Despre tot ce-i fin și fain

Designerul Marina Moldovan și-a facut un brand din caligrafie

By 25 noiembrie, 2016People
read time 2 min
 
25 noiembrie, 2016

Designerul Marina Moldovan și-a facut un brand din caligrafie

Dacă ar fi să număr piesele create de designeri români din dulapul meu, cele mai multe sunt de la 109, un brand care nu mai există, dar ale cărui creații le port și acum cu la fel de multă plăcere. Una dintre creatoarele lui, Marina Moldovan, s-a reinventat într-o altă poveste, bazată pe arta folosirii ingenioase a literelor.

by

Dacă am avut vreodată o slăbiciune în materie de modă românească, aceea s-a numit ,,109” (după sediul brandului, pe strada Vasile Gherghel 109). Două fete – Marina Moldovan și Ioana Dumitrescu – care scoteau periodic colecții mici, bine-editate, mereu tematice, din care, tot periodic, mie îmi venea să cumpăr cam tot. Lucru rar pentru stilul meu mai curând minimalist și selectiv în materie de vestimentație.

 

109-73____eacfac4aca

 

Marele dar al Marinei (foto stânga) și al Ioanei era că reușeau mereu un mix incredibil între model, croi, imprimeu, astfel încât atunci când decideai să-ți cumperi un sacou sau o rochie, știai că ți le dorești din mai mult de un singur motiv: aveau un mod flatant de a veni pe tine, modelul era ingenios, mergeau la îndeajuns de multe ținute încât să fie universale, dar în același timp aveau un quelque-chose care le scotea în evidență. Până în prezent mi se întâmplă să răspund la curiozități despre unele dintre ținutele mele cu aceeași placă: ,,E de la un brand românesc care nu mai există. Se numea 109”.

109-physical-education

 

După ce au închis 109, Ioana s-a apucat de gătit și are blogul ,,East of Kitchen” (despre care am scris eu în ForbesLife, mai demult, AICI), iar Marina și-a creat un brand numit „Skin Deep”, bazat pe talentul său de ilustrator și pe… caligrafie.

 

Se caracterizează drept o persoană ,,căreia îi plac provocările, schimbările și munca” (da, munca, încă un motiv pentru care îmi place mult de ea!) iar ca principal talent crede că știe să traducă o idee într-un produs, să netezească drumul de la concepte la ceva concret, funcțional, purtabil.

 

Pentru că îmi este în continuare foarte dragă și îi urmăresc activitatea, am provocat-o pe Marina Moldovan la o discuție despre ce a fost și… ce urmează. De la 109 la Skin Deep. Și de acolo… sky is the limit.

Fine Society: Ai studiat design grafic și țin minte că și în perioada 109 imprimeurile voastre erau mereu ingenioase și ultra-originale. Cum ați luat tu și Ioana decizia de a renunța la 109, un brand atât de iubit?

Marina Moldovan: Mă bucură enorm să aud că 109 a fost un brand iubit. Recunosc că și eu l-am iubit destul de mult, dar a fost că o școală și pentru mine și pentru Ioana. Rolul lui în viață noastră a fost să învățam ce înseamnă o afacere, care sunt responsabilitățile și totodată satisfacțiile ei. Pot să spun cu recunoștință că am fost privilegiate și ne-am permis luxul de a face această școală privată.

 

La sfârșit de 2014 am decis împreună că brandul nu mai putea crește și cel mai înțelept ar fi să închidem. Industria modei este foarte dificilă, complexă, necesită mult sacrificiu personal, investiție și o luptă continuă de a te menține pe val. Încet, încet, filozofiile noastre de viață începeau să se schimbe, mutând focusul pe dezvoltarea personală.

single-enough-unisex

 
baby-dont-hurt-me-unisex

 

În momentul în care 109 n-a mai existat, ai știut exact în ce direcție vrei să te duci sau a existat o perioadă de tatonare? Lettering-ul e ceva relativ nou la noi.

Cred că sunt binecuvântată că nu am trăit până acum vreo perioadă în care să fiu confuză din punct de vedere profesional. Chiar zilele astea discutăm cu cineva despre asta.

 

Letteringul e ceva nou și care nu cred că va dăinui foarte mult nici la noi. Sunt conștientă că la un moment dat va trebui să fac o tranziție către altceva, să mă reinventez. Lucrurile se mișcă mult prea repede din cauza fluxului de informație. Dar, da, am cam știut pentru că oricât de clișeistic ar suna, a venit din interior și cu sinceritate maximă. Skin Deep e un brand foarte personal.

_dsf2669

 
_dsf2158

 

Ai avut mereu o pasiune pentru litere, caligrafie, letter design?

Sinceră să fiu, nu cred că am realizat că am o pasiune pentru lettering sau caligrafie. Îmi amintesc momente din școală primară, imediat după ce învățasem să scriu, în care analizam scrisul colegilor mei.

 

După bastonașe și primele litere, mi s-a format scrisul de care nu eram complet mulțumită. Asta m-a motivat să îmi formez diferite tipuri de scris. Aveam perioade în care experimentam cu caractere de litere. Mă distra maxim să mă joc așa. Îmi făceam estetica mea.

 

Ce fac eu acum e o altă abordare a caligrafiei. Scriu rapid, gestual, superficial. E efectul cernelii pe hârtie când scrii grăbit. Exersând foarte mult, capăt o dexteritate și îmi formez un stil care poate genera un așa-zis «font». Periodic îmi propun să testez noi stiluri și să integrez noi elemente în lucrările mele.

11866398_901357469917377_5351544660640409717_n-1

 

Cărui fapt crezi că i se datorează acest interes tot mai mare, la nivel global, pentru caligrafie și arta literelor?

Cred că este o tendința foarte puternică. Dar, că orice tendință, va dispărea la un moment dat. Mi-e greu să estimez când, deși una din pasiunile mele secrete este trend hunting-ul (nu că m-aș pricepe foarte bine) În orice caz, caligrafia aceea clasică a ieșit din underground în mainstream destul de repede, ceea ce îmi spune că nu mai are viață prea lungă. Lettering-ul acesta gestual este încă între cele două, ceea ce îl face foarte interesant. În general tranziția de la o nișă la alta, dintr-o zonă estetică în alta, naște foarte mult interes, în opinia mea.

niceskin-fata

 
kids_hn

 

Care este povestea numelui ,,Skin Deep”?

Întrebarea mea preferată! Cele mai multe persoane sunt contrariate de faptul că Skin Deep înseamnă superficial. Dar da, tradus mot-a-mot înseamnă la nivelul pielii, deci e sinonim pentru «shallow».

 

Eu traduc Skin Deep ca ceva mai puțin profund, dar autentic. Creez obiecte dezirabile care încânta ochiul, te distrează sau te fac să te simți bine și nu îți dau prea mult de gândit. Magazinul Skin Deep este unul de suveniruri cu design, perfecte pentru cadouri haioase și fără pretenții, dar cu finisaje de calitate.

Cum s-au născut primele tricouri Skin Deep și cum ai elaborat mesajele? Cât a fost o chestiune de fler, de intuiție, și cât o strategie comercială, ceva care „să prindă” la public?

Când am lansat brandul, am pornit de la ideea unei mici afaceri care să-mi susțină un trăi decent. Mi-am dorit să crească organic și lent, că așa e cel mai sigur. Organic crește în continuare, dar la o viteză care a depășit limita impusă de mine. Nu am pornit la drum cu strategii comerciale, dar cred că va trebui să le iau în calcul mai devreme sau mai târziu.

 

Am avut norocul ca ideea mea să fie potrivită tendințelor, dar nu am căutat nicio clipă asta. Doar m-am bucurat de coincidența, pentru cine crede în coincidențe. Tot ce știu e că am fost inspirată și nu a ținut foarte mult de mine. Oricum, eu cred că la public prinde orice e autentic și susținut.

Care este cel mai popular model Skin Deep și care crezi că este motivul?

De departe «Here&Now» este cel mai vândut și apreciat mesaj. Este foarte actual și de aici cred că i se trage și faima. Filosofia Carpe Diem cred că va fi valabilă tot timpul.

marina-moldovan-pentru-chicineta

Colecția de farfurii ,,Zagara”, realizată cu Oana Titică de la Chicineta.ro

Pe lângă colecțiile de tricouri, mai ai ,,commissions” de lettering și design grafic din partea altor companii, branduri. Pe multe le identific ,,din ochi”, recunoscându-ți stilul. De care ești cel mai mândră?

Din fericire am întâlnit mulți oameni care au apreciat brandul și au înteles ce vreau să fac. Am lucrat cu placere cu Frufru, Ariel, Oxygen PR și toți colaboratorii mei, dintre care Andreea Mogoșanu de la Moogu, Noemi Meilman, Ovidiu Mureșanu de la The Stories of O.,  Oana Titică cu Chicineta sau nicecream.fm.

o-viata-mea-unisex

Tricou ,,O viața mea”, pentru Ovidiu Mureșanu & ,,The Stories of O”
palmschars-etail-kids

Colier pentru colecția lui Noemi Meilman, realizat cu Moogu

Te-ai mai întoarce la ceva precum 109, care să implice tipare elaborate, rochii, celebrele voastre sacouri? Eu și mulți fani ai brandului incă avem nostalgii după ele.

Din păcate nu în viitorul apropiat. Oricât mi-ar plăcea să mă joc cu formele, momentan nu îmi găsesc timp și susținere pentru asta. Poate într-un viitor nedefinit. Pentru asta am o arhivă întreagă de tipare care mă așteaptă, aviz amatorilor…

Creațiile Marinei Moldovan – Skin Deep – le găsiți AICI

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK