase și spectaculoase, care se află în Phi Phi Islands, accesibile din Krabi cu speedboat sau longtail boat (barca tradițională din zonă).

f2c965331154bf255369d1731953c69e

Foto: 20th Century Fox

Un coleg din grupul nostru făcuse și o poză amuzantă cu un local din zonă, care – mai în glumă, mai în serios – își afișase la intrare un panou mare cu „Leonardo Di Caprio Was Not Here”. O ironie subtilă și amuzantă la adresa faptului că majoritatea locantelor îl evocă în spirit comercial pe celebrul actor de la Hollywood.

 

Dincolo de „Plaja”, o referință care mi-a venit și mie instinctiv când am văzut primele imagini din zonă, Thailanda în general și Krabi în particular au fost destinații pentru multe filme faimoase, cu încasări impresionante la box-office.

1488819486996_resized_20170306_083703498

Foto: Diana-Florina Cosmin

Particularitatea în Krabi, Phuket și în arhipelagurile thailandeze din Marea Andaman o reprezintă formațiunile stâncoase din calcar care ies din apa mării și fac un peisaj demn de „Avatar”. Munții plutitori din producția lui James Cameron sunt, de altfel, teribil de asemănători cu relieful din zonă.

avatar-floating-mountains

Foto: Avatar (20th Century Fox)

Alte pelicule celebre filmate în Krabi și în împrejurimi:

The Man With The Golden Gun (1974)

shutterstock_129033284

Foto: Shutterstock

Cel de-al nouălea film al seriei James Bond, cu Roger Moore în rolul agentului 007, a fost filmat în parcul național Ao Phang Nga din Phang Nga Bay. Iconică estei Ko Tapu, insula înaltă în formă de coloană, actualmente numită oficial „Insula James Bond”.

the-man-with-the-golden-gun-james-bond-roger-moore-christopher-lee-spy-thriller-action-film-1974-movie-review

În filmul din 1974, personajul negativ, Scaramanga, își construiește o ascunzătoare în interiorul muntelui, iar James Bond sosește cu avionul și aterizează direct pe plajă. Tot pe plaja din fața stâncii are loc și duelul dintre Scaramanga și James Bond.

 

bond_thailand_nick

Tocmai din cauza fluxului imens de turiști din ultimele decenii, bărcile nu mai au voie să se apropie foarte mult de Ko Tapu, pentru a proteja astfel cadrul natural al spectaculoasei stânci.

Tomorrow Never Dies (1997)

bond-girls-michelle-yeoh-gallery-max-tomorrow-never-dies-81e148ca35ab7fe1308d73001476e7ce-large-1486308

Foto: United International Pictures

Cu Pierce Brosnan în rolul lui James Bond, „Tomorrow Never Dies” a fost filmat în Koh Ping Khan din Phang Nga Bay, adică exact în același loc în care a avut loc duelul din „The Man With the Golden Gun”, ca un tribut (in)voluntar adus vechiului film, dar și ca un detaliu pentru connaisseurii seriei Bond. Celebra insulă Ko Tapu nu apare în cadru, dar restul reliefului este perfect recognoscibil.

 

Cu toate astea, acțiunea filmului nu se petrece în Thailanda, ci teoretic în Ha Long Bay din Marea Chinei de Sud, agentul 007 având ca misiune să împiedice un mogul media să declanșeze un război între Marea Britanie și China.

Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)

can-cell_kashyyyk

 

rsz-kashyyykÎn cel de-al treilea episod al prequel-urilor Star Wars, Obi-Wan, interpretat de Ewan McGregor, călătorește către planeta Utapau, pentru a-l înfrunta pe Generalul Grievous, în timp ce Yoda merge pe planeta Kashyyyk pentru a o proteja de invazie.

 

Pentru cunoscătorii universului Star Wars, Kaskyyyk este locul de origine al populației Wookiee, al cărei exponent proeminent este simpaticul Chewbacca, partenerul de aventuri al lui Han Solo.

 

Locul care a inspirat desfășurarea de forțe din Kashyyyk și unde s-au și filmat unele scene este provincia thailandeză Phuket, aflată de cealaltă parte a Mării Andaman față de Phi Phi Islands, locul de filmare pentru „The Beach”.

wookieecharge-rots

 

The Hangover 2 (2011)

phulaybay-sala-srichan-at-night-with-blue-sky

Foto: Phulay Bay Ritz Carlton

Al doilea film din seria Hangover a fost filmat integral între Krabi și Bangkok, scena nunții fiind turnată între două hoteluri: Phulay Bay Ritz Carlton (aproape de orașul Ao Nang) și Sheraton Krabi (unde s-au filmat doar scenele din hol).

30671

Foto: Captură ”The Hangover 2”

Pentru că unele dintre scene s-au filmat și la sky-bar-ul Lebua Tower din Bangkok, un complex hotelier de lux, proprietarii oferă acum și un „Hangover Suite” cu vederi uluitoare asupra Bangkok-ului.

48521_15062315010030462441

Foto: SkyBar la Lebua Tower, Bangkok

Mortal Kombat (1995)

mortal-kombat-ciekawostki

Foto: Warner Bros

Realizat după un joc pe calculator celebru al anilor ’90, filmul cu Christopher Lambert, Robin Shou și Linden Ashby urmărește poveștile interconectate a trei practicanți excepționali de arte marțiale, invitați pe o insulă din Krabi pentru a participa la un turneu care amenință să schimbe soarta lumii.

1488819530263_resized_20170306_085703457

Foto: Diana-Florina Cosmin

Cum ajungi în Krabi?

Qatar Airways tocmai a introdus un zbor zilnic direct din Doha către Krabi, aeroportul fiind situat la 15 kilometri de Krabi Town. Se cuvine o delimitare clară: Krabi este un arhipelag de 130 de insule, situat pe coasta de sud-est a Thailandei, iar Krabi Town este un orășel de 25.000 de locuitori.

Detalii despre zborurile către Krabi găsiți pe site-ul Qatar Airways, iar despre vize, regiune și Thailanda în general, pe site-ul Autorității Thailandeze de Turism în România, TAT.

Fotografii ”The Man With the Golden Gun”: United Artists

Pentru a comenta despre acest articol sau altele, te așteptăm pe Facebook și Instagram:

Facebook: https://www.facebook.com/finesociety/

Instagram: https://www.instagram.com/finesocietycurator/