Despre tot ce-i fin și fain

Tu unde vrei să fii peste 10 ani?

By 25 septembrie, 2020Lifestyle
read time 8 min
 
25 septembrie, 2020

Tu unde vrei să fii peste 10 ani?

Lăsând deoparte interviurile de angajare, când ți-ai adresat ultima oară această întrebare? O expoziție îndrăzneață, realizată cu ocazia aniversării a 10 ani de SunPlaza, te provoacă să-ți folosești imaginația și să găsești un răspuns.

by

**** Această poveste face parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Fine Society & Sun Plaza, despre evenimente culturale și de lifestyle care se întâmplă în București. ****

Am spus de multe ori că deciziile cele mai importante – și radicale – ale vieții mele le-am luat în urma răspunsului la o singură întrebare. 

 

Una adresată tot mie, de către mine.

 

”Unde vrei să fii peste 10 ani?”

 

Răspunsul la această întrebare mi-a dat mai mult curaj decât orice listă pro sau contra, fiindcă am realizat că peste 10 ani voi avea o vârstă cu 10 ani mai mare.

 

Dar și că, privind înapoi către clipa prezentă, aș putea să regret amarnic faptul că NU am luat anumite decizii acum și aici.

 

Când privești viața în decenii, realizezi că e mai scurtă decât credeai, că timpul trece mai repede  decât îl simțeai la 20 de ani și că deciziile importante și schimbările majore sunt despre acum și aici. 

 

Nu, nu ai tot timpul din lume să-ți transformi visurile în realitate.

 

Tocmai de asta, mi-a plăcut la nebunie faptul că expoziția aniversară Sun Plaza, la împlinirea a 10 ani de existență, nu e o retrospectivă despre trecut, ci un exercițiu de imaginație despre viitor.

 

Mai exact, e vorba despre o serie de instalații care te transportă în 2030 și te fac, într-un mod ludic și subtil, să-ți adresezi exact întrebarea aceasta: unde te vezi peste 10 ani? Și unde ai vrea să te vezi?

 

Intrarea în povestea viitorului

 

Chiar la intrarea principală, cea de lângă fântână, te întâmpină un totem cu litere 3D, pictat de artiștii de la Visual Playground, care prezintă cartierul Berceni așa cum ar putea să fie peste 10 ani.

 

Verde, efervescent, high-tech.

 

Oricât de idilică ar părea această perspectivă, câte lucruri din prezent erau de neconceput acum un deceniu? Însuși cartierul arăta cu totul altfel, aproape de nerecunoscut.

 

Cum sună lumea, peste 10 ani?

 

Fiecare instalație e gândită predominant pentru unul dintre cele cinci simțuri, iar cea despre „sunetul” viitorului reprezintă o seri de povestiri ale unor jurnaliști sau scriitori despre meseriile viitorului.

 

Eu am ales să ascult povestea „Creativului în 2030”, care are o echipă răspândită pe tot Globul și lucrează cu ea în timp real, independent de granițe lingvistice sau geografice. 

 

În 2030, creativii sunt printre puținii oameni care nu și-au văzut joburile afectate de automatizare și de roboți și care câștigă foarte bine din profesia lor, dar… „nu atât de bine precum poeții, firește”.

 

Lăsând gluma, chiar mi-ar plăcea să trăiesc într-o lume în care poeții să fie undeva spre vârful piramidei, în materie de venituri și de „cerere” pentru serviciile lor. Chiar mi-ar plăcea mult.

 

 

 

Ce știri ne rezervă lumea de peste 10 ani?

 

Nu e cea mai spectaculoasă dintre instalații, dar pentru mine a fost favorita, fiindcă na…. sunt o nostalgică și asta nu e va schimba nici peste 10 ani.

 

Ziarul viitorului este tare distractiv de parcurs, fiindcă acoperă toate secțiunile unui ziar din prezent, dar… cu multă imaginație.

 

De la Horoscopul 2030 până la Hub-ul de ONG-uri, la Internet of Things și la partea mea favorită, „Moda sustenabilă care devine mainstream. Se poartă materialele reciclate și digitalizarea fashion-ului”.

 

Opriți-vă și citiți știrile viitorului și dați-vă voie să visați. Cum ar fi dacă ele chiar ar deveni realitate?

 

Și, mai ales, ce putem face noi ACUM pentru ca ele chiar să aibă șansa să devină „prezentul” din 2030?

 

 

 

 

Călătoria printre stele

 

De unde să încep?

 

Am spus că ziarul nu este cea mai spectaculoasă instalație, dar că e favorita mea prin elementul nostalgic.

 

Ei bine, cubul magic în care poți să plutești în spațiu, printre stele, chiar ESTE instalația spectacol.

 

Este o cameră creată pe principiul oglinzilor infinite, cu tot cu sunete și lumini adecvate atmosferei… stelare.

 

Poți să îți faci poze, filmulețe sau gif-uri sau… poți doar să te bucuri de infuzia de adrenalină pe care ți-o oferă.

 

Nu vă spun mai mult, pentru că trebuie să o testați voi înșivă, însă…este de neratat.

Cum văd copiii lumea, peste 10 ani?

 

Nici cei mici nu sunt uitați, ba chiar dimpotrivă: ei primesc rolul central, cel al vocii care dă glas viitorului.

 

O căsuță multicoloră ascunde un veritabil studio de înregistrare, unde micuții pot realiza materiale video despre cum văd ei viitorul.

 

Având în vedere că toți copii prezentului fac parte dintr-o generație de nativi digitali, ideea unui mini-studio foto și video pare cel mai firesc lucru din lume.

 

În plus, răspunsurile lor ar putea să meargă mult mai departe cu imaginația decât îndrăznim noi, adulții.

 

Cum arată lumea peste 10 ani?

 

Șiragul de ilustrații realizate de artiștii din comunitatea Visual Playground, care străjuiesc pasajul de conexiune dintre metrou și Sun Plaza, m-a dus cu gândul la Londra și la celebrele ilustrații ale Tube-ului londonez.

 

Asta în condițiile în care metroul londonez, pe care l-am frecventat zilnic în timpul studenției, nu se compară pentru mine cu niciun alt metrou din lume, deci nu aș face niciodată cu lejeritate o asemenea alăturare.

 

Dacă reclamele și ilustrațiile metroului londonez au scris istorie și există expoziții și cărți dedicate lor, în acest moment pasajul de intrare în Sun Plaza este bucata de metrou bucureștean care aduce cel mai mult cu acel aer londonez creativ și ingenios, care folosește panourile pentru a transmite mesaje, a ridica diverse chestiuni sociale și a oferi „material de gândire” călătorilor aflați în tranzit.

 

Neaparat opriți-vă lângă fiecare ilustrație și citiți notele de subsol, fiindcă poveștile sunt savuroase: de la prima cursă de Formula 1 cu mașini autonome până la Berceniul verde și la cutia cu amintiri care nu mai există și este, de fapt, o aplicație numită Cutiuts.

 

 

 

 

 

 

Ce ți-ai spune, dacă te-ai întâlni pe tine, în viitor?

 

Poate cea mai… intimă instalație dintre toate este cabina telefonică londoneză unde poți intra pentru a-ți transmite singur un mesaj.

 

 

Ție celui de peste un an, de peste 3 ani, de peste 5 ani sau de peste un număr de ani ales de către tine.

 

Cum ar fi să te trezești peste cinci ani cu un email de la tine însuți?

 

”Hei, ce faci? Ai văzut că toate lucrurile pe care le visai s-au întâmplat? Nu ți-am zis eu? Ți-am spus că vei fi fericit. Trebuia doar să ai un pic de încredere și să faci acel pas. Acea schimbare. Acel salt! A meritat, nu?”.

 

EXISTĂ ȘI UN PREMIU… ÎN PREZENT

 

Pentru că se împlinesc 10 ani de Sun Plaza, există și un premiu consistent, în valoare de 10.000 de euro.

 

Fiecare bon de cumpărături în valoare de minimum 300 de lei poate însemna o intrare în concurs și șansa de a câștiga premiul de 10.000 de euro sau unul dintre numeroasele premii mai mici, constând în gadgeturi inspirate de viitor.

 

De pe 25 septembrie și până pe 13 octombrie, poți fi călător prin viitor la Sun Plaza, explorând fiecare poveste în parte și dându-ți singur voie să visezi cu ochii deschiși la ceea ce îți rezervă viața în 2030.

 

Nu se știe ce răspuns ai putea să-ți dai, la întrebări care nici nu-ți trec prin minte acum, dar care te-ar putea aduce mai aproape de viața pe care nici nu îndrăznești să o visezi.

 

Și totuși…. îndrăznește!

Foto: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK