Despre tot ce-i fin și fain

Un parfum bărbătesc care mi-a plăcut: Montblanc Explorer

By 16 martie, 2019Lifestyle
read time 3 min
 
16 martie, 2019

Un parfum bărbătesc care mi-a plăcut: Montblanc Explorer

Iubesc papetăria și instrumentele de scris clasice, așa că brandul Montblanc este apropiat de sufletul meu de mulți ani. Nu mă așteptam însă ca și unul dintre parfumurile lor bărbătești (teoretic!) să-mi placă atât de tare.

by

Pentru mine, Montblanc nu este doar un brand al oamenilor care iubesc să scrie, ci și al călătorilor. După stiloul cumpărat cu ani în urmă, pe care-l prețuiesc la fel de mult ca-n prima zi, cel mai folosit obiect Montblanc din arsenalul meu este un passport-holder din piele neagră, care are deja 15 ani de existență prin bagajele mele.

 

Tocmai de asta, ideea unui parfum inspirat de explorare și călătorii mi s-a părut foarte nimerită și în ton cu valorile brandului. Și, pentru că sunt și o fană a parfumurilor bărbătești, s-a întâmplat să-mi placă foarte tare.

 

De ani de zile, cu mult înainte ca noțiunea de parfum unisex să devină cool și acceptabilă pe scară largă, mi-a plăcut enorm ideea de a fi eminamente feminină și a purta un parfum „de bărbați”. Mi se pare că e o formă de a echilibra subtil balanța și, dacă e să fiu sinceră, ideea de feminitate dublată de un touch masculin mi s-a părut mereu senzuală. Nu degeaba femeile sunt mai feminine și mai atrăgătoare ca oricând atunci când poartă un smoking masculin sau o cămașă bărbătească simplă. Acest mix de masculin și feminin are ceva seducător și irezistibil.

 

Noul parfum Montblanc Explorer are trei ingrediente principale care merg în ton cu ideea de explorare, fiindcă fiecare dintre ele provine dintr-un alt colț de lume: bergamotă din Italia, vetiver din Haiti și patchouli din Indonezia. Am avut ocazia să lucrez cu bergamotă și vetiver cândva, la un atelier de parfumerie artizanală din Franța și poate de atunci și slăbiciunea mea pentru asprimea plăcută a acestui ingredient. Bergamota a fost o esență care mi-a „vorbit” din prima. 

 

În cazul de față nu este însă o bergamotă oarecare, ci un extract numit OrPur, aparținând celor de la Montblanc, adică o varietate care explodează într-un mix de note florale și verzi, ca un „copil crescut la Mediterană, care izbucnește în râs într-o zi cu soare”, așa cum frumos a explicat Antoine Maisondieu, unul dintre cei trei parfumieri care au lucrat la ”Explorer”.

 

 

Și, ca un detaliu superficial dar fermecător: sticla are o formă elegantă și este foarte frumos lucrată, iar dopul masiv în forma simbolului Montblanc mi-a plăcut din prima clipă. Chiar dacă sună frivol, am apreciat mereu și sticlele de parfum în sine, pentru că sunt obiecte pe care le atingi zilnic și le ai în imediata ta apropiere, deci trebuie să fie ceva care să-ți facă plăcere, vizual și tactil. Sticla de Montblanc – Explorer m-a dus cu gândul la o călimară de cerneală puțin mai înaltă, asta e forma pe care mi-a evocat-o instantaneu când am scos-o din cutie.

 

Ca o notă secundară, pe care am apreciat-o foarte mult, ingredientele principale ale parfumului provin din programul „Sourcing for Shared Value”, care susține producătorii locali de vetiver sau patchouli și cultivarea sustenabilă a acestor ingrediente. De asemenea, același program a contribuit la construcția a trei biblioteci publice pentru copiii de pe insula indoneziană Sulawesi.

 

Mulți vor spune că sunt acțiuni de marketing și probabil că e și mult marketing în spatele oricărui brand mare, dar pentru mine orice acțiune făcută în favoarea naturii sau a comunităților mai puțin norocoase este un lucru bun, care merită luat în seamă. Exemplu cu exemplu și pas cu pas se pot face schimbări notabile.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK