Despre tot ce-i fin și fain

Un adevărat scandal de la Jean Paul Gaultier

By 28 august, 2017Lifestyle
read time 5 min
 
28 august, 2017

Un adevărat scandal de la Jean Paul Gaultier

Pentru că tot am avut vizita în România a președintelui francez Macron și nelipsitele controverse legate de ținuta soției sale, Brigitte, noul parfum de la Jean Paul Gaultier – ”Scandal”, se potrivește perfect în peisaj. Parfumul se inspiră în campania de promovare din culisele lumii politice, inventând un personaj fictiv, „Madame La Ministre”, care ziua muncește la guvern, iar noaptea petrece în cluburi. Un adevărat scandal!

by

Jean Paul Gaultier a fost mereu omul controverselor sau, mai pe românește, al scandalului. A căutat scandalul, l-a provocat, l-a ațâțat când a fost cazul. A îmbrăcat bărbați în fuste, pe podium. I-a creat Madonnei celebrul corset metalic cu cupe conice, intrat în istoria industriei muzicale. A respins ideea de feminin/masculin cu mult înainte ca noțiunea de unisex și de fluiditate de gen să fie la modă. A detestat cu pasiune corectitudinea politică și tot ce însemna regulă sau normă socială. Prin urmare, nu exista un brand mai îndreptățit să lanseze un parfum care să se cheme chiar așa: „Scandal”.

 

 

Am mirosit prima oară parfumul la începutul verii, dar am așteptat un pic să se așeze impresiile și să se decanteze relația mea cu el. Așa fac la toate lansările de cosmetice sau parfumuri, dacă nu e vorba de vreo rară revelație instantanee: le dau timp.

 

Pentru că nimic nu e întâmplător, când m-am decis să scriu povestea, președintele francez Macron și soția lui, Brigitte, tocmai ne vizitaseră țara, declanșând în bunul spirit monden mioritic, un mic scandal. De ce a avut Brigitte fusta atât de scurtă? De ce e diferența de vârstă dintre soți atât de mare? Cum de s-a însurat Macron cu profesoara lui din liceu? Dacă asta nu e un „scandal” pe placul lui Gaultier, nu știu ce este.

 

În campania de promovare, care mi-a plăcut atât de tare încât am vrut să-i dedic un întreg articol ca să pun în valoare shooting-ul foarte reușit, Jean Paul Gaultier naște un mic univers de personaje, toate localizate în inima Parisului, mai exact în cartierul Pigalle.

 

Personajul central este Madame La Ministre, o doamnă serioasă, mereu prinsă până peste cap în dosare și treburi administrative la guvern, dar care seara își pune fusta conică cu șliț periculos de sexy de la Jean Paul Gaultier și pleacă să danseze în cluburile din Pigalle. Două lumi total diferite, care conviețuiesc în viaței doamnei ministru. Până în ziua în care un paparazzi o surprinde într-o fotografie și totul iese la lumină, cu tot cu personajele stranii și libertine care populează universul cartierului Pigalle!

 

Scandal este primul parfum lansat de Jean Paul Gaultier în colaborare cu brandul PUIG și este o esență condimentată, sexy și plină de viață, concepută de parfumierul Daphne Bugey. Flaconul respectă întocmai rețeta parfumului: pentru a scoate dopul trebuie să apuci de cele două picioare, amintind de dansatoarele de can-can de la Moulin Rouge. Merită să încercați esența în magazin, fiindcă e ireverențioasă și diferită, de la ambalaj și până la mirosul pe încheietura mâinii.

 

 

Lumea secretă a doamnei Ministru din povestea scandaloasă a lui Gaultier este populată de personaje care au fost și ele reprezentate concret, sub formă de ilustrații, pentru a da chip și tridimensionalitate poveștii. Mi-a plăcut mult felul în care sunt realizate, așa că am vrut să le prezint și pe ele:

 

Tamy, de profesie bodyguard, meserie neconvențională pentru o femeie. Cu păr scurt, idei rebele și lipsită de orice frici sau preconcepții.

 

Maude, amanta cu tocuri cui și coliere de perle, care citește cărțile marchizului de Sade și iese numai cu cine vrea ea.

 

Julianna, artista care performează în fiecare seară în cluburile din cartierul francez Pigalle. Și ea are o viață dublă, ziua este Jules, seara este Anna. Jules-n-Anna.

 

Gui, șoferul cu maniere elegante, care știe când să vorbească și când să tacă și care nu divulgă niciodată secretele pasagerilor lui.

 

Dan, bărbatul fatal, mereu așteptându-și următoarea „pradă”, prins în lumea cluburilor de noapte și a jocurilor de noroc.

 

Anastasia, rusoaica elegantă, cu accent puternic, care găsește partea bună și distracția în orice, care nu pare să doarmă niciodată, fiindcă are mereu chef de petrecere.

 

Catherine, doamna șic, cu părul alb și spirit tânăr. Nimeni nu-i poate ghici vârsta și nici nu prea contează, fiindcă în întunericul cluburilor din Pigalle poate fi cine vrea ea să fie.

 

 

 

 

 

Parfumul este un mix de portocală, miere, patchouli și gardenie, cu tentă gurmandă și profunzime lemnoasă. Imaginea campaniei este modelul Vanessa Axente.

 

 

 

 

 

 

Fotografii: Jean Paul Gaultier

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK