Despre tot ce-i fin și fain

Am trecut la următorul nivel în relația cu părul meu

By 1 aprilie, 2024Lifestyle, Myself
read time 5 min
 
1 aprilie, 2024

Am trecut la următorul nivel în relația cu părul meu

De la mijlocul anului trecut am început să mă re-împrietenesc cu părul meu natural. După ce am abordat problema din exterior, am început să lucrez și la interior, realizând că frumusețea are la bază ceva simplu: să ai grijă, cu blândețe, de tot ceea ce te face să fii TU.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect special realizat de FINE SOCIETY X SECOM, despre frumusețea naturală și grija pentru propria persoană ***

Cel mai bun lucru pe care l-am făcut pentru mine în ultimul an a fost să-mi dau voie să fiu eu însămi.

 

Cu tot ce înseamnă asta, inclusiv cu părul ondulat natural, căruia i-am dat voie, pentru prima oară în viață… să fie exact așa cum este el.

 

Finalul anului trecut a fost semnificativ pentru relația mea cu părul, având în vedere că, după aproape un deceniu de îndreptat buclele cu felurite ustensile fierbinți, am decis să-mi îmbrățișez tiparul natural, respectiv părul creț.

 

Cea mai fericită de această decizie, după mine, a fost mama mea, care nu a fost niciodată de acord cu pasiunea mea pentru părul drept și care, într-un fel sau altul, m-a încurajat mereu să-mi accept buclele naturale.

 

Chiar dacă e inevitabil ca de la un punct încolo să ajungem să le dăm dreptate mamelor noastre, cu tot ce ne-au spus vreodată, a mea a avut dreptate… parțial.

 

Făcând parte dintr-o generație crescută într-un alt mediu, cu altă alimentație, fără atât de multă poluare, stres și artificii stilistice cu multe grade Celsius, viziunea mamei despre îngrijirea părului meu ondulat era din sfera realismului magic: Lasă-ți părul natural, o să se aranjeze el de la sine, o să vezi.

 

Nu chiar, mamă. Tocmai asta e problema.

 

Un păr ondulat sau creț – și cu atât mai mult unul care a fost stilizat masiv și chinuit termic de-a lungul vremii – nu își revine ca prin miracol în momentul în care-l lași liber să fie cum vrea el.

 

În spatele frumosului cuvânt „naturalețe” – care îți inspiră o amazoană alergând prin pădure, cu buclele perfecte în vânt  – se ascunde un efort conștient, multă informație și multă răbdare.

 

Și, uneori, zile în care părul îți stă complet, dar complet anapoda.

 

Multe femei care vor să renunțe la placă sau perie în favoarea părului ondulat sau creț își pierd entuziasmul rapid sau sunt dezamăgite de proces tocmai din cauza acestui „amănunt”: odată ce renunți la artificiile de stilizare și la instrumentele de îndreptat, părul va arăta mai întâi (mult) mai rău și abia apoi mai bine.

 

Fără placă și fără produsele specifice care îi dau luciu și îi maschează frizz-ul, rămâne adevărul gol-goluț: un păr deshidratat, uscat, degradat, cu aspect de fân necosit. Și părul meu nu este nici măcar vopsit, deci nu știu cum ar fi fost dacă mai adăugam și această agresiune pe lista chinurilor la care l-am supus.

 

CUM AM PORNIT… LA EXTERIOR?

 

Mai întâi am citit suficient cât să înțeleg ce fel de păr am (fir subțire, porozitate ridicată, cu nevoie de hidratare, dar și de proteină), după care am început să caut produsele potrivite (șampoane, balsamuri, măști, tratamente, leave-in), înțelegând „chimia” ingredientelor și făcând abstracție de reclame sau de promisiuni miraculoase.

 

În acest moment, citind aproape orice etichetă de șampon sau mască, pot spune rapid pentru ce tip de păr este bună și dacă la mine va avea sau nu vreun efect.

 

Asta indiferent cât de frumoasă e fata din reclamă și cât de bine sună promisiunile din descrierea produsului.

 

După ce mi-am făcut temele și am început procesul „Back to curly”, am ales să-mi scurtez podoaba capilară (de la jumătatea spatelui la umăr), pentru a scăpa cât mai mult de părțile „arse” de placă și perie.

 

Apoi am transformat ritualul meu obișnuit de spălare într-un ritual nou-nouț, bazat pe produsele potrivite părului meu, toate aplicate acasă, cu răbdare.

 

Important: când spun „produse” mă refer la câte unul din fiecare.

 

Un singur șampon, o singură mască, un singur leave-in și un singur balsam, nu un raft de cosmetice.

 

Iar ritualul de îngrijire este practic un spălat pe cap normal (îmi ia 20 de minute maximum), dar cu un pic mai multă răbdare și atenție la nevoile părului.

 

Am povestit despre asta și la începuturile procesului, aici.

 

În acest moment, sunt la mare distanță de începutul procesului (când, fără să spun vorbe grele, părul meu natural arăta ca o mătură), dar la ani-lumină de potențialul lui maxim.

 

De la o săptămână la alta și de la o baie la alta îl văd că arată mai bine, dar mai ales simt diferența când trec mâna prin el, când îl usuc, când îl prind seara înainte de culcare.

 

Este un alt păr și, cel mai important, e un păr pe care mi-l datorez mie însămi.

 

Poate că mi l-a dat Mama Natură, dar tot procesul de însănătoșire a fost orchestrat de mine, cu multă informație și documentare, iar după aproape 10 luni de la începutul acestei călătorii, simt nevoia să trec la nivelul al doilea.

 

 

CUM PORNESC… LA INTERIOR?

 

Încercând să-mi înțeleg părul și să mă înțeleg și pe mine, am realizat că, de la un punct încolo, e nevoie și de ajutor din interior, nu doar din exterior.

 

Nu am scris niciodată despre suplimente, în toată istoria site-ului, dar când cei de la Good Routine by Secom ne-au contactat pe mine și pe fetele care scriem periodic sub umbrela #acinceaputere pentru a ne prezenta un supliment pentru păr, mi s-a părut o coincidență interesantă.

 

Mai ales că, în ultimii ani, eu nu mai cred în coincidențe, ci în sincronicități.

 

De ce taman acum, când începusem să citesc despre carențe de vitamine sau alte lucruri care mi-ar putea influența sănătatea părului, a scalpului sau viteza de regenerare a părului?

 

Mi se părea că părul îmi crește mai greu și că firul se rupe mai ușor, inclusiv firele noi, care nu se întâlniseră niciodată cu placa.

 

Deși am fost mereu o consumatoare avidă de măști și tratamente pentru păr, nu am avut niciodată uzanța de a lua suplimente pentru păr. Niciodată. Am acționat mereu de la exterior, nu invers.

 

De asta, exact ca la șampoane, mi-am făcut temeinic temele și am citit, ca să înțeleg ce este cu acest supliment numit HAIR HUTRITION din gama Good Routine de la SECOM, cea mai elaborată formulă din gamă, de până acum.

 

Care este scopul HAIR NUTRITION?

 

Suplimentul este gândit pentru a stopa căderea părului, dar și a crește rezistența, elasticitatea și strălucirea lui.

 

Sau, cum îi spune și numele, e făcut să hrănească părul „înfometat” de unele substanțe absolut necesare.

 

Pentru că trăim vremuri în care ritualurile zilnice de alimentație, sport și îngrijire sunt adesea deficitare, suplimentul este gândit ca un buton de BOOST pentru păr, care să-i ofere, în variantă concentrată, ceea ce nu întotdeauna îi putem oferi noi pe calea clasică.

 

 

Fiindcă da, teoria o știm cu toții (X grame de vitamine din mâncarea cutare, Y grame din leguma cutare), dar realitatea din farfurie nu e mereu ca în cărți.

 

Ce conține HAIR NUTRITION?

 

Suplimentul conține 15 ingrediente active, inclusiv Biotina (Vitamina B7), Aswhagandha și extractul de coada calului, dar le-am luat pe rând și le-am documentat pe cele care nu ne sună atât de familiar, însă au un rol vital în sănătatea părului.

 

Cum spuneam, așa îmi fac eu temele la orice, de la șampoane la suplimente, fiindcă pot avea încredere într-un produs doar dacă-l înțeleg mai întâi:

 

 

CYNATINE HNS – un ingredient patentat, bazat pe keratină solubilă, o proteină care se găsește în mod natural în corpul uman și care este esențială pentru păr, unghii și piele.

 

Luând un supliment care conține Cynatine HNS, oferim practic o infuzie de keratină, pentru a repara porțiunile deshidratate ale părului.

 

L-CYSTEINE – un aminoacid care întărește părul, formând punți disulfurice la nivelul firului.

 

Când am început metoda Curly Girl am citit mult despre aceste punți cu nume complicat și am înțeles că, refăcându-le, firul își menține hidratarea și crește mai repede.

 

Altfel spus, ajută și la acel aspect de „păr ca mătura”, uscat și casant, despre care scriam mai sus.

 

L-LISINE  – o substanță esențială pentru creșterea părului, mai ales pentru părul care dă semne că se rărește sau care cade mai mult ca de obicei.

 

OPTI MSM – o formă pură (și brevetată) de MSM, substanța care promovează formarea de legături la nivelul foliculilor de păr.

Practic, întărește părul deja-existent și promovează creșterea mai rapidă a firelor de păr căzute.

 

L-METHIONINE – un aminoacid care contracarează procesul de cădere a părului, dar încetinește și apariția firelor albe.

 

Concret, întârzie albirea părului și rărirea acestuia odată cu vârsta.

 

ZINC – celebrul zinc este util și pentru păr, fiindcă ajută diviziunea celulară și, concret, ajută la „fundația” pe baza căreia crește părul.

 

 

Are cam același rol pe care-l îndeplinește un producător de cărămizi pentru realizarea unei clădiri.

 

Suplimentul HAIR NUTRITION este gândit pentru femei și bărbați deopotrivă și, ca orice supliment, este acel buton de BOOST de care spuneam că are nevoie uneori corpul nostru.

 

Nu înlocuiește o viață sănătoasă și o alimentație echilibrată – și nici nu ar trebui să o facă! – dar ne ajută să dinamizăm niște procese care merg uneori prea lent, prin 2 capsule luate în fiecare zi, după masă.

 

În cazul meu, produsul vine într-un moment în care pasul firesc era să mă gândesc ce fel de vitamine mi-ar fi de ajutor în acest proces de „reîmprietenire” cu ceea ce sunt, un demers care reprezintă, pentru mine, cea mai înaltă formă de îngrijire de sine.

 

Și, chiar dacă mănânc mai sănătos ca oricând, simt nevoia să folosesc și toate butoanele de BOOST pe care le am la dispoziție, pentru a-mi face viața mai ușoară.

 

Am decis că anul acesta va fi anul celor mai frumoase bucle din viața mea de până acum și lucrez la asta, de la interior la exterior.

 

Indiferent cum a fost relația voastră cu părul până acum… începeți să-l iubiți așa cum merită și veți avea surpriza să vedeți cum evoluează, înflorește și se transformă.

 

Pe lângă ritualuri de spălare și suplimente  complexe, mai există un ingredient esențial pentru sănătatea părului: iubirea de sine.

 

Priviți-vă părul în oglindă și decideți conștient că anul acesta el va fi mai frumos decât a fost vreodată, orice ar însemna asta pentru voi.

 

Începutul este întotdeauna o decizie din interior, așa că… îndrăzniți să fiți tot ceea ce ați putea fi!

Foto: FINE SOCIETY, UNSPLASH

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK