Despre tot ce-i fin și fain

Flori Sauvage: două tinere au creat, din pasiune, un atelier floral 100% sustenabil

By 14 februarie, 2023People
read time 10 min
 
14 februarie, 2023

Flori Sauvage: două tinere au creat, din pasiune, un atelier floral 100% sustenabil

Alexa Petre și Georgiana Perieteanu vin din două lumi diferite, unite însă de pasiunea pentru flori. Împreună, au creat primul atelier floral 100% sustenabil din România. Fără burete floral, plastic, parafină și alte artificii contemporane nereciclabile, Flori Sauvage și-a creat o estetică bazată pe eleganță și simplitate.

by

Florile, ca și parfumurile, ne evocă amintiri cu puternică dimensiune emoțională.

 

Le asociem cu momente și ipostaze precise din viață și le investim cu semnificații care transcend simbolistica lor clasică.

 

Poate și de asta, estetica cu care suntem obișnuiți și tabieturile în materie de aranjamente florale sunt greu de clintit.

 

Când am auzit de Flori Sauvage, am fost curioasă, dar și mirată: cum adică 100% sustenabil? Ce înseamnă să faci flori… sustenabile?

 

Abia când am lucrat împreună pentru evenimentul „Breakfast with Diamonds” și le-am văzut pe Alexa și Georgiana, creatoarele atelierului, așezând flori în vazele vintage din Galeriile Rădulescu din București, mi-am dat seama că simplitatea și eleganța nu stau numai în florile folosite ci și în modul în care le pui în valoare.

 

Toate aranjamentele superbe din imaginile de mai jos au fost create de Flori Sauvage în mod 100% sustenabil, iar la final tot ce s-a aruncat au fost florile însele.

 

Sistemele de prindere și toate celelalte elemente au fost recuperate și refolosite.

 

Tocmai pentru că ne-am dorit aranjamente realizate în mod sustenabil, reacțiile celor care au aflat acest detaliu au fost uimitoare: „Cum adică nu a rămas nimic în urmă?”.

 

Nu, nimic: nu ambalaje, nu tone de burete floral, nu plastic. Nimic.

 

 

 

 

Alexa și Georgiana, creatoarele „Flori Sauvage”, s-au cunoscut în februarie 2018, la un curs de artă florală la care fiecare venise cu alte motive, dar niciunul cu componentă pecuniară.

 

Faptul că făceau notă discordantă printre celelalte participante, venite cu scopul clar de a-și deschide ulterior câte o florărie, a fost ceea ce le-a determinat să se observe reciproc și să se apropie.

 

 

La acel moment, Georgiana avea un magazin online și un atelier de flori din hârtie și mici decorațiuni, în timp ce Alexa se întorsese în țară după șase ani petrecuți în Marea Britanie, ca studentă și apoi ca om de corporație.

 

Niciuna nu visa o carieră în domeniul floristicii, dar amândouă iubeau florile.

 

Georgiana și-a dat seama că vrea să afle mai mult despre flori când o clientă de la atelierul ei de decorațiuni interioare a rugat-o să-i pună câteva flori naturale într-un buchet din flori de hârtie.

 

Știa atât de puține despre flori încât – râde când își amintește – a băgat buchetul în congelator, ca să nu se ofilească florile naturale.

 

Alexa, proaspăt ieșită dintr-o lume de Excel-uri și prezentări Powerpoint care nu mai corespundeau cu aspirațiile ei de viitor, și-a dat câteva luni de gândire, ca un timp de grație înainte de a-și găsi un alt job.

 

În acea perioadă de pauză în carieră, și-a făcut o listă de experiențe care ar face-o fericită și i-ar stimula creativitatea. Printre ele: un curs de realizat buchete florale.

 

Ambele au terminat cursul cu brio și au rămas prietene, fiecare întorcându-se la viața ei de dinainte.

 

În timpul liber, își trimiteau poze cu buchete de flori găsite pe Instagram, se inspirau din paginile floriștilor străini și discutau scenografiile elaborate pe care le vedeau în pozele din afară.

 

Florile rămăseseră limbajul lor comun și ceea ce le făcea teribil de fericite.

 

Până când, din poză în poză și din filmuleț în filmuleț, și-au dat seama că nu ar putea trăi cu gândul că nu au încercat măcar să-și facă propriul atelier și să-și transforme viziunea în realitate.

 

La curs învățaseră floristică în sens clasic, dar îi admirau pe floriștii străini care, deși nu foloseau burete floral, reușeau să facă niște lucruri extraordinare.

 

„În condițiile în care noi am crescut într-o lume în care nu exista aranjament fără burete floral, aveam o teamă cumplită: dacă nu ne iese? Oare o să putem face asta?”, recunoaște Alexa.

 

Au urmărit zeci de tutoriale, au perfecționat variante tehnice de a face aranjamente și s-au apucat de experimentat: pe lumânări, pe sfeșnice, în vaze sau pe arcade.

 

Decizia finală de a face un atelier 100% sustenabil a fost luată cu inima, nu cu rațiunea.

 

„După ce ne-am documentat bine, am decis că nu putem fi cu inima împăcată construind o instalație superbă, care să arate minunat în poze, iar la final să rămână un morman de burete floral și de deșeuri care nu se reciclează”, explică Georgiana.

 

Alexa completează: ”Există un greenwashing pe care îl fac și companiile din zona floristicii, cu așa-numiții bureți florali bio, care au un asterisc pe ambalaj: «Biodegradabili în anumite condiții controlate», adică doar în laborator, în condiții care nu se întrunesc niciodată în realitate”.

 

La fel ca alte domenii frumoase și strălucitoare precum lumea modei și industria textilă, și zona florală produce mult gunoi nereciclabil, de la ambalaje până la buretele în care stau florile.

 

”Dacă începi să desfaci un buchet de flori se strânge o pungă de gunoi, iar dacă iei fiecare florărie din colț și înmulțești cu toate colțurile, toate orașele, toate țările, ies niște cifre incredibile”, cred ele.

 

 

Firește, buretele floral, acea cărămidă verde care servește ca bază pentru aranjamente florale, este varianta mai confortabilă, fiind creat în anii 70, în plin boom industrial, pentru a simplifica transportul florilor și a eficientiza realizarea buchetelor.

 

Între timp, buretele a devenit un element controversat: dincolo de faptul că nu este reciclabil, sunt studii care indică faptul că praful verde pe care-l emană are potențial cancerigen pentru cei care lucrează cu el pe termen lung.

 

”În Marea Britanie se vorbește de interzicerea bureților, iar la concursuri florale precum Chelsea Flower Show deja nu se mai permite folosirea lor”, povestește Alexa.

 

De asemenea, un detaliu pe care nu-l știu mulți, doar oamenii din domeniu, este că aranjamentele de la nunta Prințului Harry și a lui Meghan Markle au fost realizate integral fără burete floral.

 

”Și asta în condițiile în care au avut avut arcade, aranjamente complexe și eminamente tehnice”, explică Alexa. ”În lumea floriștilor s-a vorbit mult despre asta tocmai pentru că e un precedent celebru”.

 

Odată ce pornești sustenabil, continui așa, fiindcă e ca un tăvălug.

 

„Nu poți spune la un moment dat: ei pentru acest buchet o să pun un burete mic, că nu moare nimeni”, zâmbește Georgiana. ”Ai ales să mergi pe calea asta, mergi până la capăt”.

 

Inclusiv lumânările pe care le folosesc la evenimente sunt fără parafină, fiind realizate din ceară naturală de către producători locali.

 

 

Chiar dacă nu își pot lua toate florile doar de la producători români, mai ales iarna, dezideratul lor este ca piața să evolueze și să se ajungă cândva într-un punct în care totul să fie 100% local.

 

Pe cât posibil, încearcă să folosească furnizori și cultivatori români, iar când nu se poate, completează cu flori aduse din Olanda.

 

Nu vor să arate pe nimeni cu degetul din breaslă și nu s-au promovat niciodată ca ele fiind alternativa mai „curată” sau mai „etică”, ci pur și simplu un alt mod de a face lucrurile.

 

Când nu au putut prelua proiecte, din lipsă de timp sau de compatibilitate, au recomandat alte ateliere și cred în solidaritate între floriști.

 

De asemenea, și-ar dori să mai apară ateliere care fac sută la sută sustenabil totul.

 

Mai sunt inițiative, dar nu cap-coadă și nu care să-și fi asumat să meargă sustenabil până în pânzele albe, din motive pe care Alexa și Georgiana le înțeleg de multe ori, fiindcă realizarea unei arcade complicate sau a unui aranjament elaborat este mai migăloasă fără ajutorul bureților.

 

Speră însă ca, încetul cu încetul, oamenii – atât din breaslă cât și din rândul clienților – să înțeleagă că sustenabilitatea poate fi o sumă de lucruri mici și foarte mici.

 

CE ÎNSEAMNĂ SUSTENABILITATE ÎN FLORISTICĂ?

 

Fără burete floral.

 

 

Nu există acea cărămidă verde în care se înfig firele de floare, ci se folosesc tehnicile clasice de fixare a buchetului, fără sprijin.

 

Practic, e o întoarcere la lumea pre-industrială și la metodele tradiționale, acum ignorate sau uitate.

 

Fetele folosesc, printre altele, plasa chickenwire care are niște ochiuri în care pui florile, iar acestea stau direct în apă, spre deosebire de burete.

 

Mai folosesc și dispozitivul metalic Kenzan, împrumutat din arta Ikebana: o perie grea, densă, care se pune la baza vasului și ajută la aranjarea florilor.

 

La finalul evenimentului, plasele și dispozitivele se scot și se refolosesc. Nimic nu se aruncă.

 

Inclusiv ambalajele pe care le folosesc fetele pentru buchetele individuale sunt reciclabile și compostabile, spre deosebire de clasicul plastic, celofan sau staniol.

 

Care sunt cele mai întâlnite mituri în florăria sustenabilă?

 

Primul mit este că sustenabilitatea înseamnă automat ceva mai scump.

 

Inevitabil, te gândești că acel om face o muncă mult mai complicată și care pe tine, clientul, o să te coste suplimentar.

 

Tocmai de aceea, fetele au un disclaimer pe care îl trec în ofertele comunicate clienților.

 

După ce le explică faptul că buchetele sunt lucrate sustenabil, precizează cu bold că „acest lucru nu implică niciun cost suplimentar”, tocmai pentru a dezamorsa prejudecățile legate de produsele sustenabile.

 

În perioada pandemiei, au stat acasă și au dat naștere la Ghidul Miresei, un document de 100 de pagini, foarte atent structurat, pe care îl dau mireselor pentru ca ele să fie informate de tot, de la bugetele posibile la tipurile de flori pe care le pot alege.

 

Al doilea mit este că sustenabil înseamnă… simplist

 

De multe ori, când oamenii aud de buchete sustenabile, simt nevoia să întrebe: „Dar o să arate frumos totuși, nu?”.

 

Ideea de sustenabil este uneori asociată pe nedrept cu ceva „basic”: nefinisat, excesiv de simplu, aproape primitiv.

 

Nu arată elegant, ci pare luat direct din grădină și așezat într-o vază.

 

„Când oamenii văd instalații pentru ședințe foto, construcții elaborate, și aud că sunt sustenabile, se schimbă și percepțiile. Sustenabilitatea nu înseamnă compromisuri și rabat de la calitate”, crede Georgiana.

 

 

Miturile florilor care nu sunt „suficient de prețioase”.

 

Așa cum oamenii proiectează o imagine idealizată asupra florilor și prin prisma prețului sau a prestigiului lor, există și tipuri de flori locale pe nedrept marginalizate prin asocierea cu evenimente sau tipicuri din trecut.

 

De exemplu, garoafele și calele sunt considerate „flori de mort”, iar crizantemele au o asociere asemănătoare, fiind văzute ca „flori de coroană funerară”.

 

Chiar dacă multe dintre aceste legături sunt mai mult convingeri încetățenite, ele supraviețuiesc prin prisma unui element esențial: ”Ce-o să zică lumea?”.

 

Alexa și Georgiana au avut de-a face cu cliente care au evitat anumite flori pentru aranjamentele de nuntă, deși aveau o simpatie pentru ele, tocmai pentru a nu alimenta gura lumii.

 

”De multe ori, când organizează un eveniment, oamenii se tem ca mesajul pe care-l transmit prin flori să nu fie interpretat greșit și să nască bârfe sau șușoteli”.

 

De la „Ce o să zică mătușa de la țară dacă vede garoafe în buchetele de pe masă” la „Să nu aibă ce comenta rudele mirelui”, există nenumărate motive pentru care alegerea florilor este o echilibristică între viziunea mirilor, viziunea atelierului și… ce se așteaptă lumea să vadă.

 

Fetele de la Flori Savage au o estetică a lor, o simplitate studiată care se mulează pe viziunea evenimentului: de la spice de grâu și lavandă pentru mirii neconvenționali până la flori „clasice” precum hortensii și trandafiri sau delicate garoafe albe și floarea miresei, așa cum am avut în cadrul evenimentului „Breakfast with Diamonds”.

 

Pe lângă evenimente, Alexa și Georgiana organizează și ateliere corporate, învățând oamenii să creeze de la zero buchete și aranjamente sustenabile.

 

Regula de aur: totul se construiește de la zero, cu manualitate reală.

 

„Dacă facem coronițe, își fac ele singure coronița de la zero”, explică Alexa. „Dacă vii cu baza gata făcută și ele doar decorează, nu are același impact asupra persoanei, nu simte că a făcut ceva cu adevărat”.

 

De exemplu, de Crăciun au avut un atelier în cadrul căruia au făcut coronițe din liane, cu mușchi, precum și un atelier de Kokedama, acele bile de pământ în care se înfig florile.

 

Cursantele au făcut de la zero totul: au pregătit bila de pământ, au înfipt rădăcinile, au prins cu mușchi florile. A fost un spectacol.

 

Deși sunt centrate pe evenimente private, cu o comandă prealabilă fetele livrează și buchete deosebite, realizate după aceste tehnici 100% sustenabile.

 

Pentru Valentine’s Day și 1 martie, au decis să facă și un experiment și să livreze o serie de buchete prin Tazz.

 

Totodată, la început de martie, fetele de la Flori Sauvage vor avea un pop-up store în Magazinul Zero Waste de pe Strada Buzești din București, loc aflat chiar la parterul atelierului lor floral.

 

Vor fi flori exclusiv românești, în vase create de artizani români, plus plante în ghiveci și alte obiecte 100% sustenabile.

 

Pe Alexa și Georgiana le găsiți pe site-ul FLORI SAUVAGE.

 

 

Pentru mai multe inspirații și povești, pe mine mă puteți urmări și pe contul de Instagram.

Foto: Ioana Porav, Betty Ologeanu, Andreea Bordeanu, Andrada Pavel, Nela & Tiberiu Photography, Mihnea Ratte

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK