Despre tot ce-i fin și fain

Garderoba-capsulă by Mariana Romanică: piesele esențiale care îți construiesc stilul vestimentar

By 18 decembrie, 2020Lifestyle
read time 10 min
 
18 decembrie, 2020

Garderoba-capsulă by Mariana Romanică: piesele esențiale care îți construiesc stilul vestimentar

Cum ar fi dacă din doar 13 piese vestimentare ai putea să obții 70 de ținute diferite, care să te reprezinte complet? Ținute potrivite stilului tău, tipologiei corporale, paletei coloristice și ocaziei. Bazându-se pe matematică și pe o experiență de 10 ani, consultantul de imagine Mariana Romanică a lansat un concept care să le ofere femeilor ceea ce-și doreau dintotdeauna.

by

De când o cunosc pe Mariana Romanică, garderoba capsulă a fost elementul recurent al oricărei discuții despre stil pe care am purtat-o cu ea vreodată.

 

Inclusiv în timpul sesiunilor noastre de consultanță de imagine (pe care le găsiți cu link-uri mai jos), cele două cuvinte reveneau neîncetat în dialogurile noastre.

 

Când îi spuneam că n-aș purta niciodată un anumit tip de pantalon, Mariana îmi spunea „Nu ai găsit unul bine-croit, am eu un tipar pentru viitoarea mea garderoba-capsulă și o să vezi”.

 

Când mă plângeam că nu găsesc piese simple, fără brizbriz-uri, cum ar fi o pereche de pantaloni drepți sau o fustă midi care să-mi stea bine, Mariana zâmbea: „Lasă, într-o zi o să fac eu garderoba-capsulă și am în gând exact acest tip de fustă”.

 

Când îi explicam demersurile mele de simplificare a garderobei, care îmi guvernaseră ultimii trei ani din viață, Mariana zâmbea din nou: „Știi că exact de la ideea asta de simplificare pornește garderoba-capsulă. O să-ți placă la nebunie!”.

 

Tocmai în acest an ciudat, atipic, complicat, Mariana a decis că visul ei nu mai suportă amânare, iar garderoba-capsulă a prins viață.

 


Ce înseamnă, de fapt, garderoba-capsulă? 

 

13 piese de bază ale unei garderobe, cu care să poți realiza, matematic și concret, peste 70 de ținute diferite, fără a fi vreodată repetitivă sau „banală”.

 

Am avut ocazia, la ultima noastră sesiune de consultanță de stil, să văd „live” primele prototipuri ale garderobei-capsulă și chiar să și probez două piese, dar nu puteam divulga nimic până când Mariana nu avea totul gata.

 

Ceea ce Mariana face cu această garderobă este, într-un fel, ceea ce orice femeie care și-a simplificat vreodată dulapul a încercat să facă empiric: să ajungă de la un dressing ticsit și de la deviza „Nu am cu ce să mă îmbrac” la o garderobă bine-strunită, cu câteva piese reprezentative și purtabile în cât mai multe variante.

 

Chiar dacă ne dorim să avem multe haine pentru a fi mereu bine-îmbrăcate, rezultatul unui dulap enorm este exact contrar așteptărilor: cu cât avem mai multe haine, cu atât le purtăm mai puțin și mai repetitiv, recirculând inevitabil cele câteva piese preferate.

 

Garderoba-capsulă, așa cum a fost gândită de Mariana, extrage exact ACELE piese pe care se bazează o garderobă frumoasă și utilă și le oferă într-o variantă potrivită fiecăreia dintre tipologiile despre care am povestit în timpul serialului nostru de stil.

 

Garderoba propriu-zisă va fi lansată la începutul lui 2021, dar până atunci Mariana a pregătit, înainte de marea lansare, un Party-Edit dedicat tuturor perioadelor încărcate de petreceri, sărbători și diferite motive de a celebra lucruri. Chiar dacă este un an atipic, nu înseamnă că nu ne putem simți șic chiar și în timpul unei petreceri pe Zoom.

 

Și, că veni vorba de Zoom, tot pentru nevoile acestei perioade complicate, Mariana a gândit un „Zoom Kit”, câteva piese care să ne îmbrace „de la brâu în sus” în mod rapid, șic și fără să ne mai simțim vreodată nepotrivite în context .

 

Dar să le luăm pe rând, fiindcă imaginația Marianei este un întreg univers la care se adaugă neîncetat noi idei, referințe și planuri.

FINE SOCIETY: De când visezi la acest concept și cum de crezi că a ajuns să se întâmple tocmai anul acesta?

 

Mariana Romanică: Mi-am propus să creez această colecţie încă de când am aflat despre acest concept, în sala de curs de la Milano, în timpul specializării de consultant de Imagine.

 

Faptul că s-a materializat anul acesta vine ca o completare naturală a tuturor demersurilor mele din ultimii ani. Cumva, acesta era pasul următor pe care il vedeam normal pentru mine şi n-am lăsat pandemia, nici alte obstacole, să-mi strice cursul.

 

FS: De zece ani, tu ajuți femeile să se descopere pe ele însele. Ce crezi că va însemna „Garderoba Capsulă” pentru femeile care aspiră să-și „clarifice” stilul și să-și simplifice viața?

 

MR: Garderoba Capsulă® a fost gândită ca un instrument care să simplifice.

 

Ea vine cu toate variantele de look exemplificate – în selecţia Party Edit avem 6 piese din care putem obţine 15 ţinute, de exemplu.

 

Toate aceste 15 posibile ţinute sunt exemplificate pe site. Am realizat-o de la început cu gândul că procesul vestimentar trebuie să fie uşor, accesibil din punct de vedere creativ și purtabil 100%.

 

FS: Cum ai structurat-o și de ce crezi că aceasta este formula optimă pentru orice femeie care își dorește stil și simplificare a garderobei?

 

MR: Formula completă, pe care o voi dezvălui la debutul lui 2021, are trei direcţii stilistice clare.

 

Merg pe formula consacrată deja în metoda mea de lucru: 13 piese, din care poţi realiza peste 70 de ţinute.

 

Sunt convinsă că această formulă este ideală, în primul rând pentru că deja am lucrat în toţi aceşti ani cu ea (deşi cele 13 piese erau fiecare de la alt brand).

 

Apoi, ştiu că funcţionează pentru că la crearea ei am folosit feedback-ul pe care l-am primit de la clientele mele în toţi aceşti ani.

 

Garderoba-Capsulă oferă femeilor claritate stilistică şi opţiuni vestimentare multiple, fără a “încărca” nici mental și nici fizic spaţiul.

 

Funcţionează ca o schemă matematică, bazată pe logică şi nu este neapărat necesar să ai un talent stilistic ieşit din comun pentru a crea ţinutele.

 

FS: Știm deja întrebarea clasică: „Ce-și doresc femeile?”. Dar în materie de stil, ce crezi că-și doresc ele cel mai mult și cum „răspunde” acest concept?

 

MR: (Râde) Majoritatea femeilor, deşi ar formula altfel decât mine, îşi doresc în esenţă să se simtă frumoase şi să ştie că pot fi dezirabile.

 

Asta se traduce – stilistic vorbind – prin exprimarea feminităţii cu care suntem natural înzestrate.

 

Dacă ar fi să citim printre cuvinte, inseamnă cunoaştere de sine şi asumarea propriei identităţi – pentru că feminitatea fiecăreia este diferită şi înseamnă altceva – nu-i doar un concept-şablon pe care să îl aplici la toată lumea.

 

 

Conceptul Garderoba-Capsulă serveşte această nevoie prin faptul că oferă opţiuni reale de ţinute exclusiv feminine, pentru că toate piesele sunt create în jurul acestei idei.

 

Va trebui să mai aşteptaţi puţin pentru a vedea la ce mă refer, dar 2021 nu-i chiar atât de departe!

 

FS: La ce interval de timp plănuiești să adaugi piese noi în capsulă sau reinterpretări care să le ajute pe femei să-și actualizeze constant garderoba?

 

Am gândit momentan o colecţie cu 13 croiuri în culori de bază, la care vom aduce în timp diferite declinări.

 

Dorinţa mea este ca variante noi de culoare, print şi ţesătură să fie disponibile lunar, în ediţie limitată. Cele mai populare variante, la dorinţa publicului, vor fi adăugate la colecţia permanentă.

 

FS: Pentru tine țesăturile și texturile sunt esențiale, nu doar culorile. Ce fel de „educație textilă” speri să facă acestă capsulă în rândul femeilor, despre texturi, calitate și croi?

 

MR: În primul rând, am investit foarte mult în alegerea ţesăturilor cu bază naturală, tocmai pentru a răspunde acestei nevoi pe care clientele mele mi-au transmis-o.

 

Astfel, colecţia este în proporţie de peste 75% realizată din materiale naturale. 

 

Speranţa mea este ca oamenii să înţeleagă că ceea ce îşi doreşte majoritatea – de exemplu haine care nu se şifonează – nu este posibil să obţinem din ţesătură 100% naturală.

 

Sau, un alt exemplu, că hainele care arată cel mai bine au întotdeauna în compoziţie elastan.

 

Cred că ceea ce sper mai presus de toate, este ca prin transparenţa noastră legată de întreg procesul de producţie să fac consumatorul să aibă încredere în noi şi în produs, fără a respinge idei înainte de a explora detaliile.

 

 

Partea de educaţie textilă cu care doresc să îmi aduc aportul se referă şi la evoluţia tehnologică de care industria textilă se bucură şi care ne oferă variante noi de ţesături regenerate, care au tot componenţă naturală, dar care nu sunt atât de cunoscute sau nu sunt populare în rândul consumatoarelor de modă.

 

Oamenii îşi doresc să trăiască o viaţă prietenoasă cu mediul, vor să cumpere modă sustenabilă, dar în acelaşi timp nu au toate informaţiile necesare pentru a face achiziţii vestimentare care să respecte cu totul aceste valori.

 

Putem schimba asta aducând informaţia mai aproape de ei.

FS: Deja clientele tale au comandat colecția-capsulă, unele chiar dinainte să o vadă. În acest an complicat, cât de mult a însemnat încrederea femeilor care au mers „pe mâna ta” din toată inima?

 

MR: Încrederea lor a însemnat enorm, pentru că este încă odată o validare a faptului că procesul funcţionează.

 

Lucrez cu o structură definită foarte atent, am o procedură pe care o urmez întocmai şi asta a dus la obtinerea unor soluţii – pentru că şi Garderoba-Capsulă este, până la urmă, o soluţie.

 

Sunt foarte fericită că soluţia propusă de mine este îndrăgită de clientele mele, însă ea a fost creată – practic – de ele.

 

Prin fiecare întâlnire cu mine, au mai pus o piesă în puzzle şi era normal ca ele să fie şi prim beneficiari ai proiectului.

 

Sunt deja două luni de când primele cliente şi-au comandat şi poartă piese din Garderoba-Capsulă. Am cliente care mi-au inspirat culori, altele care mi-au inspirat croiurile.

 

De fiecare dată când o femeie începea să îmi povestească în ce se vizualizează îmbrăcată, eu vizualizam un produs pe care să pot să i-l ofer.

 

FS: Ce ai învățat nou despre garderoba ta și despre stilul TĂU personal în 2020?

 

MR: În 2020 stilul meu s-a schimbat complet. Pandemia a făcut ca toţi să privim mai atent la lucrurile din jurul nostru şi la felul în care gestionăm resursele, însă tot anul acesta eu am intrat într-o nouă etapă din punct de vedere personal, care a venit cu o schimbare pe toate planurile.

 

Astfel că în 2020 aproape că nu am mai cumpărat lucruri noi. Ceea ce a fost total neaşteptat este că m-am conectat la “varianta” mea naturală, ceea ce  dus la o nouă pasiune pentru culorile care mi se potrivesc, la bază – şi pe care nu le-am mai purtat până acum: beige, caramel, coniac, marouri.

 

A apărut şi în viaţa mea un nou univers de explorat.

FS: Cum vezi colecția capsulă peste 10 ani?  Ai deja imaginea clară sau aștepți să vină inspirația pas cu pas?

 

MR: Am o imagine foarte clară cu cât de amplu va fi acest proiect şi nu pot să spun decăt că ceea ce se întâmplă acum este vârful iceberg-ului.

 

Am pornit Garderoba-Capsulă ca o afacere curată, care lucrează serie mica, serie limitată, vrem să nu avem stocuri şi să nu irosim resursele.

 

Ne dorim să creştem organic, tocmai de accea începem cu paşi mici. Suntem flexibili şi deschişi la inspiraţia fiecărui pas, pentru că mediul în care ia naştere acestă idee este unul instabil şi nesigur oricum.

 

Dacă nu ești creativ în acest context, n-ai nici o şansă pe piaţă.

 

Avem însă planuri foarte mari, care vor transforma acest proiect într-unul din ce în ce mai iubit şi îndrăgit de către clienţi, pentru că vom livra tot timpul soluţii practice. Va deveni o destinaţie de shopping integrată.

 

Una dintre promisiunile cu care pornim acum la drum este că tot ceea ce vom lansa de acum inainte se va potrivi întotdeana cu ceea ce am lansat deja.

 

Garderoba-Capsulă o găsiți pe site-ul dedicat, GARDEROBA-CAPSULA și pe Instagram.

************

Pe mine mă puteți urmări pe Instagram și vă invit deja să fiți pe fază pentru o surpriză: săptămâna viitoare Fine Society are un giveaway pe Instagram cu ”Party-Edit”-ul din Garderoba Capsulă a Marianei Romanică.