Un film memorabil revine la cinema, după 30 de ani: E PERICOLOSO SPORGERSI, de Nae Caranfil
Din 19 mai, unul dintre cele mai bune filme românești din toate timpurile – “E pericoloso sporgersi”, de Nae Caranfil – revine în cinematografe, în variantă restaurată (cu imagine, sunet și calități tehnice compatibile cu vremurile actuale), fiind distribuit de Transilvania Film.
Aseară am avut privilegiul de a-l revedea la premiera de gală de la Cinema Luceafărul, la fix 30 de ani de la premiera de la Cannes, din 1993.
E pericoloso sporgersi – lungmetrajul de debut al lui Nae Caranfil – a fost lansat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs la Festivalul de Film de la Cannes din 1993.
Ca toate filmele cu adevărat bune, nu a îmbătrânit deloc, ba chiar din contră, a căpătat nuanțe și înțelesuri noi în aceste trei decenii.
Este un film nostalgic și tandru, cu un tip de umor pe care eu una îl văd din nefericire defunct in zilele noastre: umorul născut din gesturi, din respirații cu subînțeles, din schimbări aproape imperceptibile de ton.
Structurat în 3 tablouri – școala, teatrul și cazarma, adică trei bastioane ale societății, cu toate bunele și relele aferente – E pericoloso sporgersi e un film care îți stăruie mult în gând.
Titlul, pe care mulți din zilele noastre nu-l vor înțelege poate, vine de la inscripția de pe interiorul vagoanelor de tren din anii ‘80-‘90, acea plăcuță care oficializa în câteva limbi, printre care italiana, interdicția de a te apleca pe geamul trenului.
În cazul personajelor principale din film – eleva (interpretată de franțuzoaica Natalie Bonifay), actorul (regretatul George Alexandru) si militarul în termen (Marius Stănescu) – titlul filmului devine avertizarea și totodată profeția unui viitor incert și plin de speranță.
Tentația de a te apleca și a te pierde într-o altă viață, fără certitudini, dar cu șansa de a evada acea mediocritate a supraviețuirii brute, banale, despre care vorbește Caranfil.
”Pentru generaţia mea, a trăi în România lui Ceauşescu nu însemna teroare, suspans sau aventură, ci, mai ales, altceva: senzaţia de claustrofobie. Disidenţa noastră era strălucit de mediocră, având ca unic scop supravieţuirea şi ca unică metodă fentarea sistemului.
Dar trebuie să mărturisesc, cu o oarecare ruşine: era distractiv. Şi, dacă tot rămâne tinereţea noastră prizoniera acelei epoci, ultima perversiune pe care i-o mai putem trece în cont ar fi şi să o învăluim în puţină nostalgie”.
E pericoloso sporgersi este un film de neratat pentru toate generațiile, sub rezerva unor explicații legate de anumite detalii pe care adolescenții de azi nu le vor înțelege, precum referințele la Securitate, la Europa Liberă, la „cioacele” pe care actorii le făceau pe scenă.
Printre multele sale virtuți, pelicula este lipsită aproape complet de vulgaritate, dar plină-ochi de sens.
Pe scurt, pur și simplu o bijuterie, care va prilejui și reîntâlnirea cu zeci de actori celebri de azi, pe atunci tineri aflați la început de drum: Carmen Tănase, Magda Catone, Marius Florea Vizante, Florin Călinescu și multe alte chipuri pe care le veți revedea cu drag și uimire.
Nu toți mai sunt printre noi, ceea ce a făcut cu atât mai emoționantă afirmația lui Nae Caranfil de la premiera de aseară: „Noi, cei prezenți pe scenă în seara asta, suntem puțin mai ponosiți decât acum 30 de ani. Cei – deloc puțini – care din păcate nu mai sunt printre noi, ei bine ei au rămas exact la fel”.
E PERICOLOSO SPORGERSI, de vineri, 19 mai 2023, în cinematografe.
Pentru mai multe inspirații, noutăți și personaje, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.