Despre tot ce-i fin și fain

EXPERT TALK, partea 1: Lecții de sănătate de la medicul Ana-Maria Stoica

By 19 decembrie, 2022Lifestyle
read time 10 min
 
19 decembrie, 2022

EXPERT TALK, partea 1: Lecții de sănătate de la medicul Ana-Maria Stoica

În ultimul an am moderat în cadrul comunității #myhive o serie de sesiuni despre sănătate cu medicul Ana Maria Stoica, omul care m-a pus pe picioare după problemele de sănătate din ultimii ani. La final de an, myhive oferă cadou comunității Fine Society aceste informații valoroase, printr-o serie de materiale video structurate pe teme de interes.

by

Dacă mă urmăriți de mai multă vreme, știți deja că eu am o regulă: nu scriu pe site despre medicamente, tratamente, protocoale medicale sau experiențe avute cu clinica X sau Y.

 

Nici conținut propriu, nici proiecte publicitare.

 

Tot ce am împărtășit de-a lungul timpului pe zona medicală a fost sub semnul experienței mele subiective, dar fără să dau nume de medicamente, înșiruiri de tratamente sau sfaturi despre cum trăiesc eu „ca la carte”, deși am fost întrebată de nenumărate ori lucruri de genul acesta (”Dar tu ai luat medicamentul X?”, ”Ce părere ai de suplimentul Y?”).

 

Am scris despre intoleranțele mele, despre procesul ambiției atunci când trebuie să ții un regim medical drastic, despre căutări și tatonări.

 

Mulți m-ați întrebat – lăsând gluma legată de această expresie, chiar am primit sute de întrebări identice pe tema asta – cine e medicul care m-a pus pe picioare după perioada mea de burnout, iar motivul pentru care nu am făcut niciodată un interviu sau un articol amplu despre doamna doctor a fost faptul că ea este un om discret și extrem de ocupat.

 

Între timp, doamna doctor are – în sfârșit – o interfață cu lumea, prin intermediul contului de Instagram și a site-ului. Totodată, anul acesta  am avut bucuria unei reîntâlniri providențiale care s-a concretizat în ceva ce poate fi de folos pentru multă lume.

 

Eu postez des despre myhive, spațiul de coworking în care-mi desfășor parțial activitatea, iar anul acesta am ajuns să am și un alt rol în cadrul comunității, cel de moderator al unei emisiuni de sănătate: EXPERT TALK.

 

Doamna doctor Stoica colaborează de ceva timp cu myhive pentru seminarii interne, destinate comunității myhive, iar pentru 2022, primul an post-pandemie, noul format de întâlnire a implicat și un moderator, în speță pe mine.

 

Am gândit împreună structura sesiunilor, astfel încât să fie cât mai utile, aplicate și să poată fi un punct de plecare pentru toți cei care au nevoie de informație reală și aplicabilă concret.

 

În mod normal, materialele sunt destinate strict comunității myhive, însă tocmai prin prisma relației mele cu doamna doctor Stoica și cu myhive, am decis să le împărtășim și cu comunitatea Fine Society.

 

Aceasta este prima parte.

 

Am încercat să abordăm teme de interes, de la burnout și inflamație, până la menopauză și obezitate.

 

IMPORTANT: Nu veți găsi recomandări de tratamente, protocoale, medicamente, terapii, ci lucruri de bază, aplicabile în viața de zi cu zi și care nu costă nimic în afară de timp, atenție și răbdare.

EXPERT TALK 1

CE ESTE MEDICINA FUNCȚIONALĂ?

 

Se vorbește tot mai mult despre medicină funcțională în ultimii ani, dar – mai mult decât o titulatură nouă – aceasta reprezintă o nouă abordare a actului medical.

 

Pornind de la aceeași bază științifică precum medicina clasică, medicina funcțională folosește metode diferite, axate pe unicitatea fiecărui pacient.

 

În primul rând, corpul uman este privit ca un întreg, iar suferința unui organ este privită în relații cu toate celelalte organe, dar și cu moștenirea genetică a pacientului.

 

Scopul este ca, mergând pe fir, prin corelarea tuturor datelor și analizelor concrete ale pacientului în cauză, să se afle punctul clar care a generat îmbolnăvirea și să se rezolve „rădăcina” problemei.

 

Astfel, pacientul este privit în contextul general, cam ca diferența dintre a privi o imagine întreagă versus a da zoom pe o singură porțiune. Un pacient este o imagine amplă, unică, adesea foarte complicată.

*****

EXPERT TALK 2

LUCRURILE BUNE CARE NE FAC RĂU

 

Circulă multă informație în ultimii ani, despre tratamente-minune, alimente-minune și tot felul de lucruri cu beneficii incontestabile.

 

Când se exagerează cu ele, putem ajunge la o situație de tipul „prea mult dintr-un lucru bun e un lucru rău”. 

 

De exemplu cu suplimentele alimentare luate cu pumnul, detox-ul prost-înțeles, fasting-ul făcut după ureche sau sportul în exces.

 

*******

EXPERT TALK 3

BURNOUT-UL

 

Trăim o perioadă istorică în care nu doar stresul este „ucigașul din umbră”, ci și oboseala sistemică, cu consecințe dezastruoase pentru corp și minte.

 

Ce este, de fapt, un burnout: un shutdown al corpului în fața prea multor factori agresori din afară?

 

O reducere drastică a tuturor proceselor din corp, pentru a putea face față presiunii?

 

*****

EXPERT TALK 4

ANTI-AGING

 

Când spunem ANTI-AGING, mentalul colectiv este setat pe ceea ce se vede cel mai frecvent în media: creme, Botox și diferite tratamente și intervenții care să întindă, să ridice, să netezească.

 

De fapt, noțiunea de anti-aging a născut o nouă ramură de medicină, care abordează înaintarea în vârstă de la interior, nu din afară.

 

*****

EXPERT TALK 5

INFLAMAȚIA

 

Inflamația este un proces normal al corpului, în sensul că atunci când apare un factor exterior care ne face rău – o infecție, o rană, o alergie – corpul încearcă să se vindece, cu ajutorul sistemului imunitar.

 

Practic, inflamația este o stare normală, punctuală, a corpului, care are un scop clar: rezolvarea unei probleme. Este vitală pentru corp.

 

Când devine inflamația o problemă și o stare constantă a corpului?

 

******

EXPERT TALK 6

OBEZITATEA

 

Obezitatea este una dintre problemele reale ale vremurilor noastre, atât în rândul adulților cât și al copiilor.

 

Adesea, excesul de grăsime corporală este privit mai mult din punct de vedere estetic, ignorând problemele medicale la care este predispusă persoana cu kilograme în plus.

Continuarea în partea a doua a articolului, în ianuarie.

Foto & materiale: myhive

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



One Comment

  • Marius B spune:

    Mulţumim foarte mult, Diana, pt aceste adevărate Lecţii de sănătate, sunt realmente benefice pt noi toţi. Dacă aş fi ştiut aceste lucruri acum 10 ani…, aş fi evitat multă suferinţă.