Despre tot ce-i fin și fain

Un secret de eficiență energetică: casele moderne se întorc după Soare

By 20 aprilie, 2023Lifestyle
read time 5 min
 
20 aprilie, 2023

Un secret de eficiență energetică: casele moderne se întorc după Soare

La propriu, nu la figurat. Ce putem face ca să consumăm mai puțină energie și să ne optimizăm viața, fix din punctul în care ne aflăm acum?

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect special FINE SOCIETY X SOMFY, despre smart living ***

Când vine vorba despre sustenabilitate, minimalism și toate celelalte teme conexe care m-au interesat în ultimii ani, abordarea mea a fost mereu realistă.

 

Nu agreez extremele care presupun mutări, schimbări radicale de stil de viață, renunțat la job și retras într-un colț de lume unde să ne plantăm singuri grâul pentru pâine.

 

Am mizat mereu pe o formă de adaptare blândă și echilibrată la provocările lumii de azi: să pornim de la ceea ce avem și să ne optimizăm progresiv obiceiurile zilnice. Rezultatul: să fim mai pregătiți și mai sustenabili azi decât am fost ieri.

 

Cam așa văd eu sustenabilitatea și eficiența energetică și cred că, în acest moment istoric, este singurul mod în care putem să reconciliem viețile noastre aglomerate cu nevoia stringentă de a salva planeta.

 

Tocmai de aceea, de-a lungul timpului am scris de multe ori despre soluțiile celor de la Somfy pentru o casă eficientă energetic, ei fiind specializați în soluții inteligente de umbrire solară.

 

 

Dacă e să pornim fix din punctul în care ne aflăm acum, Soarele reprezintă resursa primordială și cel mai simplu punct de plecare în orice strategie de optimizare a vieții.

 

Deloc întâmplător, lăudăm casele care iarna ne țin de cald și vara păstrează răcoarea în mod natural, considerându-le etalonul unei locuințe ideale.

 

Indiferent de cum a fost proiectată casa în care locuim în acest moment, și ea poate ajunge foarte aproape de acest etalon, cu o condiție: să reconsiderăm modul în care ne raportăm la acest element simplu și esențial: lumina Soarelui.

 

Concret, dacă avem o strategie inteligentă de umbrire a casei, fereastra își poate schimba rolul convențional: în loc să fie punctul nevralgic prin care pierdem căldură iarna, poate acționa ca un veritabil calorifer care ne alimentează locuința.

 

Și, invers, în loc să fie punctul de intrare al caniculei din timpul verii, tot fereastra ne poate ajuta să reducem energia consumată cu aerul condiționat, ținând Soarele la distanță.

 

 

Totul se reduce la o strategie pur matematică: în funcție de momentul din zi și de intensitatea Soarelui, trebuie să modificăm poziția rulourilor care ne acoperă ferestrele.

 

Ceea ce sună, însă, obositor.

 

Oricum nu suntem tot timpul acasă și, chiar de-am fi, avem alte lucruri de făcut în loc să stăm cu ochii pe ferestre, pentru a ridica și coborî rulourile în funcție de cum bate Soarele.

 

Și totuși, matematica ne dovedește fără echivoc că aceasta este soluția simplă prin care putem reduce până la 30% din consumul de energie al casei, în fiecare an.

 

Tot matematica ne oferă însă și soluția, via Somfy: rulourile automatizate care se deschid și se închid în funcție de momentul zilei, pentru a gestiona optim valurile de căldură și de frig care se abat asupra casei noastre.

 

Rezultatul: când ajungi vara acasă, nu mai simți nevoia să deschizi instantaneu aerul condiționat, fiindcă atmosfera este mai plăcută decât te așteptai.

 

Automatizarea procesului de umbrire înseamnă, statistic, un câștig de până la 7 grade Celsius (în minus!), în timpul valurilor de căldură.

 

 

Alternativ, casa se păstrează mai caldă și mai primitoare iarna, tot prin „jocul” inteligent cu lumina soarelui pe care îl face dispozitivul emblematic Somfy: TaHoma switch.

 

TaHoma este un dispozitiv puțin mai mare decât o telecomandă clasică și cu un preț sub 1000 de lei, care centralizează și conectează toate soluțiile de umbrire ale casei.

 

Concret, odată instalate la ferestre rulourile automatizate Somfy, munca este preluată complet de TaHoma, printr-un scenariu de umbrire optimă setat în momentul instalării.

 

Firește, dacă la un moment dat îți dorești să ridici manual obloanele sau să le cobori după cum ai chef, o poți face tot prin intermediul TaHoma.

 

 

În restul timpului, însă, în funcție de scenariul stabilit, TaHoma – care este compatibil cu Google Assistant, Amazon Alexa și Apple HomeKit – va gestiona totul mult mai bine decât ai putea-o face tu.

 

Și… cum ar fi dacă amprenta de carbon a casei ar deveni chiar și mai mică, printr-un motor solar care să acționeze tot acest sistem?

 

De când am vizitat fabrica Somfy din orașul francez Cluses, în 2019, am rămas susținătoarea lor, pentru că mi-a plăcut enorm filosofia brandului: se lansează puține produse noi, bazate mereu pe utilitate și pe eficiență energetică tot mai mare.

 

Altfel spus, orice produs nou trebuie să reprezinte un mod mai ecologic de proiectare și să aducă o amprentă de carbon mai mică.

 

Ultima noutate din portofoliul lor completează perfect toată explicația pe care am făcut-o mai sus despre independență energetică: motorul emblematic Somfy – silențios, ecologic și ușor de instalat – este acum un motor SOLAR.

 

Practic, tot sistemul de mai sus, cu rulourile inteligente care se închid și se deschid singure, este gestionat printr-un motor care se alimentează la rândul său de la Soare.

 

 

Noul motor – RS100 Solar io – poate fi instalat oriunde, indiferent de cantitatea de soare la care este expusă clădirea și se adaptează la orice tip și dimensiune de fereastră sau de rulou.

 

În plus, funcționând fără electricitate, nu e nevoie de nicio lucrare de interior prin care să fie pus în funcțiune, pentru că nu e nimic de instalat în pereți. Acesta mi se pare un lucru esențial, fiindcă ideea de a face „șantier” în casă pentru a instala niște rulouri noi nu reprezintă cel mai atractiv scenariu.

 

 

Bateria de 2200 mAh a motorului solar are o autonomie de minim 45 de zile pe baza a două deschideri si doua inchideri complete pe zi.

 

Pentru că optimizarea este făcută până la cele mai mici detalii, o nouă funcție brevetată de Somfy adaptează viteza de ridicare și coborâre a rulourilor dacă bateria este descărcată, pentru a nu afecta în niciun fel funcționalitatea lor.

 

****

 

Despre TaHoma switch am povestit cu multe detalii de lifestyle în articolul despre Mindfulness și tehnologie. Istoria Somfy, scrisă de mine, o găsiți în articolul realizat după vizita la sediul central din Franța.

 

Toate amănuntele tehnice (inclusiv cifre, statistici și orice doriți să aprofundați) despre CASELE INTELIGENTE SOMFY le regăsiți pe site-ul lor, care e foarte bine documentat.

 

De asemenea, puteți afla toate detaliile tehnice ale sistemelor de umbrire inteligentă tot direct de pe site-ul Somfy, secțiunea RULOURI.

 

Dacă nu știți ce vi se potrivește, cei de la Somfy au și un tutorial despre cum să alegi rulourile electrice potrivite pentru tine: Rulouri exterioare inteligente – Un pas înainte către conceptul de Smart Home.

 

Concret, site-ul Somfy este gândit, la fel ca o casă inteligentă, sub forma unei platforme smart, optimizate pentru întrebările concrete ale potențialilor clienți.

 

Nu vă temeți să puneți multe întrebări sau să le cereți variante pentru propriul vostru spațiu.

 

E momentul să devenim mai smart. Și noi, și casele noastre!

Foto: SOMFY

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK