Despre tot ce-i fin și fain

Un miracol de Moș Nicolae: am avut Sala Oglinzilor de la Versailles doar pentru mine

By 5 decembrie, 2023Lifestyle, Travels
read time 5 min
 
5 decembrie, 2023

Un miracol de Moș Nicolae: am avut Sala Oglinzilor de la Versailles doar pentru mine

Cum ar fi să te plimbi singur prin Sala Oglinzilor din Palatul Versailles? Mai mult decât o fantezie, este o realitate tangibilă pentru toți oaspeții hotelului Les Airelles – Le Grand Contrôle, deschis în urmă cu doi ani pe domeniile palatului. L-am explorat anul trecut, de Moș Nicolae.

by

Am petrecut un weekend de Moș Nicolae la Palatul Versailles și, dacă decembrie este oricum o lună magică, luna decembrie prin palatul regilor Franței aduce magia în realitate.

 

Anul trecut pe vremea asta, când am fost acolo într-un weekend surpriză organizat de soțul meu, nu am apucat să scriu, ci doar am făcut multe fotografii și materiale video pentru Instagram și Facebook.

 

Am realizat, însă, că acest loc magic merită o poveste de sine-stătătoare și am decis să o public tot de Sf.Nicolae.

 

Deschis în 2021 și parte a prestigiosului lanț Les Airelles, Le Grand Contrôle, hotelul de pe domeniul Palatului Versailles este un vis pentru orice iubitor de muzee, biblioteci și cultură în general.

 

Tot mobilierul este din secolul XVIII, strâns de la licitații internaționale cu circuit închis, iar cei care stau în cele (doar) 12 camere și 2 apartamente ale hotelului au acces zilnic – dimineața și seara – la vizite private prin Palatul Versailles, în afara programului normal de vizitare.

 

Când palatul se închide pentru public, se deschide pentru oaspeții Les Airelles.

 

Pe lângă faptul că am trăit privilegiul de a fi singuri în Sala Oglinzilor (și în tot Palatul Versailles, de altfel), ceva de neconceput în epoca aglomerației turistice, am avut ocazia să vedem și să ținem în mână și cheile palatului, parcă desprinsă din cărțile de basme în care eroul trebuia să găsească cheia vrăjită care să-i deschidă porțile cetății.

 

 

 

 

 

 

Experiența mea, de una singură, prin Sala Oglinzilor:

Dincolo de atenția incredibilă la detalii și rafinamentul fiecărui colțișor din hotel, acest acces la Palatul Versailles în liniște, pace și tihnă a reprezentat privilegiul suprem al zilelor petrecute în hotel.

 

 

 

 

Atmosfera din hotel, într-un minut:

 

 

 

 

 

Ca oaspeți, am avut ocazia unor tururi private ale Micului și Marelui Trianon, dar și ale Orangeriei Palatului Versailles, unde se organizează foarte puține vizite din cauza mediului fragil, care trebuie protejat cât mai mult.

 

Între octombrie și mai, peste 1500 de arbuști din grădinile Versailles sunt ținuți aici, protejați de intemperiile naturii.

 

Tot în Orangerie se află baia privată a lui Ludovic al XIV-lea, dar și originalul celebrei sculpturi a lui Bernini din grădinile Versailles, cea expusă publicului fiind o copie. Practic, a fost o vizită în profunzimea istoriei și a detaliilor nevăzute.

 

 

 

 

Iată un video de un minut prin care v-am făcut turul Orangeriei de la Versailles:

Totodată, una dintre experiențele alese în mod expres din multitudinea de variante aflate la dispoziția oaspeților Les Airelles a fost un tur privat al Bibliotecii Centrale din Versailles, cu Chef Curatorul care ne-a arătat manuscrise rare și piese de colecție și ne-a povestit despre elementele inedite ale colecțiilor.

 

De exemplu, o parte din colecția de cărți a Mariei Antoaneta se află conservată la Biblioteca Centrală din Versailles, cu tot cu corpurile de mobilier originale și panourile cu lucrătură aurită, iar în fața ei stă colecția contesei du Barry, amanta regelui Ludovic al XV-lea.

 

Cele două – regina și contesa – s-au detestat cu pasiune în timpul vieții, ceea ce face înduioșător de ironică această tovărășie eternă a preferințelor lor literare.

 

 

Iată un video de un minut prin care v-am făcut turul bibliotecii de la Versailles:

 

 

În universul hotelului Le Grand Contrôle totul are legătură cu istoria, dar nu doar cea povestită, ci și trăită efectiv: la cerere, poți fi trezit dimineața asemeni Regelui Soare, care își începea ziua cu un pahar de lapte cald, iar cinele au loc la restaurantul lui Alain Ducasse – Alain Ducasse Le Grand Contrôle – care recreează, sub forma unui Festin Regal, toate preparatele preferate ale lui Ludovic al XIV-lea.

 

Pentru că istoria a consemnat slăbiciunile regilor Franței, bucătarii zilelor noastre au reușit să folosească cele mai iubite ingrediente din meniurile regale într-o variantă contemporană ingenioasă și delicioasă.

 

Încă mă gândesc la ”oul perfect”, unul dintre preparatele multiubite de Regele Soare, în reinterpretarea lui Ducasse.

 

 

 

 

 

 

Dacă multe experiențe așa-zis istorice ale zilelor noastre par mai degrabă butaforii comerciale, hotelul Les Airelles este unic prin autenticitate: de la locul în care se află până la detaliile perfect conservate și la design-ul gândit pentru a se potrivi perfect cu istoria reală.

 

Numele hotelului – Le Grand Contrôle – are și o semnificație aparte.

 

Clădirea în care se află hotelul a fost edificată în 1681, în epoca de glorie a Regelui Soare, fiind menit Ducelui de Beauvilliers, ginerele primului-ministru Jean-Baptiste Colbert.

 

Construit de către arhitectul favorit al lui Ludovic al XIV-lea, Jules Hardouin-Mansart (același care a creat Domul Invalizilor), actualul Le Grand Contrôle a fost alăturat palatului Versailles de către următorul rege, Ludovic al XV-lea, devenind reședința ministrului de Finanțe (Contrôleur général des finances) și căpătând astfel denumirea păstrată până în zilele noastre de Le Grand Contrôle.

 

La anul 1788, Le Grand Contrôle a devenit de facto ministerul de finanțe, locul în care miniștri precum Turgot sau Necker se întâlneau cu cei mai puternici oameni din lume și unde, printre altele, s-au trasat coordonatele independenței Statelor Unite ale Americii.

 

Din acest punct de vedere, perioada lui Necker ascunde și o istorie autentică despre femeile puternice și vizionare ale epocii: fiica lui, Madame de Staël, era una dintre cele mai inteligente femei ale vremii, cu o viziune modernistă asupra lumii.

 

Marile nume ale perioadei iluministe erau invitate în camerele somptuoase ale clădirii, pentru a discuta despre artă, cultură și viitorul omenirii.

Foto principal: Les Airelles Versailles

Toate celelalte fotografii: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK