Despre tot ce-i fin și fain

10 zile printre cele mai frumoase ceasuri și bijuterii din lume

By 19 martie, 2017Lifestyle
read time 5 min
 
19 martie, 2017

10 zile printre cele mai frumoase ceasuri și bijuterii din lume

Anul acesta, particip pentru prima dată la cel mai important târg de ceasuri și bijuterii din lume, Baselworld. Urmează 10 zile de întâlniri contracronometru, într-un mic orășel elvețian care, o dată pe an, reunește 200.000 de oameni din industrie și presă din toate colțurile lumii.

by

Prima dată când am intrat într-o manufactură elvețiană de ceasuri, am simțit un fior de emoție comparabil cu prima zi de școală. Se întâmpla prin 2013 și era vorba de manufactura Roger Dubuis din Geneva.

 

Bunicul meu, cu care am avut mereu o relație specială, a fost mecanic de bord în aviație, iar odată ieșit la pensie a devenit ceasornicar. Toată copilăria mea mi-l amintesc cu lupele la ochi și cu foi de hârtie întinse în toată sufrageria, foi pe care stăteau întinse rotoare, arcuri, telescoape. Repara orice, de la ceasuri de buzunar la pendule și ceasuri cu cuc.

 

Până în ziua de azi când intru într-un loc al ceasurilor simt nevoia să mă înclin interior. Știu câtă muncă se află în spate și cât de migălos poate fi drumul de parcurs până la competența de a atinge măcar o piesă a unui asemenea ceas.

În cei 8 ani ca redactor-șef pentru două reviste, m-am ocupat de toate aspectele lifestyle-ului, însă de ceasuri mai puțin. Pe acest domeniu existau două persoane dedicate, așa că eu abordam industria doar tangențial. Am continuat însă să citesc, să aflu, să mă documentez din pură pasiune, iar micile tangențe pe care le-am avut – vizite la manufacturi și interviuri cu oameni din industrie – au fost mereu memorabile.

 

De aceea, când am început Fine Society, mi-am dorit să le ofer celor care mă citesc o intrare în această lume fascinantă. Vreau să scriu pentru oameni curioși, care vor să înțeleagă mai multe despre lumea orologeriei și să știe ce face atât de special un ceas elvețian. Publicul meu sunt oamenii care cred că a citi despre un lucru frumos, chiar și fără o miză imediată, te îmbogățește.

Un pasionat de orologerie mi-a zis cândva că iubește ceasurile fiindcă îi dau senzația că timpul nu trece, doar se învârte. Și eu cred la fel.

Lumea ceasurilor de lux nu e doar despre ediții limitate de mii de euro, curele placate cu aur și alte brizbrizuri. E despre bucuria de a ține în mână un obiect făcut manual, din piese milimetrice, ornate până în cel mai mic detaliu. Nu e o industrie născută din nevoie, ci din plăcere: putem să ne uităm la ceas și pe telefon, dar a avea un ceas la mână este o experiență în sine.

shutterstock_285506081

 

Ceea ce-mi doresc eu să fac în următoarea săptămână la Baselworld nu este să prezint specificații tehnice seci și înșiruiri de elemente aleatorii, ci să vă fac să fiți părtași la magia pe care o știu eu, fiindcă am avut norocul de a fi, din când în când, părtașă la ea.

Firește că în lume se întâmplă lucruri grave în acest moment și probabil viața de zi cu zi are priorități cu mult mai stringente decât povestea unei industrii născute în iernile grele elvețiene. Totuși, eu o să vă invit să evadați zilnic într-o poveste despre timpul care nici nu trece, doar se învârte.

Foto: Baselworld, Shutterstock

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOKOne Comment

  • Irina spune:

    M-ai facut curioasa, astept impresii. Te apreciez pentru ca iti urmezi pasiunile, intr-o lume cu atatea probleme, e absolut necesar sa avem pasiuni, altfel am uita ca viata merita traita din plin.