Despre tot ce-i fin și fain

5 destinații exotice în care ajungi în maximum 5 ore cu FlyDubai

By 22 ianuarie, 2018Travels
read time 5 min
 
22 ianuarie, 2018

5 destinații exotice în care ajungi în maximum 5 ore cu FlyDubai

Unul dintre hub-urile aviatice recent descoperite de mine este Dubaiul. După ultima mea aventură în Oman, mi-am dat seama că aeroportul din Dubai poate fi un punct de plecare foarte accesibil pentru multe destinații care mi se păreau extrem de îndepărtate, precum India, Sri Lanka, Zanzibar sau Uganda. De fapt, ele se află la o aruncătură de băț de emirate, ceea ce deschide un nou univers de posibilități pentru călătorii pasionați.

by

Sunt unul dintre oamenii cărora le plac zborurile lungi. Cu cât mai lungi cu atât mai bine: în avion mă simt ca acasă și sunt atâtea filme de văzut, muzici de ascultat, seriale de făcut binging (că tot e la modă termenul), încât aș putea locui în avion și nu m-aș plictisi. Mai ales că, fără Wi-Fi și telefon, nici nu m-ar deranja nimeni.

 

Cel mai lung zbor al meu a fost de 18 ore și jumătate (cel mai lung zbor comercial din lume, de altfel) și n-am înțeles nici în ruptul capului de ce toată lumea mă privea cu ochi mari când le spuneam că a fost o adevărată plăcere. Sunt conștientă, însă, că gena mea de aviator e un pic mai atipică și că restul oamenilor, oricât de călători ar fi, preferă zborurile scurte și conexiunile rapide. Soțul meu este unul dintre acei oameni.

 

De câte ori plecăm într-o vacanță și eu mă apuc să rezerv zborurile, prima întrebare este: „Cât durează exact zborul?”. ”Habar nu am”, e de cele mai multe ori răspunsul meu. Fiindcă în 99% din cazuri chiar habar nu am. Nu m-a interesat niciodată prea tare dacă avionul face 5 ore, 10 ore sau 20 de ore până la destinație, dar de când suntem doi am învățat să iau în considerare și acest aspect, mai ales că el vrea răspunsul la minut. „Cam 4 ore”. „Nu, nu… 4 ore și cât exact?” insistă el. Am observat că, la fel ca el, sunt multe persoane care își aleg zborurile pe considerentul orelor zburate, iar după ultima mea plecare cu FlyDubai am avut o revelație.

 

Toți avem aeroporturi prin care ne place să zburăm. Și eu le am pe ale mele și de multe ori, dacă am avut de ales între un zbor de conexiune mai scurt printr-un aeroport care mi se părea mai neprietenos și unul un pic mai lung dar prin aeroporturile mele familiare, am ales a doua variantă. Contează mult să ai un „hub” pe care să te poți baza. La ultima mea călătorie – la Six Senses Zighy Bay (despre care am scris AICI) – mi-am dat seama că un hub foarte bun pentru destinații exotice este Dubaiul. Nu doar pentru oameni ca mine, care ar sta toată ziua în avion, ci mai ales pentru restul de 99% din călători, oameni care iubesc vacanțele, dar nu se dau în vânt să petreacă câte 10 ore în avion.

 

Vorbind cu cei de la FlyDubai, i-am întrebat despre unele dintre cele mai populare destinații exotice pe care le operează ei și am făcut o selecție de 5 care mi s-au părut mai interesante, spre care nu se depășește pragul de 5 ore (și un pic) din Dubai. Zbori pe ruta București – Dubai timp de 4 ore și jumătate, ceea ce e mai mult decât acceptabil, iar după o escală în aeroportul din Dubai (care e un oraș în sine și în care ai un milion de lucruri de făcut) încă pe-atât până în niște puncte îndepărtate ale lumii precum India, Sri Lanka, Uganda sau Zanzibar.

 

Din experiența mea de ani de zile de zbor: zborurile care depășesc durata de 5 ore cu câteva minute sau cu o jumătate de oră ajung în general să fie tot zboruri sub 5 ore, fiindcă piloții reușesc aproape întotdeauna să „scurteze” distanța oficială din desfășurător. E o chestiune de vreme bună și de curenți favorabili, nu e niciun secret acolo, iar mie mi s-a întâmplat aproape mereu să ajung cu câteva minute înainte de ora stabilită oficial. Firește, excludem aici situațiile de forță majoră, în care zăpada are doi metri, dar mai ales în cazul destinațiilor exotice de mai jos, nu cred că e cazul.

 

Așadar, iată ce am pus eu pe lista de „Favorite de avut în vedere” în următoarea perioadă:

 

INDIA

Dubai – New Delhi – 3 ore și jumătate

Nu am fost niciodată în India, dar dacă m-aș duce New Delhi ar fi pe lista mea, pentru că am auzit multe lucruri minunate despre mixul de vechi și nou și despre îmbinarea contrastelor: parcuri liniștite și bazaruri cu mii de oameni, magazine mititele de designer și palate vechi de secole, grădini luxuriante și fortărețe incredibile. Mi-ar plăcea să fiu părtașă la o asemenea experiență.

 

SRI LANKA

Dubai – Colombo – 4 ore și 25 de minute

Sri Lanka se află de mult pe lista mea de dorințe (încă) neîmplinite, de când una dintre colegele mele de masterat și-a organizat o nuntă fabuloasă pe o plajă sri-lankeză, iar eu n-am reușit să ajung fiindcă eram în America în acel moment. Este unul dintre regretele mele, pe care mi-am propus să le răscumpăr cât de curând printr-o călătorie pe acele meleaguri. Știu însă de la ea, și de la toți ceilalți prieteni ai mei care s-au îndrăgostit iremediabil de Sri Lanka, că este un loc al contrastelor și al culorii: clădiri coloniale portugheze, olandeze și britanice, mall-uri și mici magazine tradiționale, bazaruri și temple, plaje pustii și localuri în care distracția nu se termină niciodată. Un mix fascinant de opoziții.

 

OMAN

Dubai – Muscat – 1 oră și 10 minute

În Muscat am fost cu doi ani în urmă și mi-a rămas în suflet ca un loc cu o energie deosebită. Mai ales pentru iubitorii de parfumuri, pentru că inclusiv celebrul brand Amouage a început aici, ca esență creată special pentru sultan.  Din pasiunea sultanilor pentru parfumuri a luat naștere adevărata industrie manufacturieră de parfumuri, iar relația locuitorilor cu conducătorul lor rămâne una extrem de specială, supunerea fiind făcută din convingere sinceră. „Când unul dintre noi are probleme, îi scrie o scrisoare sultanului și explică exact ceea ce i se întâmplă, iar în funcție de gravitatea problemei primește suma de bani de care ar avea nevoie“, ne-a explicat la momentul respectiv ghidul nostru.

 

Tiparele societății Omani sunt total diferite de ale noastre, dar locuitorii sunt binevoitori, ospitalieri și extrem de senini. Trăiesc în prezent și se bucură de fiecare moment, având o bună-dispoziție de-a dreptul gălăgioasă, un apetit extraordinar pentru mâncare bună (mai ales pentru zahăr, care se adaugă în cantități enorme în orice) și absolut niciun stres legat de viitor. Este un loc în care m-aș întoarce oricând.

 

ZANZIBAR

Dubai – Zanzibar – 5 ore și 30 de minute

Am auzit atâtea anul acesta despre Zanzibar încât la anul nici nu concep să nu-l vizitez. Îl asociam doar cu ideea de nesfârșite plaje, dar citind mai multe despre el și văzând fotografiile prietenilor care au fost acolo am înțeles că este mult mai mult decât atât: are Orașul de Piatră, cu arhitectură de secol XIX, care face parte din patrimoniul UNESCO, are păduri și parcuri incredibile, are peșteri, deșerturi în care poți vedea toate animalele sălbatice în arealul lor natural și câte alte minunății.

 

UGANDA

Dubai – Entebbe – 5 ore și 15 minute

Recunosc: Uganda chiar NU era pe lista mea de destinații posibile sau măcar dorite, până când n-am văzut câteva imagini. Mult mai puțin bătătorită decât altele, este un paradis exotic cu grădini botanice luxuriante, cu rezervații naturale în care poți vedea lei, zebre, crocodili și toate animalele sălbatice pe care le știi doar din cărți și, piesa de rezistență – pentru mine – Lacul Victoria din Uganda este locul din care izvorăște Nilul.

Aceasta a fost selecția mea de destinații din „Wishlist”. Pentru oferte, itinerarii concrete și orice alte detalii, există site-ul FlyDubai, unde puteți găsi toate informațiile legate de perioada de călătorie pe care o aveți în vedere. Periodic sunt oferte speciale, deci merită să vă abonați la newsletter pentru a fi la curent cu noutățile.

4 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.