Despre tot ce-i fin și fain

Ziua Mondială a Soarelui se celebrează cu artă neconvențională la Sun Plaza

By 19 iunie, 2018Culture
read time 5 min
 
19 iunie, 2018

Ziua Mondială a Soarelui se celebrează cu artă neconvențională la Sun Plaza

Luna aceasta, Sun Plaza organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale a Soarelui – și, implicit, Sânzienelor și tradițiilor românești asociate Soarelui – care ies din tiparul clasic al evenimentelor de mall, înspre zona de expoziție și instalație de artă.

by

Eu nu sunt o tradiționalistă în sensul clasic, adică mă regăsesc în anumite elemente ale tradiției, în altele mai puțin, dar încerc să fiu onestă în alegeri. Nu mă îmbrac în ie decât atunci când simt că se potrivește locului și momentului, am sărbători și datini care mi se par încântătoare, dar și multe care mă lasă rece. Nu vibrez cu orice și nu mă bucur „la comandă”, doar pentru că e o anumită zi din an. 

 

Toți rezonăm însă cu câte un element din tradiție, iar eu rezonez dintotdeauna cu Sânzienele, sărbătoarea văratică legată direct de Soare și de muncile agricole ale verii. Mulți ani, am și purtat la mână o brățară cu simbolul stilizat al Sânzienelor, din argint, despre care am și scris la un moment dat. Cred că toți mergem instinctiv spre lucruri și simboluri care rezonează cu noi, iar Sânzienele și guvernatorul lor suprem, Soarele, au rezonat dintotdeauna cu mine. 

 

Deloc întâmplător, și eu m-am născut într-o zi guvernată de Soare și toată viața am fost dependentă de el: și o geană de soare dacă e pe cer, simt că îmi înflorește sufletul. Când nu, parcă totul e mai sec și mai trist. Poate de aici și afinitatea mea pentru Sânziene și ale lor ritualuri solare.

 

Mitologic, Sânzienele erau zânele bune, care pe 24 iunie se bucură, dansează și împart roade pământului, dar se pot mânia cumplit atunci când le este nesocotită sărbătoarea. Încă un motiv pentru care îmi place de ele: la fel ca-n viață, trebuie să fii bun cu cine merită, dar să știi să-ți trasezi limitele.

 

Din toate aceste motive, nu putea să mă lase rece Ziua Mondială a Soarelui, cea mai lungă zi din an, de care se leagă și Sânzienele mele, și solstițiul de vară. Deși în general nu fac nimic special, trăiesc sărbătoarea mai mult în mintea mea, anul ăsta proiectul celor de la Sun Plaza mi-a plăcut foarte tare. De fapt cine era mai potrivit să sărbătorească Ziua Soarelui decât un loc care are în nume cuvântul „soare” (sun)?

 

M-a surprins complexitatea desfășurării de forțe: pe de-o parte o expoziție multimedia gândită de Ioana Niculescu-Aron și găzduită pentru prima oară într-un centru comercial, și pe de altă parte un concert de muzică veche românească, interpretată la instrumente aproape dispărute, precum cobză, fluier ciobănesc, fluier fără dop sau caval.

Dar, să le luăm pe rând.

 

Expoziția multimedia „IELE”

Unde și când: 18-24 iunie, la parterul Sun Plaza, în Sun Atrium

Expoziția Ioanei este deja-celebră și se află pentru prima dată într-un spațiu comercial, pentru ca mult mai mulți oameni să ia contact cu viziunea artistei care a mai expus la Milano, Mulhouse și Strasbourg. Ioana este un artist experiențial, care combină pictura clasică, meșteșugul tradițional, creația video, poezia, paginile de jurnal, fotografia, totul într-o cheie personală. 

 

Expoziția IELE are trei componente, toate inspirate de conotațiile simbolice și mitologice ale sărbătorii Sânzienelor: 

Lupii în Vitrină – care a fost expusă în iunie 2017 la „The Art of Living Gallery” din București și este o formă de pictură cu elemente de vegetație;
Prins în Mirajul Amintirii – cinci pereți cu frunze 3D, casete luminoase și detalii pictate, între care – odată intrat – te vei găsi într-o experiență senzorială deplină;
Brățara unei iele: o brățară imensă cu două clopote de metal sculptate și pictate, unul dintre ele având încorporat un material video, cu un performance-ul al Ioanei, denumit „Apărarea dacilor”, filmat anul trecut în noaptea de Sânziene.

Viitorul artei este, din punctul meu de vedere, al instalațiilor de acest tip, care ne explorează imaginația și sensibilitatea într-un mix de ingrediente și stimuli, astfel încât să plecăm cu senzația că am trăit ceva, nu doar am privit ceva.

 

Concertul ”Trei Parale”

Unde și când:  23 iunie ora 18:00, etajul 1, zona restaurantelor din Sun Plaza

Știți expresia „răcit cobză”? Întotdeauna m-am întrebat de unde vine, așa că în urmă cu câțiva ani am căutat-o înadins. Vine de la instrumentul numit cobză, care are unele corzi mai groase și unele mai subțiri. Cele mai groase sunt acordate cu o octavă mai jos decât cele subțiri și produc niște sunete mai grave, mai guturale, când sunt atinse. Pentru că oamenii răciți vorbesc gutural și au o voce mult mai gravă atunci când sunt în apogeul răcelii, s-a consacrat expresia „răcit cobză”. O folosisem de zeci de ori fără să îi știu semnificația.

 

Ei bine, cobza originală o puteți auzi live pe 23 iunie, într-un concert de muzică românească veche, interpretat de formația „Trei Parale” la instrumente la fel de vechi și aproape uitate: cobza, fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop (sunt tare curioasă cum arată!), fluierul gemănat, tilinca, drâmba sau daireaua. Muzica veche românească este, în fapt, muzica care se cânta pe vremuri la curțile boierești din Moldova și Muntenia, între finele secolului XVIII și mijlocul secolului XIX. 

 

Pe parcursul concertului, două „Sânziene” vor împărți flori participanților, pentru ca tradiția să se păstreze până la capăt și să nu se „mânie” Sânzienele.

Tot legat de simpatia mea pentru Soare și Sânziene, se pare că există și o legătură care merge dincolo de spațiu și timp și se leagă de originea numelui meu. Mircea Eliade – care a avut și un roman intitulat „Noaptea de Sânziene”, presupunea că zeița romană Diana a „inspirat” Sânzienele după romanizarea Daciei și că numele „Sânziana” provine de fapt de la „Diana Sancta” din Sarmizegetusa. Mai exact Sancta Diana, San-Diana, Sânziana.

Dacă mi-am pus busuioc sub pernă în noaptea de Sânziene? În fiecare an, de pe la 14 ani până la 31 de ani. Dar, chiar dacă nu vă puneți busuioc sub pernă, merită să faceți un drum în perioada 18-24 iunie, ca să vedeți cele două evenimente.

 

În ultimul an Sun Plaza – care se află la o aruncătură de băț de zona în care am copilărit eu, în Tineretului – s-a reinventat și face niște evenimente total originale și demne să ne scoată din casă. Pe mine m-a surprins foarte plăcut și îmi place ideea ca mall-urile, spații care în zilele noastre adună atât de mulți oameni laolaltă, poate mai mult decât orice alt spațiu public, să le dea și un alt motiv de vizită în afară de shopping. Sau măcar să-i facă să se oprească în drumul lor și să privească ceva ce altfel poate nu le-ar fi ieșit niciodată în cale.

Sun Plaza Shopping Center se află pe Calea Văcărești 391.

Ne vedem de Ziua Soarelui!

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK