Despre tot ce-i fin și fain

Mic ghid pentru o casă mai eficientă și facturi mai mici

By 23 februarie, 2024Lifestyle, Simplicity
read time 8 min
 
23 februarie, 2024

Mic ghid pentru o casă mai eficientă și facturi mai mici

Multe dintre deciziile luate în ultimii ani la nivel de alegeri au ca scop salvarea planetei. Totuși, dincolo de acest deziderat grandios, la finalul zilei care sunt avantajele concrete pe care le are trăitul mai curat… pentru bugetul fiecăruia dintre noi?

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect FINE SOCIETY X MIELE, despre alegeri inteligente pentru casă ***

Eu sunt un om idealist, dar asta nu înseamnă că toți oamenii trebuie să fie așa.

 

Am învățat, de-a lungul vremii, că suntem diferiți și că asta e în regulă, ceea ce înseamnă că nu e nimic rău în a fi pragmatic și a raporta lucrurile pe care le vezi și le auzi în jur și la interesele tale.

 

Altfel spus, când un om îmi spune că pe el îl interesează și buzunarul lui sau simplificarea vieții, nu doar grosimea stratului de ozon, nu-l voi considera egoist, ci voi respecta faptul că este conectat și la chestiunile lumești ale vieții, nu doar la idealuri.

 

Realitatea de zi cu zi se bazează pe facturi de plătit, bugete de drămuit și pe o încercare tot mai mare de eficientizare a vieții.

 

Dacă ar fi un cuvânt care să descrie această perioadă, acesta ar fi EFICIENȚĂ. Urmat de simplificare.

 

Inclusiv eu am intrat în acest an cu dorința de a face lucrurile să-mi fie mai ușoare. Mai simple.

 

Cu complicatul am deja experiență vastă, îmi doresc simplitate.

 

De asta, de câte ori scriu despre teme legate de sustenabilitate și trăit sănătos, încerc să văd și partea concretă.

 

Nu doar „Vei salva puțin lumea în fiecare zi, dacă îți cumperi o mașină de spălat mai performantă”.

 

Fiindcă da, e plăcut să știi că folosești mai puține resurse sau poluezi mai puțin, dar într-o perioadă a facturilor care cresc exponențial, partea reală și palpabilă este la fel sau chiar mai importantă.

 

 De asta, când m-au contactat din nou cei de la Miele – cu care am mai povestit anul trecut, de Black Friday – le-am spus din prima că voi scrie despre niște lucruri reale și utile pentru oameni, ceva care să reprezinte cu adevărat o informație valoroasă și nu doar o poveste frumoasă despre electrocasnice.

 

Am spus deja din articolul trecut că eu sunt fană Miele de mulți ani și că m-au câștigat mai întâi cu povestea de brand, după care am început să înțeleg toată știința din spatele fiecărui produs.

 

Și, tocmai pentru că intenționez să-mi cumpăr și eu produsele (da, să le cumpăr, ca orice client), am scris acest articol ca și cum l-aș scrie pentru mine.

 

 

Care e treaba cu electrocasnicele smart?

 

Auzim foarte mult despre această idee de „smart” în relație cu obiectele din casă cărora nu le-am fi alăturat în urmă cu un deceniu acest atribut.

 

Erau niște dispozitive cu care ne îndeplineam funcții casnice și cam atât, însă odată cu evoluția tehnologiei diferențele dintre diferitele produse de pe piață și, mai ales, avantajele concrete pentru noi s-au schimbat radical.

 

Când vorbim despre un aparat smart, asta trebuie să însemne că are un consum considerabil mai mic de resurse (de la electricitate până la apă sau cantitate de produs folosit) și că este gândit să ne facă viața considerabil mai simplă.

 

 

Smart ar trebui să însemne și SIMPLU, în ziua de azi.

 

Gama Miele de mașini de spălat, uscătoare de rufe, sisteme de călcat cu abur și tot ce există pentru casă, are la bază această dualitate de simplu și smart, pe care o să încerc să o explic cât mai bine, așa cum am documentat-o eu căutând mai întâi pentru mine și pentru nevoile mele.

Cum economisești energie și apă?

 

Cu ajutorul mașinii de spălat:

 

Mașinile de spălat Miele cu funcția EcoFeedback au o estimare a cantității de energie consumate, iar la finalul ciclului de spălare se afișează valoarea concretă.

 

Nu trebuie să le crezi pe cuvânt că au un consum mic, fiindcă poți vedea cu ochii tăi consumul real.

 

 

Funcția Quick PowerWash permite o curățare impecabilă în doar 49 de minute, printr-o umezire specială și un ritm de spălare care economisește apă, dar și energie la încălzirea acesteia.

 

Totodată, în momentul în care plasezi rufele în cuva mașinii de spălat, ea va analiza încărcătura pentru a nu folosi o cantitate de apă și energie „standard”, ci doar cantitatea de apă și electricitate necesară pentru numărul de obiecte folosite.

 

 

Dacă ai doar 2-3 obiecte de îmbrăcăminte cu încărcătura sub un kilogram, mașina optimizează apa și energia prin extraopțiunea SingleWash, iar în combinație cu dozarea automată TwinDos cu detergentul Miele, economiile sunt de până la 40% la detergent și până la 60% la energie și timp, în funcție de program.

 

 

Cu ajutorul uscătorului de rufe:

 

La fel ca la mașina de spălat, și uscătorul de rufe Miele este dotat cu funcția EcoFeedback, care îți permite să vezi consumul estimat de energie înainte și după procesul de uscare.

 

Totodată, este indicat și gradul de saturație a filtrului, fiindcă un filtru de scame curat înseamnă mai puțină energie irosită.

 

 

Funcția Perfect Dry adaptează sistemul de uscare la conținutul de calcar al apei – o mare problemă în România, mai ales – pentru a obține rufe uscate în mod eficient și într-un timp scurt, adaptat și la încărcătura din tambur.

 

La uscătoarele Miele dotate cu pompă de căldură, schimbătorul de căldură este protejat de un sistem de filtrare eficientă, așa că nu doar că asigură un consum de energie constant și redus, dar nici nu necesită curățare periodică profesională.

 

Filtrele se curăță manual, foarte ușor.

 

Cum economisești „consumabilele”?

 

Mașinile de spălat rufe Miele au sistemul de dozare a detergentului TWINDOS, care distribuie detergentul la momentul optim al ciclului de spălare, economisind până la 30% din cantitatea de detergent folosită în varianta clasică.

 

IMPORTANT: Pentru toate programele mașinilor de spălat Miele (articole cu fulgi și puf, perne, lână, Outdoor, articole sportive și impermeabilizare) există detergenți creați special și elaborați în concentrația potrivită, pentru a folosi o cantitate cât mai mică la fiecare spălare.

 

Cum economisești timp?

 

Cu ajutorul stației de călcat:

 

Folosesc deja de peste cinci ani stația de călcat cu abur Fashion Master și am experimentat pe propria piele marele avantaj al timpului.

 

Concret, nu trebuie să treci de 5 ori cu fierul de călcat peste o cămașă de costum pentru ca ea să arate ca scoasă din cutie.

 

E suficientă o singură trecere cu talpa brevetată cu profil de fagure, fiindcă aburul este distribuit cu mare viteză prin micile canale de pe suprafața acesteia.

 

 

Practic, fierul alunecă altfel, netezește mai rapid și pătrunde inclusiv prin cel mai gros material.

 

Aburul, cu un volum constant de 100g/min și presiune până la 4 bari, nu ratează nimic în calea lui!

 

Spoiler alert: nu e nevoie să călcați pe ambele părți materialele groase și capricioase. E suficient o singură dată pentru o netezire impecabilă.

 

Cel mai bun (și amuzant) exemplu: înainte de pandemie am avut o doamnă care mai venea din când în când să ne ajute cu menajul, iar într-o zi a avut inițiativa de a călca vreo 20 de cămăși de costum care tocmai își terminaseră programul în uscător.

 

Asta fără să-i fi explicat înainte despre stația de călcat sau să-i ofer vreun detaliu.

 

Când am ajuns acasă în seara respectivă, am găsit-o bulversată, spunându-ne că niciodată nu a mai călcat 20 de cămăși în 10 minute și că a făcut poză aparatului ca să-i povestească acasă fiicei ei de așa minune pe care a descoperit-o.

 

Cu ajutorul uscătorului și al mașinii de spălat:

 

Wash2Dry este funcția care coordonează uscătorul cu mașina de spălat, pentru un plus de eficiență și timp.

 

Practic în momentul în care plasezi hainele în mașina de spălat rufe, uscătorul știe deja ce program va trebui să folosească pentru a le usca ulterior.

 

Sistemul de abur SteamFinish al uscătorului de rufe usucă hainele delicat, într-o variantă cât mai netezită, pentru a nu avea mult de călcat ulterior.

 

Cum economisești banii cheltuiți pe haine?

 

Cu ajutorul mașinii de spălat:

 

Așa cum am scris și în trecut, când îmi cumpăr haine mă aștept să le pot menține în stare bună și fără să le duc de fiecare dată la o curățătorie specializată.

 

Doar că nu orice mașină de spălat face față unor obiecte delicate, iar multe haine arată bine doar la primele purtări, iar apoi se degradează progresiv.

 

Vina nu o au întotdeauna materialele în sine, ci și felul în care sunt îngrijite.

 

Mașinile de spălat Miele au programe speciale pentru diferitele tipuri de fibră, gândite pentru ca fiecare produs să poată fi menținut în cea mai bună stare, cât mai mult timp.

 

De exemplu programul pentru lână implică un ritm special și o temperatură adecvată tipului de fibră, pentru a preveni scămoșarea sau micșorarea hainelor, dar există un program special și pentru bumbac,  mătasesau perne.

 

Ba chiar există și un program special pentru Outdoor, respectiv geci, pantaloni din GoreTex sau alte fibre folosite la echipamentele speciale de munte sau de antrenament.

 

Opțiunea mea favorită? Împrospătarea cu abur, adică 20 de minute în care o haină nu este spălată, ci doar i se dă un „refresh” pentru mai multă prospețime.

Se aplică la atât de multe piese vestimentare care nu sunt murdare, ca să necesite spălare, dar cărora le prinde bine o împrospătare între purtări.

 

Cu ajutorul uscătorului de rufe:

 

Funcția PowerFresh Extra reîmprospătează hainele cu abur, fără ca ele să fie spălate în prealabil, protejând astfel suplimentar hainele mai delicate și pentru care o spălare în plus este nejustificată.

 

Pentru adidași, ursuleți de pluș și alte obiecte delicate, uscătorul are un coș care se poate achiziționa separat, pentru o protecție suplimentară și o uscare perfectă.

 

DESPRE MIROSURI

 

Eu recunosc că nu sunt o mare iubitoare a mirosurilor puternice la detergenți, dar mă aflu în minoritate, așa că voi scrie și despre acest aspect important pentru cei mai mulți clienți.

 

Miele are proprii săi detergenți creați special pentru mașinile de spălat ale brandului, dar și o serie de parfumuri special elaborate pentru uscător, dezvoltate împreună cu o echipă de parfumieri din Provence.

 

 

Acestea din urmă se pot folosi opțional, dar există multe variante atractive, iar parfumul DryFresh (cu tehnologia brevetată FreshPlex) neutralizează mirosurile neplăcute din rufe, un detaliu care mi se pare cu adevărat util.

Foto: Miele

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK