Despre tot ce-i fin și fain

Viața la televizor și redescoperirea unui lifestyle

By 30 septembrie, 2020Lifestyle
read time 8 min
 
30 septembrie, 2020

Viața la televizor și redescoperirea unui lifestyle

Anul acesta m-a transformat într-un curator de filme și seriale pe ecranul de acasă. Cu un concept unic, colecția de televizoare de lifestyle a celor de la Samsung este gândită exact pentru cei ca mine și schimbă complet regulile jocului. Vă avertizez: o să vă îndrăgostiți.

by

**** Această poveste face parte dintr-un proiect Fine Society & Samsung România, despre tehnologie și lifestyle *****

Televizorul este un obiect care s-a reinventat spectaculos în ultimii ani.

 

Nu mă refer doar la specificațiile tehnice, ci la tot stilul de viață asociat acestui obiect aproape indispensabil.

 

Dacă nu mai departe de anii 2000 televizorul era asociat cu emisiunile de mare audiență și cu serialele așteptate cu nerăbdare la o anumită oră și zi a săptămânii, în ultimii cinci ani rolul lui s-a schimbat decisiv.

 

Dintr-un obiect pasiv, prin care informația „curgea” din programele TV direct în casele noastre, televizorul a ajuns la fel de interactiv și flexibil precum o tabletă sau un smartphone: noi ne facem propria „grilă” de programe, după bunul plac.

 

Putem lesne trăi total în afara conceptului de televiziune, devenind „curatorii” zilnici ai propriilor experiențe TV: consumăm ce emisiuni, filme sau seriale dorim, la orice oră dorim și în orice fel de ritm ni se potrivește. De la un episod pe săptămână la un sezon pe zi. 

 

Recunosc, eu una am avut nevoie de trei luni de stat în casă ca să îmi asum acest statut de curator audio-vizual și să mă reîmprietenesc cu ideea de televizor în sine.

 

Până prin martie, televizorul era, pentru mine, un obiect de mobilier care se ștergea de praf de multiple ori pe săptămână – ca să „lucească” de curățenie – și cam atât.

 

Eram abonată la servicii de streaming de care nu aveam aproape niciodată timp, iar în rarele ocazii în care îmi doream să văd un anumit documentar sau serial, mă trezeam vizionându-l pe smartphone între două zboruri sau pe laptop, într-un moment de răgaz.

 

Perioada statului acasă m-a privat de bucuria ieșitului în oraș, dar m-a reîmprietenit cu obiceiul de a vedea filme „pe marele ecran” din sufragerie. 

 

Îi spun așa fiindcă, realist vorbind, „micul ecran” din zilele noastre cu siguranță nu mai este televizorul. Este smartphone-ul, tableta sau laptopul. Televizorul a intrat deja într-o altă ligă.

 

 

Pentru mine, lunile de stat acasă au însemnat redescoperirea sau mai degrabă reinventarea acestui tabiet: cel de a sta în fața unui ecran mare, în living, și a urmări documentare despre vulcani și despre catastrofe aviatice, narațiuni istorice, filme vechi și seriale horror.

 

Da, nu râdeți, acestea sunt o parte dintre interesele mele.

 

Chiar dacă la televizor în sensul clasic – știri, emisiuni de divertisment, talk-show-uri – nu mă uit aproape niciodată, pentru filme și seriale un ecran mare a devenit esențial.

 

Atât de mult încât tocmai în pandemie ne-am cumpărat și un televizor nou, de la Samsung.

 

Unul care să suporte funcții de streaming, fiindcă precedentul era, tadadadadam, din anul de grație 2008. 

 

 

Doar v-am zis că NU ne uitam la televizor.

 

Tocmai de asta, când cei de la Samsung m-au contactat să-mi povestească despre lansarea unei colecții noi de televizoare de „lifestyle”, deja eram foarte curioasă.

 

Deși eram în temă cu chestiunile tehnice, ca posesoare recentă de Samsung, conceptul în sine mi s-a părut deosebit și ingenios.

 

Ce înseamnă televizor de lifestyle?

 

La prima vedere, o să pară un termen cumva… inventat. 

 

Așa mi s-a părut și mie prima dată, până când am descoperit colecția și am înțeles perfect de ce se numește așa.

 

Cele două modele, denumite sugestiv „The Serif” și „The Frame”, sunt în primul rând, două piese foarte frumoase vizual, gândite să îndeplinească mai multe roluri, în afară de cel pur funcțional. 

 

Prin designul lor, sunt obiecte pe care îți face plăcere să le privești, care se potrivesc bine în orice spațiu și care pot fi combinate ușor cu tipuri diferite de design.

 

Se contopesc cu mediul în care se află.

 

Nu trebuie să te mai gândești „Unde pun televizorul?” sau „Cum îl integrez în spațiu?”, fiindcă  ele se potrivesc literalmente ORIUNDE.

 

Prin tehnologia incorporată și prin funcțiile lor, sunt făcute să simplifice cât mai mult viața „curatorului de conținut” despre care vorbeam mai sus. 

 

Per total, sunt obiecte armonioase vizual, minimaliste și high-tech în același timp.

 

TEHNOLOGIA DE DINCOLO DE LIFESTYLE

 

Ambele televizoare din colecția de lifestyle au la bază tehnologia revoluționară Samsung, QLED Smart 4K, dar și tehnologia Quantum Dot. 

 

Când prospectam pentru propriul televizor, am aprofundat și ce înseamnă aceste denumiri.

 

Concret, dacă QLED aduce mai mult de un miliard de nuanțe pe ecranul televizorului, Quantum Dot mărește acuratețea culorii inclusiv la nivelul de luminozitate maximă, astfel încât volumul de culoare să fie 100%, indiferent de setările alese de utilizator. 

 

Acele imagini vii, care te fac să vrei să întinzi mâna în ecran, au la bază această tehnologie.

 

În același timp, tehnologia AI Upscaling convertește automat conținutul la calitate 4K, indiferent de sursa originală a acestuia.

 

Ca element care mi s-a părut fascinant, pe lângă controlul vocal prin intermediul asistentului virtual Samsung – pe nume Bixby – există și un sistem de Active Voice Amplifier (AVA), care folosește inteligența spațială audio pentru a recunoaște sunetele din jur.

 

Când în încăpere există zgomot care te poate distrage, AVA clarifică automat vocile de pe ecran, prin procesarea avansată a semnalului sonor, astfel încât să nu ratezi replicile în timp ce ești atent la ceea se te întâmplă în jurul tău. 

 

THE SERIF

Dacă nu aș fi avut deja un Samsung „proaspăt” achiziționat, aș fi cumpărat The Serif, categoric.

 

Mărturisesc că am făcut o mică pasiune pentru el.

 

 

Numele vine de la faptul că, din profil, forma lui te duce cu gândul la litera „i”, ortografiată cu serife, dar modelul este gândit să arate bine din toate unghiurile și să poată fi poziționat în toate variantele, inclusiv în mijlocul încăperii.

 

Vine pe un suport metalic care se potrivește perfect cu rama „serifată” și poate fi poziționat atât pe suport, cât și de sine-stătător, fiind transportabil în fel și chip într-o casă.

 

Pentru a păstra design-ul cât mai „curat”, firele sunt ascunse printr-un sistem special, ingenios și ușor de folosit.

 

În plus, nu doar că nu mai este un obiect pasiv, dar The Serif capătă o viață proprie și atunci când nu vizionezi ceva anume.

 

Ecranul nu mai este negru atunci când nu te uiți la TV, ci prezintă două modele, create de artiștii Ronan și Erwan Bouroullec: o frunză cu aspect crud și o țesătură texturată, ambele cu diferite opțiuni de culori, potrivite stării de spirit și designului casei.

 


Smartphone-ul tău se conectează la „The Serif” prin aplicația SMART THINGS și astfel orice operațiune poate fi controlată tactil.

 

Informații utile pot rula pe ecran la cafeaua de dimineață, galeria ta de imagini poate deveni fundal vizual, pentru petrecerile cu prietenii există playlist-uri de melodii predefinite, la fel cum există și melodii de chillout pentru momentele relaxate din zi. 

 

„The Serif” este disponibil în trei variante de diagonală – 43 de inchi, 49 de inchi și 55 de inchi – și două culori, Cotton Blue și Cloud White. 

 


THE FRAME

 

Numele spune totul: este un televizor high-tech, dar care poate fi confundat cu ușurință cu orice alt tablou așezat pe peretele living-ului tău.

 

Ideea de „ramă” nu este împrumutată doar ca formă, ci și ca funcție: atunci când nu este pornit pe un film sau pe o emisiune care te interesează, „The Frame” devine… galeria ta privată de artă. 

 

În locul unui ecran negru, el poate afișa pictura ta favorită sau, prin rotație, o selecție de picturi și fotografii artistice, relevante pentru stilul și preferințele tale estetice.

 

 

Nu trebuie decât să accesezi aplicația Art Store, unde – ca membru full – ai acces nelimitat la colecții de artă și fotografie, de la clasic până la contemporan.

 

În plus, poți alege rama potrivită cu designul casei tale, prinderea (sau schimbarea) ei fiind foarte simplă, pe bază de magneți. 

 

Acesta este, de altfel, un element pe care îl au în comun The Serif și The Frame: totul, de la instalare până la mutarea în spațiu, la prinderea pe perete (în cazul The Frame) și la funcțiile de bază este foarte, foarte simplu.

Câteva mișcări, câteva clicuri pe ecran, totul intuitiv.

 

Dacă totuși nu îți dorești ca televizorul să se confunde cu tablourile de pe perete, el poate fi așezat și pe un suport special, la fel ca „The Serif”. 

 

 

 

În ambele situații, cablurile devin invizibile datorită sistemului special de depozitare, iar senzorul de mișcare îți detectează prezența și afișează automat operele de artă sau fundalul dorit doar în timp ce te afli în încăpere.

 

În restul timpului, pentru a economisi energie, ecranul este gol, inactiv.

 

”The Frame” vine în mai multe variante de diagonală – 43, 50, 55, 65 și 75 de inchi – și este gestionabil, ca și „The Serif”, prin aplicația Smart Things sau prin telecomanda One Remote Control.

 

Pentru că, așa cum spuneam, televizorul nu mai este de multă vreme „micul ecran”, ambele modele vin cu funcția Multi View, care împarte ecranul în două.

 

Jumătate de ecran rămâne activă pentru programul pe care îl urmărești și jumătate este alocată pentru celălalt ecran din viața ta, cel al smartphone-ului.

 

Ca să nu fii nevoit să-ți muți privirea între televizor și smartphone în momentul în care intră un email sau un mesaj important, poți activa rapid această funcție pentru a avea ambele ecrane… pe același ecran.

 

Ceea ce mi-a plăcut cel mai tare la aceste două modele a fost felul în care ele simplifică viața posesorului, integrând preferințele, micile plăceri și nevoile de conținut ale fiecăruia într-un mod firesc și funcțional. 

 

În plus, designul minimalist m-a cucerit din prima, trebuie să recunosc.

**************

The Serif poate fi cumpărat de AICI, iar The Frame de AICI.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK