Despre tot ce-i fin și fain

Un Jardin à Cythère: Hermès transpune spiritul Greciei într-un parfum

By 9 mai, 2023Learning
read time 3 min
 
9 mai, 2023

Un Jardin à Cythère: Hermès transpune spiritul Greciei într-un parfum

Seria „grădinilor” imaginate de parfumiera Christine Nagel pentru Hermès se continuă cu o alegere neconvențională: insula grecească Cythera, un peisaj dominat de măslini, plaje însorite și floră tipic insulară.

by

Seria „Un Jardin…” imaginată de Hermès este probabil una dintre cele mai frumoase colecții de parfumuri din lume, în care se tot adaugă periodic destinații care ne fac să visăm.

 

În fond, parfumurile ne fac să visăm mai ușor decât orice altceva. Instantaneu, când mirosim o esență, fugim cu sufletul acolo unde vrea ea să ne ducă.

 

Am scris mai demult despre ”Un Jardin sur la Lagune” și despre ideea fantastică de a „îmbutelia” într-o sticlă prețioasă atmosfera unei grădini dintr-un anumit colț de lume. O fantezie la care te poți întoarce de câte ori vrei, doar pulverizând pe piele câteva picături.

 

Este o perspectivă poetică, inspirațională și foarte subtilă, adică foarte… Hermès.

 

Până acum, grădinile din colecție – fie că erau situate în laguna venețiană sau pe un acoperiș, pe Nil, în Asia sau într-o câmpie cu aerul încărcat de umezeală după sezonul musonului – aveau toate în comun un element: te duceau cu gândul la o oază de flori și plante, la o vegetație bogată și aproape luxuriantă.

 

Grecia nu este destinația care-ți vine în minte când te gândești la o astfel de grădină, de fapt însăși noțiunea de grădină este oarecum atipică pentru peisajul clasic al insulelor grecești, dominate de roca bătută de soare, de nisipul auriu și de întinderile nesfârșite de măslini.

 

Tocmai această imagine neconvențională a fost ceea ce a inspirat-o pe parfumiera Christine Nagel să creeze Un Jardin à Cythère, parfumul care surprinde spiritul insulei grecești Cythera și, implicit, spiritul Greciei.

 

Am zâmbit când am citit numele parfumului, pentru că una dintre cărțile citite la finalul anului trecut a fost cea a lui Octavian Soviany, ”Îmbarcarea spre Cythera”, volumul al doilea al seriei care redă existența ficționalizată a lui Paul Verlaine.

 

Apoi mi-am amintit de rezonanța Cytherei ca loc mitologic în care s-a născut Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții, iar după ce am mirosit parfumul am înțeles de ce Christine Nagel și-a dorit o astfel de „grădină”.

 

Parfumul este practic Grecia într-o sticlă, iar toți cei care iubesc Grecia sau care se simt inspirați de relaxarea și tihna plajelor însorite vor regăsi în el atmosfera tipic insulară și soarele grecesc.

 

 

Pe mine m-a dus cu gândul la după-amiezile cu soare puternic, la nuanța de un  verde-kaki perfect a frunzelor de măslin, la ierburile înalte bătute de soare, la portocale zemoase și la valuri care se sparg de mal.

 

Christine Nagel a adăugat în ecuație și fisticul crud, care are o nuanță subtilă de roz în acest stadiu al evoluției sale, iar rezultatul este un parfum cu totul surprinzător.

 

Trebuie să-l încercați, neaparat cu ochii închiși și cu gândul la vacanță, el fiind creat tot dintr-un stadiu de visare și de proiecție spre viitor.

 

Un Jardin à Cythère a fost compus de Christine din memoria ei afectivă, fiind o esență care a luat naștere în perioada pandemiei, mai exact în lunile de lockdown global.

 

Folosind ca inspirație prima ei vizită într-o grădină din Grecia, cu ani în urmă, parfumiera și-a sintetizat amintirile sub forma unor ingrediente concrete, rezultatul fiind un parfum luminos, puțin lemnos, puțin citric (dar nu în exces), care îți inspiră cu totul altceva față de parfumurile anterioare ale seriei.

 

Nu e nimic excesiv de „verde” în el (eu nefiind o fană a parfumurilor prea verzi), ci este – chiar cu riscul de a suna prea poetic – ca o adiere de vânt într-o după-amiază de vară toridă. Exact așa îl simt eu.

 

 

Cred că acesta este și elementul care-mi place cel mai mult la această „grădină” Hermès: faptul că este abstractă, subtilă, e mai mult imaginea unui loc și amprenta lui decât o înșiruire de ingrediente recognoscibile.

 

Pentru mine cel puțin, miroase a Grecia, a speranță, a libertate și a vară fără de sfârșit.

 

*******

Pentru mai multe idei, inspirații și noutăți, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Hermès, Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK