Despre tot ce-i fin și fain

Polly Samson – Un teatru pentru visători. Scurtă cronică de carte

By 16 decembrie, 2022Culture
read time 4 min
 
16 decembrie, 2022

Polly Samson – Un teatru pentru visători. Scurtă cronică de carte

O carte pe care ar trebui s-o citească oricine s-a simțit măcar o dată prins în mrejele muzicii lui Leonard Cohen și fascinat de atmosfera verilor boeme din insula Hydra, locul care i-a marcat cel mai tare viața.

by

Am citit aceasta carte în avion, București-Dubai dus-întors, și m-am simțit ca într-o vară boemă în Grecia.

 

Există și o melodie care se potrivește perfect stării pe care mi-a trezit-o: “Summertime Sadness”, a Lanei del Rey, fiindcă în paginile cărții soarele Greciei ascunde tristețe și deșertăciune.

 

Recunosc că numele lui Leonard Cohen pe coperta patru m-a făcut să iau cartea din teanc, fiindcă volumul e promisiunea unei întoarceri în timp.

 

Acțiunea se petrece în anii ‘60, în insula Hydra din Grecia, unde neînțeleșii lumii, boemii și creativii răzvrătiți ai vremurilor se strângeau pentru a trăi viața hedonistic. Oameni precum scriitorii Charmian Clift și George Johnston, dar și Leonard Cohen și a sa Marianne (inspirația pentru melodia “So Long, Marianne”).

 

Cartea este o ficțiune narată prin glasul personajului Erica, o tânără englezoaică aflată în doliu după moartea mamei, care își promite sieși că nu va repeta viața nefericită a mamei ei, ci va trăi, în schimb, viața pe care mama ei și-ar fi dorit-o.

 

În Hydra, ea ajunge pe orbita grupului boem și celebru într-un mod care îi permite să-i observe îndeaproape, să-i judece tacit și să devină fascinată de ei pentru totdeauna.

 

Nu se întâmplă mare lucru în carte, nu e vreo intrigă palpitantă, ci mai mult o analiză fină a vieții și a alegerilor ei, având ca decor obiceiurile și atmosfera unei Grecii care nu mai există.

 

După ce o termini, îți vine să cauți pe net poze din Hydra anilor ‘60 și să cauți scrierile lui Charmian Clift.

 

E o carte despre ciclurile vieții, dar și despre diferența dintre așteptările noastre și ce face timpul cu ele. Vine și cu un CD cu muzică compusă de soțul scriitoarei – David Gilmour de la Pink Floyd – dar în avion eu am citit-o cu muzica lui Cohen în căști.

 

Inevitabil, cartea m-a dus cu gândul la documentarul “Words of Love”, despre Marianne și Leonard, de care am scris mai demult aici: Documentarul despre Leonard Cohen și Marianne: o poveste care-ți frânge inima.

 

Cei doi au murit la 3 luni distanță, iar Leonard i-a trimis lui Marianne, pe patul ei de moarte, o scrisoare de rămas bun, spunând că “vine pe urmele ei, atât de aproape încât o prinde de mână”.

 

O carte dulce-amăruie, care te dogorește și apoi îți lasă sufletul trist.

Pentru mai multe cărți și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK