Valorifică la maximum ceea ce ai deja în viața ta
Cel mai simplu mod să-ți schimbi viața și imaginea? O garderobă nouă, câteva intervenții cosmetice, o culoare nouă de păr și gata, ești o altă persoană. Dar dacă… nu ai vrea să mergi pe calea asta și, în schimb, ai alege să maximizezi ceea ce ai deja? Ar putea fi un exercițiu extraordinar de viață.
Acum câteva zile stăteam în fața dulapului și contemplam hainele mele de toamnă. Și, așa cum se întâmplă când începi să te gândești la haine, am auzit o voce de undeva: „Ai nevoie de un palton nou”, ”Ai nevoie de niște pantaloni noi…”, ”Ai nevoie de…”.
Și, exact cum ai da sonorul la minimum în timp ce asculți un post de radio, am amuțit vocea din cap și, în locul ei, am spus ceva care m-a surprins și pe mine: „Dar dacă aș încerca să maximizez piesele astea? Să scot din ele tot ce n-am scos vreodată?”.
A scoate în sensul de a le pune în valoare, a le da voie să strălucească, să le combin între ele așa cum n-am făcut niciodată până acum.
Nu știu de unde a venit concluzia, nu a fost vreo înțelepciune cu deschis de ceruri și voci de îngeri, dar cu siguranță e o consecință a ultimilor ani în care am evoluat mult ca persoană și ca identitate de stil.
În fața hainelor din dulap, shopaholica de odinioară s-a confruntat cu înțeleapta din prezent și a câștigat cea din urmă.
După ce m-am așezat și am început să mă gândesc la ideea mea cu maximizatul, mi s-a părut, deodată, o filosofie minunată pentru toate palierele vieții.
Dar e o filosofie pe care rareori o aplicăm fiindcă e mai ușor să aducem lucruri din afară (sau să ne gândim că avem neaparat nevoie de ele) decât să ne uităm în jur și să vedem cum putem duce la rang de artă ceea ce deja se află în imediata apropiere.
E ca diferența dintre a decora o cameră cu mobilă nou-nouță versus a lua piesele pe care le ai deja și a le renova cu grijă, păstrând spiritul fiecăruia în parte.
N-am avut niciodată o imagine de sine prea strălucită – lucru cu care nu mă mândresc neaparat – dar am avut, totuși, o certitudine că îmi place de mine așa cum sunt.
Nu m-am văzut pe podiumuri de modă, dar nici nu aș fi vrut să mă schimb radical, fiindcă am avut mereu, dincolo de orice nemulțumire, dorința de a semăna cu mine.
Aceasta a fost borna mea de raportare la schimbări: dacă mă uit în oglindă și noul stil, noua imagine, noua… orice nu seamănă cu mine, dacă nu mă recunosc când mă văd în oglindă, atunci nu e pentru mine.
De obicei, articolele sau filmele despre schimbări radicale – makeovers – sunt despre toate lucrurile pe care TREBUIE să le aduci în viața ta ca să evoluezi spre acea versiune pe care ți-o dorești: să te înscrii la un curs nou (ca să te apuci, în sfârșit, de acel hobby pe care-l visezi), să îți găsești un nutriționist nou (ca să slăbești acele 5 kilograme), să alegi o sală de sport (ca să te tonifiezi așa cum voiai mereu), să îți cumperi o garderobă nouă (ca să strălucești, așa cum visai) și neaparat make-up nou, un curs de auto-machiaj, o tunsoare nouă, o culoare nouă la păr și alte 1000 de lucruri care te-ar ajuta să treci de la versiunea 2.0 la 3.0.
Și dacă, la acest final de an, ai alege să te întorci fix spre pătrățelul în care te afli?
PRIMUL PAS: Să te uiți în jur, la dulap, și să zici: „Bun, am aceste haine, pantofi, accesorii, cum pot să le combin astfel încât să îmi aducă mai multă bucurie și să mă simt altfel?”.
Poți să-ți folosești imaginația, să te gândești că ești într-un concurs sau într-o călătorie în care nu ai decât o singură valiză (și ea conține fix ce ai în dulap), la Asia Express sau într-un serial de televiziune.
E perfect orice te ajută și poate face experiența și mai distractivă.
De cele mai multe ori, limitările nasc niște idei creative extraordinare și devin provocări care fac viața mai palpitantă.
Când te gândești „cum pot să maximizez ce am?”, lucrurile banale din dulap devin brusc componentele unui „joc” creativ.
PASUL AL DOILEA: Să te uiți la produsele cosmetice pe care le ai (și printre care, garantat, ai unele de care ai uitat complet) și să zici: „Bun, ce rutină pot să-mi fac din aceste produse, astfel încât să am mai multă grijă de mine și să văd rezultate concrete?”.
De cele mai multe ori nu produsele sunt problema, ci faptul că nu avem consecvență sau rigurozitate în aplicarea lor: începem un produs, cumpărăm altul, ne dăm de câteva ori cu el, apoi apare ceva mai special sau mai miraculos ca promisiuni.
Încearcă să TERMINI o cremă sau un ser înainte să cumperi altul și o să vezi diferența. Nu doar la buget, ci pe ten.
Valabil și la produsele de makeup: avem impresia că, pentru a ne schimba look-ul, ne trebuie neaparat acea nouă paletă de farduri, acel nou ruj, acele 20 de produse noi văzute pe social media.
De fapt, e suficient să îndrăznim să folosim ceea ce avem, dar altfel.
Cu mai mult curaj și creativitate!
AL TREILEA PAS: Să te uiți la cărțile pe care nu le-ai citit și să te apuci de ele în loc să te gândești la unele noi.
Da, aici m-a durut personal, dar dincolo de economie și de experiment în sine, chiar mi se pare uneori nedrept să ignor cărți pe care mi le-am dorit foarte mult atunci când le-am cumpărat.
De ce să nu încep cu ele înainte să mă duc să cumpăr alt teanc de la librărie?
AL PATRULEA PAS: Să te uiți la ceea ce te nemulțumește la corpul tău și, în loc să te gândești ce tratamente corporale, produse-minune, diete și intervenții ai putea să faci, să începi așa:
Un jurnal alimentar în care îți scrii tot ce mănânci într-o zi (și cum te simți după).
Eu fac asta de mulți ani și, chiar dacă e doar un gest, îmi dă o seninătate și un control asupra propriului corp.
În plus, pentru cei care se confruntă cu intoleranțe misterioase, stări de slăbiciune sau reacții ciudate în corp, e cel mai simplu mod de a vedea la ce anume reacționează organismul.
Nu înlocuiește mersul la doctor sau apelatul la profesioniști, dar e o diferență dintre a merge la doctor cunoscându-ți corpul și a merge în așteptarea că specialistul te va privi și, din trei cuvinte, se găsi un remediu miraculos la problema ta.
Să te gândești cum ai putea strecura mai multă mișcare fără să ADAUGI activități în program.
Să mergi pe jos și cu transport în comun 2 zile pe săptămână (în loc să iei mașina personală sau taxi/uber), să urci scările peste tot unde mergi (în loc să iei liftul), să faci 10 minute de stretching în timp ce asculți un podcast.
Mersul la sală sau la clase de aerobic poate fi următorul pas, însă basic-ul îl ai deja în viața de zi cu zi, cu condiția să vrei.
Să faci lucruri mici, gratuite și cu efect.
În cazul meu acestea sunt: periajul uscat (care, făcut zilnic, are rezultate reale, am scris de el mai demult aici), așezatul cu picioarele mai sus decât capul 20 min pe zi (pentru drenajul limfatic), puțin masaj facial în timp ce îmi aplic crema de seară (sunt atâtea tips & tricks pe Insta și TikTok), să pun ulei pe păr înainte de fiecare spălare și orice îți e foarte la îndemână dar de obicei uiți să faci.
Desigur că e mai ușor să mergi la un masaj și la 10 ședințe cu aparate-minune, dar aici vorbeam de maximizare.
Să îți stabilești un plan de nutriție pentru următoarea săptămână, adică mesele zilnice să nu fie ceva care să te ia prin surprindere în fiecare zi.
Eu una am avut o perioadă în care mi se părea interesant să mănânc pe principiul 3S: sendvișuri, salate, supe.
Am o pasiune pentru sendvișurile calde făcute la toaster, așa că îmi începeam dimineața cu un sendviș din două felii de pâine neagră, la prânz mâncam o salată cu ceva proteină (eu nu mănânc carne, dar aveam variante) și la cină o supă.
Am ales această variantă fiindcă supele, salatele și sendvișurile se întâmplă să fie preparatele mele favorite, deci am pornit fix de la ce știam deja că îmi place și mi-e simplu de făcut.
Toți avem asemenea informații în adâncul minții, dar uneori e mai simplu să ne gândim că ne trebuie un program 4 in 1 care să ne livreze direct acasă 20 de caserole pe săptămână.
Nu că asta ar fi un lucru rău, dar – cum ziceam – aici e vorba de maximizare.
AL CINCILEA PAS: Să te uiți la programul tău și să te gândești cum îl poți optimiza.
Există multe cărți despre time-management și despre gestionarea vieții, multe foarte utile, dar realitatea e că tu ești stăpânul propriei vieți.
Niciun coach nu te va putea învăța cum să-ți drămuiești timpul dacă tu nu singur nu știi care sunt resorturile tale de funcționare eficientă.
Revin la exemplul meu: mulți ani am adunat frustrări fiindcă nu mă puteam organiza bine.
Paradoxal, freelancerii au cele mai mari probleme de organizare și gestiune a timpului, fiindcă suntem stăpânii propriului program, iar asta înseamnă, de multe ori… haos.
M-am echilibrat doar când am înțeles cum funcționez eu cel mai bine, iar asta a fost prin analiză atentă și evaluat ce NU a mers sau a mers în trecut.
Toți știm, intuitiv, când am fost cel mai eficienți și când am fost cel mai puțin eficienți. Acestea sunt reperele despre ce merge și ce nu.
În cazul meu, cel mai bine funcționez când mă trezesc dimineața (deja după ora 8 simt că am pierdut ziua) și când dacă mă apuc să lucrez, lucrez la foc automat toată ziua.
De dimineață până seara, aproape fără să mă ridic de la birou.
Programul de tipul ”x ore pentru scris, y ore de relaxare, z ore de întâlniri” este utopic pentru mine, eu funcționez cel mai bine disociat: o zi de întâlniri și interviuri, 2 zile de scris cu telefonul pe silent, o zi de relaxare și reîncărcare, citit și alte lucruri.
Firește că nu se potrivește totul mereu așa, ca la tetris, dar încerc să păstrez o coerență care să mă ajute să fiu productivă și să fiu… eu.
Toți avem un fel de a fi și cel mai rău este să te uiți în afară, la oameni care îți explică cum lucrează ei și cum TREBUIE să lucreze toată lumea, ceea ce e fals.
Puține sfaturi sunt general valabile și ceea ce funcționează pentru tine este varianta câștigătoare.
Sau, cum spune o expresie clasică, whatever floats your boat.
Și dacă totuși vrei să maximizezi ce ai, dar simți că nu ai idei sau inspirație?
Într-o lume în care există o infinitate de surse de inspirație, poți găsi idei de stil, tips&tricks de nutriție, exemple de rutine și absolut orice, la un clic distanță.
Da, va trebui să tatonezi puțin până le găsești pe cele care ți se potrivesc și îți inspiră încredere, dar e un efort de timp pe care l-ai fi făcut oricum… butonând fără țel pe rețelele sociale (cum facem toți, chiar dacă nu vrem să recunoaștem).
Odată ce te decizi să-ți maximizezi atuurile, deja ai un țel, o finalitate clară. Stai pe social media cu un sens!