Despre tot ce-i fin și fain

Un medic român lansează prima platformă despre frumusețea sănătoasă

By 18 octombrie, 2017People
read time 8 min
 
18 octombrie, 2017

Un medic român lansează prima platformă despre frumusețea sănătoasă

Principala provocare a femeilor din zilele noastre o reprezintă echilibrul dintre frumusețea pe care vor s-o întrețină cât mai mult și starea de sănătate de care depinde totul. Cum armonizăm sănătatea cu frumusețea, într-o societate care merge pe fast-forward?

by

Despre Victor Gabriel Clătici și conceptul său cu „Cele 7 obiceiuri zilnice de care depinde sănătatea pielii” am scris un articol amplu, care s-a numărat printre cele mai citite și distribuite articole de pe #FineSociety. Reacția a fost instantanee și aproape explozivă, în proporționalitate directă cu nevoia oamenilor de informații clare, documentate și sigure.

 

Într-o societate care pendulează între fake news și breaking news, avem tot mai mare nevoie de conținut susținut cu cifre, studii și explicații concrete, nu preluări aproximative, traduceri dubitabile sau sfaturi fără sursă și credibilitate. Mai ales într-un domeniu atât de delicat precum sănătatea, diferența dintre o informație falsă și una adevărată se poate dovedi vitală.

„Prima mare provocare a femeii moderne este omniprezența miturilor în societatea zilelor noastre. Practic e un bombardament informațional permanent, incorect în foarte multe cazuri, susținut de lideri de opinie fabricați peste noapte, care dau sfaturi în absolut orice domeniu, fără nicio bază reală. Aflăm de rețete miraculoase, de vindecări subite ale unor boli incurabile, totul din <surse sigure>, dar nenumite. De cele mai multe ori, aceste surse n-au nicio treabă cu medicina sau știința reală”, crede dr.Clătici.

Pentru că vede tot mai mult această nevoie de informație veridică și prețioasă la pacientele care-i trec pragul cabinetului, doctorul Clătici lansează acum o platformă numită Acneline.com, în care, cu aceeași franchețe, vorbește despre sănătate și frumusețe ca tot-unitar, după ce ani de zile ne-am obișnuit să le tratăm mai degrabă drept concepte separate.

 

Pornind de la înțelepciunile clasice, de tipul „Suferă baba la frumusețe”, care accentuează periculos ideea că e mai important să îngrijim aspectul decât fondul, multe dintre noi suntem dispuse să strângem din dinți și să închidem ochii la suferințe ale corpului atât timp cât ele nu ne afectează frumusețea.

 

Ce facem însă cu suferințele ascunse și cu echilibrul pe care ar trebui să-l avem între frumusețea corpului și sănătatea lui de ansamblu? Pentru că, oricât ne-am amăgi, una fără alta nu se poate.

 

Lucruri despre care nu vorbim… dar ar trebui

”La conferințele la care particip în afara țării, am constatat că în ultimii ani s-a schimbat patologia clasică a femeii, din toate punctele de vedere”, îmi povestește doctorul Clătici. ”Colegii mei ginecologi, spre exemplu, se lovesc de o multitudine de cazuri de menopauză la 30 de ani. Vorbim de menopauză instalată natural. Mergând pe firul istoric, de regulă menstruația se instala la fete la 14-16 ani, aveau 20 de ani de fertilitate, apoi în jurul vârstei de 40 de ani intevenea menopauza. Hormonii și mediul în care trăim au influențat toate astea și avem de-a face cu cazuistică și cu patologii noi”.

 

Patologiile noi au adus și nevoi noi, despre care se vorbește puțin spre deloc, pentru că sunt adesea sursă de glumițe și chicoteli. Spre exemplu CO2RE Intima, primul laser de rejuvenare vaginală. „Cum să am pretenția să nu râdă oamenii, dacă și colegii mei, medici, au râs de mine când le-am povestit prima oară de el?”, îmi spune doctorul Clătici.

”M-au luat însă în serios rapid când au înțeles că e vorba de lucruri care merg mult dincolo de conceptul clasic de rejuvenare estetică. Vorbim de atrofieri grave ale mucoasei vaginale, de incontinență urinară post-sarcină sau post-efort. De femei care evită să iasă în oraș fiindcă au această problemă și le e rușine să vorbească despre ea. Sunt 60-70 de indicații ale acestui laser aprobate de FDA (Food and Drug Association) din SUA. Și ei, se știe, sunt cei mai stricți cu treburile astea dintre toți”.

Conceptul Acneline este, practic, transpunerea în online a preocupărilor medicului Victor Gabriel Clătici în ultimii ani: ideea necesară de echilibru între sănătate și frumusețe, dar în accepțiunea ei foarte concretă, adaptată la zilele noastre. De la lucruri mărunte până la gesturi mari, care pot ajunge să ne salveze viețile, fiindcă lucrurile mari se fac și ele tot din multe obiceiuri mici.

 

„De exemplu, puține femei se gândesc ce înseamnă un zbor cu avionul pentru pielea lor și cum pot să se ajute singure în fața deshidratării și a factorilor de mediu sau despre ce se întâmplă cu pielea lor când schimbă apa, orarul de somn sau clima, chit că vorbim de București versus Timișoara, nu de alt colț al lumii. Astfel de lucruri concrete și aplicate”, îmi explică doctorul Clătici.

 

Nici stilul de îngrijire al pielii nu e mereu corect și se bazează adesea pe convingeri „băbești”, transmise din vorbă-n vorbă, mai degrabă decât pe informare concretă la nivel de secol XXI. „Prima recomandare pe care o fac unei paciente cu acnee adultă, este interzicerea stoarcerii leziunilor, atât acasă cât și la saloane de cosmetică, pentru că acest lucru nu face decât să infecteze și mai tare zona afectată”, exemplifică doctorul Clătici. ”Cu toate astea, multe femei cred în continuare că e în regulă să o facă și că asta le va scăpa de acnee”.

Sănătatea și frumusețea în era Instagram

Platforma gândită de medic pornește de la o întrebare legitimă: ce înseamnă, de fapt, ,,stilul de viață” modern? Există mai multe definiții și puncte de vedere, dar pentru un medic dermatolog care analizează lucid chestiunea, stilul de viață modern înseamnă, concret, o agresivitate destul de mare față de sănătatea și frumusețea femeilor.

 

„Totul este FAST… nu avem timp și nu reușim să-l facem. Suntem ocupați, de multe ori, cu simplul fapt că trebuie să fim ocupați. Se întâmplă atât de multe încât nu mai avem timp și energie să identificăm pericolele care ne pândesc”, spune Victor Gabriel Clătici pe acneline.com. „FAST este și percepția oamenilor din jur în evaluarea noastră pe baza primei impresii: concluziile se trag rapid, evaluăm instantaneu vârsta și starea de sănătate, pe baza unor indicii subtile”.

 

Cea mai mare provocare nu este să îmbunătățești, să schimbi, să te reinventezi, să faci lucruri nemaivăzute cu viața ta, ci să menții un echilibru între toate fațetele existenței tale: să ții în balans tot ce se întâmplă la un moment dat, astfel încât să nu apară nicăieri goluri, sincope, puncte moarte. Iar frumusețea fără sănătate nu se poate și nici viceversa.

Chipul trădează vârsta… și sănătatea

Trăim în secolul Instagram și Facebook. Psihologic, prima impresie se conectează la principiul că ,,tot ceea ce este frumos este și bun”, iar o persoană atractivă este evaluată ca fiind mult mai pozitivă și cu mai multe calități comparativ cu una mai puțin atractivă.

 

Un studiu făcut în 2014 la Universitatea din York relevă un fapt deosebit de interesant: impresia personală legată de tinerețea și atractivitatatea persoanei din fața noastră se formează în mai puțin de 100 de milisecunde. Fața noastră, chipul, este extrem de importantă în acest proces, fiind vitală în evaluarea sau „ghicirea” vârstei, dar și a stării noastre de sănătate.

 

Ce înseamnă fața, de fapt? Aspectul buzelor (volumul și ridurile de la nivelul buzei superioare), zona ochilor (ridurile de tip ”crow’s feet”, numite la noi ,,laba gâștii”; ridurile și ,,pungile” de sub ochi sau modificările de culoare de tip cearcăne), tonusul uniform al pielii, prezența de pete maronii sau vase de sânge sparte.

 

Un alt studiu publicat în 2006 arată că modificările de culoare de la nivelul feței joacă un rol vital în percepția vârstei, a atractivității și a stării de sănătate a unei femei, iar prezența unor leziuni pigmentare la nivelul feței ne poate ,,îmbătrâni” în percepția celor din jur cu până la 20 de ani!

 

Acneea, rozaceea sau cuperoza, ori melasma (prezența petelor pigmentare la nivelul feței) au toate legătură cu îmbătrânirea și, chiar dacă nu există anti-aging propriu zis – în sensul că nu putem lupta împotriva unui proces fizic ireversibil – stilul de viață adaptat nevoilor noastre poate încetini procesul de îmbătrânire, făcându-ne trecerea printre vârste mai lină și mai puțin traumatizantă.

 

De departe, cea mai nocivă combinație pentru sănătatea și frumusețea noastră este tripla asociere 3S, respectiv Sun (soare), Sugar (zahăr) și Smoking (fumat), despre care am scris mai multe în articolul despre cele 7 semne ale sănătății pielii. Acești 3S sunt însă răspunzători, în tandem, de peste 90% din modificările asociate cu procesul de îmbătrânire a pielii.

 

Asta nu înseamnă că trebuie să ne închidem într-o bulă de sticlă și să nu mai ieșim de acolo, ci să ne evaluăm viețile, cu tot cu factori pozitivi și negativi, să privim lucid pericolele pe care le prezintă stilul nostru de viață și să începem cu multe lucururi mici, făcute zilnic.

Despre asta va fi vorba și pe platforma acneline.com și despre asta a fost vorba și într-unul dintre citatele emblematice ale secolului nostru, o vorbă de duh a lui Gabrielle Chanel, care a supraviețuit probei timpului: „Natura îți oferă fața pe care o ai la 20 de ani, viața ți-o modelează pe cea de la 30, iar la 40 de ani vei avea exact chipul pe care îl meriți”.

Foto: Arhiva personală Victor Gabriel Clătici

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK