Despre tot ce-i fin și fain

Scurtă cronică de carte. Matt Haig – Câteva motive să iubești viața

By 21 martie, 2022Culture
read time 5 min
 
21 martie, 2022

Scurtă cronică de carte. Matt Haig – Câteva motive să iubești viața

Oricine se află în depresie sau oricine vrea să înțeleagă ce simte o persoană aflată în depresie TREBUIE să citească această carte.

by

Titlul original al acestei cărți este “Motive să rămâi în viață” (Reasons to Stay Alive).

 

Autorul, Matt Haig (de numele căruia se leagă multe cărți extrem de iubite ale ultimilor ani: Biblioteca de la miezul noptii, Cum sa opresti timpul, Umanii) suferă de depresie de când avea 13 ani și a avut perioade lungi în care, din disperare, a contemplat chiar suicidul ca o formă de evadare din închisoarea propriei minți.

 

Așadar, titlul original are o mai mare semnificație și încărcătură decât cel în română care – coordonat cu coperta colorată – aduce pe nedrept a a carte motivațională din categoria ușurelelor.

 

NU este nicidecum așa ceva.

 

Intuiesc că schimbarea titlului a dorit să facă volumul mai vandabil, dar în acest fel mi se pare că își ratează exact publicul țintă, adică oamenii care au cea mai mare nevoie de mesajul lui Haig.

 

Eu am cumpărat-o după ce am citit rapid o pagină, într-o librărie, observând că e o analiză interesantă a minții umane.

 

Abia când am ajuns acasă am realizat că e o carte scrisă pentru toți cei care au suferit sau suferă de depresie. Este ca un mesaj al unui om care duce această luptă, pentru toți ceilalți aflați în aceasta situație, ca să înțeleagă că nu sunt singuri.

 

În depresie nu am fost niciodată (în burnout, în schimb, da), dar mi s-a părut o lectură fascinantă și deschizătoare de minți.

 

Această carte ar trebui citită de orice om care a suferit de depresie, dar și de tot restul lumii, ca să putem înțelege măcar o fracțiune din magnitudinea acestei suferințe interioare și să nu mai auzim întrebări stupide precum “Ce motive are X să fie trist, când are tot ce îi trebuie” sau “Nu înțeleg cum ar putea cineva să își ia viața vreodată?”.

 

Fii recunoscător că NU înțelegi, că nu ai simțit asta… și taci.

 

Cartea e scrisă superb și sfâșietor și este, până la final, o lectură optimistă și sinceră, care doare si vindecă în același timp.

 

Dacă vă simțiți în întuneric în acest moment, vă rog să citiți această carte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru mai multe idei, inspirații și cronici, mă puteți găsi și pe pagina mea de Instagram.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK