Despre tot ce-i fin și fain

Măiestria din spatele unei degustări de whiskey, prin cele mai noi lansări Jack Daniel’s

By 10 aprilie, 2023Lifestyle
read time 4 min
 
10 aprilie, 2023

Măiestria din spatele unei degustări de whiskey, prin cele mai noi lansări Jack Daniel’s

Când vrei să trăiești o experiență, asigură-te că faci cea mai bună alegere. Acesta e principiul după care m-am ghidat întotdeauna, mai ales în cazul băuturilor, care sunt „o ocazie specială” pentru mine, nu un tabiet cotidian. În acest sens, cele două lansări super-premium Jack Daniel’s – Bonded și Triple Mash – au fost încă o experiență de învățare.

by

*** Acesta este un proiect realizat de Fine Society & Jack Daniel’s, despre experiențe rafinate de lifestyle ***

CCel mai anevoios lucru în viață este să înveți ce e de învățat.

 

De la lucrurile mici până la cele mari, învățarea ține de ambiție, dar depinde foarte mult și de hazard: de profesorii care-ți ies în cale, de contextele în care te afli, de disponibilitatea ta la un moment dat.

 

Și, în primul rând, de curiozitate.

 

Multe lucruri mărunte le-am învățat de una singură, încercând și eșuând (de exemplu să mă machiez și să mă coafez singură), altele le-am învățat „furând” de la alții idei și inspirații (la gătit sau la combinat imprimeuri de haine), dar pentru multe am apelat la ceea ce iubesc mai mult: cititul.

 

Am căutat pur și simplu informație, „How to…”, am citit și am încercat să înțeleg povestea.

 

Cam așa a început povestea mea cu „the spirits”, mai ales cu whiskey-ul, băutura pe care personajele din Dallas o turnau parcimonios în pahare de cristal, cu cuburi de gheață din plin.

 

Acela a fost primul meu contact cu whiskey-ul, prin cultura pop a anilor 90, dar mulți, mulți ani mai târziu, mult după ce împlinisem vârsta de 20 de ani, am testat primul meu whiskey.

 

Tot în America (nu în Dallas, însă), unde eram masterandă.

 

Nu am înțeles nimic din acel whiskey – care nu mai țin minte ce brand era, oricum nu aveam habar pe atunci – ba chiar m-a speriat puțin: magia din paharele de cristal avea nevoie de un context pe care eu nu-l aveam, iar prima picătură gustată m-a crispat mai mult decât m-a încântat.

 

Totuși, atât de mulți oameni păreau încântați de această băutură de legendă, iar contradicția mi-a stârnit curiozitatea: unde greșisem eu?

 

Am început să caut și cred că am făcut-o inclusiv cu Google-uri absolut banale de tipul „What makes whiskey so special?”, unele ducându-mă însă la rezultate interesante și surse bune de citit.

 

A fost un început.

 

De atunci, am învățat într-un ritm moderat, cu multă curiozitate, dar fără a-mi propune asta neaparat.

 

O vreme nici nu am avut voie să beau alcool, iar în prezent băutura reprezintă pentru mine o ocazie specială. Tocmai pentru că savurez ocazional, vreau s-o înțeleg, nu e suficient să beau ceva, orice, oricum.

 

Din acest motiv am și început să scriu și despre băuturi, după o lungă perioadă în care evitasem subiectul, considerând că nu mă pricep suficient.

 

Am scris despre Jack Daniel’s chiar înainte de Crăciun, când au avut o idee de cadou „dublu-rafinată” care mi s-a părut perfectă pentru un gentleman.

 

De data asta, vreau să vă povestesc despre două noi lansări Jack Daniel’s din Bonded Series, prima extensie Super-Premium a brandului din ultimii 25 de ani, altfel spus două băuturi noi din liga experiențelor fine.

 

Ce înseamnă Bonded?

 

Acum câțiva ani nu aș fi avut habar, pentru că lumea whiskey-ului are un abc propriu și mulți termeni tehnici care se aseamănă cu ingineria sau arhitectura: trebuie să-i înțelegi ca să poți înțelege construcția de ansamblu.

 

În principiu „Bonded” înseamnă – conform Bonded Act din 1897, care face guvernul federal garantul calității și autenticității unui „spirit” – că whiskey-ul îndeplinește patru elemente esențiale: provine de la o singură distilerie și din același sezon de distilare, a fost lăsat la maturat timp de patru ani în depozite oficiale, verificate federal, și este îmbuteliat „100 Proof” (adică 50% alcool în volumul sticlei).

 

Noile lansări – Bonded și Triple Mash – sunt creații permanente în cadrul familiei Jack Daniel’s și sunt foarte diferite ca gust și ca particularități.

 

Concret, reprezintă două experiențe de gust total diferite.

 

De fapt, tocmai particularitățile lor le fac ideale pentru a fi învățat ceva, fiindcă tot vorbeam despre procesul de învățare: comparându-le pe cele două, poți înțelege ceva în plus despre ce face un whiskey să fie special și despre logica acestor reguli, legi și chestiuni tehnice care guvernează domeniul.

 

Nici măcar nu trebuie să fii un connaisseur sau un pasionat al whiskey-ului, trebuie doar să fii curios. Curiozitatea oferă mereu cele mai interesante experiențe.

 

Care sunt cele două experiențe noi ale domnului Jack?

 

Jack Daniel’s Bonded are o rețetă compusă din 80% porumb, 12% malț de orz și 8% secară, totul fiind maturat în butoaie alese unul câte unul, de culoare mai închisă și cu arome mai puternice.

 

Această exprimare spune deja multe lucruri cunoscătorilor, dar care pentru cei dornici de experiențe înseamnă, în traducere liberă, un gust mai bogat și cu mai multe nuanțe.

 

Cam ca un diamant cu mai multe fațete.

 

Dacă există un lucru prețios pe care l-am aflat în căutările mele curioase, acela este următorul: experiența whiskey-ului începe înainte să-l bei.

 

Mirosul vine înaintea gustului, adică aroma care se simte în pahar este cea care anticipează dacă un whiskey va fi sau nu pe gustul tău.

 

În cazul Bonded, aroma care se simte înainte de a degusta este una dulce, cu note de caramel și chiar ușor de banană răscoaptă.

 

Jack Daniel’s Triple Mash Blended Straight Whiskey este un produs complex, genul de băutură pe care doar o distilerie cu experiență și tradiție o poate face, și are o rețetă aparte, care s-ar putea traduce prin „whiskey + whiskey + whiskey”.

 

Se compune, mai precis, din trei whiskey-uri diferite – 60% Jack Daniel’s Tennessee Rye, 20% Jack Daniel’s Tennessee Whiskey și 20% Jack Daniel’s American Malt.

 

Toate trei sunt whiskey-uri Bonded, conform Bond Act din 1897.

 

Din nou, aici cunoscătorii pot face diferențe de nuanță, dar la nivel de experiență asta înseamnă o combinație de arome care vin din toate părțile când te apropii de pahar: de la fructe de pădure la condimente și de la marțipan la arome de stejar și de cedru.

 

Principiul legăturii dintre miros și gust este esențial în orice experiență pe care o avem cu o băutură fină și mi se pare cu atât mai relevant cu cât ne ancorează în clipa prezentă.

Când a fost ultima dată când am savurat ceva fără să ne gândim la nimic, doar încercând să percepem gusturile și nuanțele mai profunde?

 

Așa cum spuneam, eu beau ocazional, trebuie să fie ceva de sărbătorit sau un moment de marcat, tocmai pentru că băuturile sunt, pentru mine, experiențe.

 

Nu reprezintă o activitate în sine, nici un hobby, ci degustări asemeni celor de mâncare de la restaurantele fine.

 

Dacă vreodată ai considerat că whisky-ul e prea „tare” pentru tine sau că nu-l înțelegi, așa cum am crezut și eu, poți să-ți schimbi încă opinia.

 

Poate nu vei deveni un cunoscător și e posibil ca, după testare, să preferi în continuare alte băuturi.

 

Chiar și așa, vei fi avut o experiență, iar data viitoare când vei vedea un american savurându-și paharul „on the rocks” – live sau pe ecran- o să înțelegi mai bine ce se află înăuntru.

 

Concluzia mea? Să fim curioși, să citim, să testăm și, când e să bem, să bem cel mai bun produs pe care ni-l putem permite.

 

Și, mai ales, să savurăm cu moderație și doar pentru plăcerea experienței!

 

Cele două sortimente Jack Daniel’s se pot găsi pe BeiCeVrei: BONDED și respectiv TRIPLE MASH.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK