Despre tot ce-i fin și fain

Urban Scents: parfumeria de tip nou, imaginată de Marie LeFebvre, parfumier și aviator de vocație

By 11 martie, 2020Lifestyle, People
read time 10 min
 
11 martie, 2020

Urban Scents: parfumeria de tip nou, imaginată de Marie LeFebvre, parfumier și aviator de vocație

Este parfumier cu experiență și aviator cu sute de ore de zbor la activ, ceea ce i-a dat o perspectivă directă și pragmatică asupra lumii esențelor. Marie Urban LeFebvre folosește ingredientele clasice în moduri noi, cu atenție la sustenabilitate și emoție în același timp.

by

În ziua de azi, branduri noi de parfumerie, artizanale sau industrializate, răsar în fiecare săptămână. 

 

Pentru că trăim în epoca tutorialelor de YouTube, orice persoană cu o pasiune pentru parfumuri și o conexiune bună la internet poate amesteca substanțe după voia inimii sau poate urma cursuri de specializare, online și offline, care să-i ofere o oarecare competență în domeniu. 

 

Lista parfumierilor veritabili – mai puțin la număr în acest moment decât astronauții, după statisticile neoficiale – este, de fapt, o castă mică, pentru care statutul de „nas” vine cu o listă lungă de școli, specializări și studii concrete, de la chimie până la istorie. 

 

Aceștia sunt absolvenții ISIPCA – ”Institut supérieur international du parfum, de la cosmétique et de l’aromatique alimentaire”, situat la Versailles, lângă Paris. 

 

Nu poți intra la ISIPCA fără un masterat prealabil în chimie, ceea ce automat triază numărul candidaților, iar numărul celor care ies, dintre cei care intră, este și mai mic.

 

Parfumeria este o artă, dar este în același timp o știință minuțioasă care își alege atent maeștrii adevărați.

 

De la ISIPCA ies profesioniștii care ajung să semneze – de cele mai multe ori anonim – parfumurile marilor case și care, la un moment dat, se desprind pentru a-și face propriile branduri și povești.

 

Unul dintre acești oameni, cu o istorie asemănătoare scenariului de mai sus, este Marie Urban LeFebvre. 

 

Marie este o franțuzoaică minionă, extrem de delicată în aparență, dar cu o minte și mai ales o imaginație enciclopedică în materie de parfumuri.

 

Și, ceva inedit pentru universul parfumeriei de top, de peste 15 ani Marie este și pilot de avion cu multe ore de zbor la activ.

 

”După ce aduni câțiva ani de lucrat în industria de parfumuri, pentru marile case, presiunea devine enormă”, ne-a povestit ea. ”Așa că la un moment dat am decis că trebuie să îmi concentrez energia și pe altceva, care să mă scoată din viața de zi cu zi. Atunci a apărut aviația”.

 

De la o pasiune de weekend, aviația a devenit – pentru Marie și soțul ei, care este tot parfumier de top – elementul diferențiator în lumea esențelor. 

 

Aviația a adăugat o gândire rapidă și critică unor straturi deja sedimentate de școli, certificări și studii aprofundate în materie de chimie și parfumuri. 

 

„Aviația m-a învățat să merg direct la țintă, inclusiv în munca de parfumier. Ca pilot trebuie să gândești rapid, să iei decizii rapid, așa că am ajuns să aplic acest stil și în laborator. Dacă simt că am o idee bună, nu pierd timpul, iau decizia și mă apuc imediat. La fel și când simt că nu e ceva în regulă, acționez, nu stau în dubiu”.

 

Aviația a influențat-o pe Marie inclusiv în creația unor anumite parfumuri ale brandului pe care-l deține alături de soțul său – Urban Scents (după numele lor de familie, Urban) – iar logo-ul brandului este, sugestiv, o elice. 

 

 

Imaginația și gândirea neconvențională au dus-o pe Marie și într-o altă direcție: ea realizează instalații speciale în colaborare cu muzeele, cum ar fi semnătura olfactivă a vernisajului „Dream and trauma” (de la Muzeul Pergamom din Berlin), în care a recreat mirosul colecției de covoare arse aproape în totalitate în bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.

 

„Trecuseră 70 de ani și totuși ele încă miroseau… parcă strigau propria lor istorie pe note de sulf, praf de pușcă, lemn ars și deșeuri toxice”.

 

La evenimentul Elysee Gallery din București, unde am cunoscut-o, Marie ne-a uimit pe toți cu o mărturisire care în universul ei este cât se poate de firească: „Stau în București doar până mâine, pentru că luni trebuie să zbor să miros niște mumii, pentru o instalație legată de era faraonilor”.

 

Unele mirosuri vin și cu precauții atașate: trebuie să le miroși în intervale scurte, cu pauze, pentru că pot deveni toxice. Dar asta face totul cu atât mai palpitant.

 

Aceasta este lumea lui Marie. O lume în care simțul vital este nasul, iar celelalte simțuri și abilități îl completează. Inclusiv curiozitatea, o curiozitate de nestăvilit.

 

Atât Marie cât și soțul ei și-au lăsat joburile din marile corporații de lux pentru a se dedica unui proiect personal. Soțul ei este austriac, ea este franțuzoaică crescută în insulele Reunion, iar alături de băiețelul lor trăiesc la Berlin, un loc unde întâlnirea dintre influențele estului și ale vestului a creat o cultură a creativității fără limite.

 

”Când m-am mutat la Berlin, în primele săptămâni simțeam că orice om pe lângă care trec pe stradă are o creativitate mai mare decât mine”, râde Marie. 

 

Am spus că aviația influențează în mod direct creativitatea cuplului Urban? Ei bine, pe lângă cele șapte parfumuri ale brandului Urban Scents, despre care voi povesti mai jos și care au toate o legătură indirectă cu aviația, soții Urban au și un parfum care se vinde doar în atelierul lor din Berlin.

 

Denumit „Ber Cavok”  – numele de cod din aviație pentru un cer fără nori și o prognoză meteo favorabilă – este un parfum gândit care să recreeze, olfactiv, sentimentul pe care ți-l dă cerul din Berlin într-o zi senină.

 

 

Toate cele șapte parfumuri din colecția „Urban Scents” sunt create pe un model sustenabil. Soții Urban își dețin aproape în totalitate furnizorii și susțin fermierii de la care vin unele dintre ingrediente, pentru a se asigura că totul este „fair”.

 

La interior și exterior, toate componentele sunt gândite și executate în diferite locuri din Europa: parfumul este produs în atelierul din Grasse care a aparținut cândva legendarului parfumier Edmond Roudnitska, sticla într-un atelier de familie din Germania, dopul într-un mic atelier italian, iar lumânările în Polonia.

 

Gunpowder Cologne

O colonie cu bergamotă, lavandă și mosc, dar care – spre deosebire de apa de colonie tipică, a cărei rezistență nu este foarte mare – conține și un element menit să facă esența să persiste.

 

Hedione HC este, după cum plastic explică Marie, ca lacul incolor pe care-l pui peste ojă, pentru ca ea să țină mai mult. Pune „capac” pe miros și îl ajută să persiste, fără să-l altereze în vreun fel.

 

Desert Rose

Mirosul și povestea mea preferată, dintre toate parfumurile Urban Scents.

 

Deși Marie este parfumier, nu iubește prea tare trandafirul, ingredientul atât de râvnit de parfumerie. Prin urmare, a vrut un parfum de trandafiri care să evoce ceva diferit.

 

Fiind franțuzoaică și aviator în același timp, Marie s-a dus cu gândul la Antoine de Saint-Exupery și romanul său emblematic, „Micul Prinț”.

 

Povestea Micului Prinț și a florii lui iubite nu ar fi existat dacă Saint-Exupery nu ar fi fost la rândul său pilot de avion, așa că Marie și-a imaginat un parfum care să redea atmosfera pe care ți-o trezește lectura „Micului Prinț”.

 

„Desert Rose” reinterpretează trandafirul – floarea atât de iubită a Micului Prinț –  combinând-o cu atmosfera deșertului fierbinte unde Saint-Exupery l-a întâlnit pe Micul Prinț.

 

Un trandafir cu note de ghimbir, caramon și două molecule sintetice – Iso-E-Super și Salicylate Cis-3-Hexenyl – care să redea „mirosul” nisipului fierbinte.

 

Lost Paradise

 

Marie îl numește un parfum „vintage”, pentru că a fost inspirată de parfumurile anilor 80, parfumuri puternice, cu multă bergamotă și patchouli, pe care le miroseai mult timp după ce persoana ieșea din încăpere.

 

Chiar dacă multe dintre ingredientele acelor vremuri nu mai sunt folosite în parfumerie (am povestit aici despre asta: „De ce parfumurile celebe nu mai miros ca odinioară”), există alternative, iar „Lost Paradise” este un parfum „pe stil vechi”, dar cu ingrediente de tip nou.

 

Vétiver Réunion

 

Marie LeFebvre a copilărit în insulele Réunion, teritoriu francez renumit pentru ingredientul Vétiver și pentru Vanilia Bourbon.

 

Procesarea vétiverului ca ingredient în parfumerie este o știință complicată, el fiind de fapt o rădăcină uscată care necesită muncă laboroioasă pentru a fi distilat într-o esență de parfum.

 

Pentru că procesul este dificil și costisitor, vétiverul este tot mai puțin folosit în ultimii ani, iar Marie vrea să-l păstreze „în viață”.

 

Ea își susține furnizorii de pe insulă și crede în acest ingredient lemnos și fermecător. ”Vétiver Réunion” este o combinație între rădăcina de vétiver și piperul roz, plus ingredientul de sinteză ambrettolide.

 

Singular Oud

Recunosc, nu sunt o fană a oud-ului, mi se pare copleșitor de puternic, însă Singular Oud de la Urban Scents este primul oud… purtabil pe care l-am descoperit până acum.

 

În plus, mi-a plăcut enorm ceva ce a povestit Marie, despre faptul că orice parfum bun trebuie să aibă un ingredient neașteptat, ceva pentru partea noastră „animalică”.

 

Oamenii au această latură animalică, de aceea suntem programați să iubim mirosurile care ne reconectează cu spiritul animalic din noi. Concret, un parfum devine cu adevărat charismatic atunci când, pe lângă ingredientele frumos-mirositoare, adaugi ceva neașteptat, ceva ce nu te-ai gândi că ar putea fi dezirabil sau … suportabil pentru nas.

 

Spre exemple, ambre gris-ul este o secreție a cașalotului care miroase pestilențial în variantă pură, dar care reprezenta pe vremuri unul dintre ingredientele de bază ale celor mai iubite parfumuri din lume. Latura noastră animalică cere adesea… neașteptatul.

 

În cazul Singular Oud, oud-ul folosit este o varietate infestată de o anumită bacterie, care îi schimbă total textura și mirosul, transformând însă rezultatul final în ceva de care te îndrăgostești din prima. Neașteptat, nu-i așa?

Sensual Blend

Un mix de scorțișoară, lemn de santal din Australia, whisky și două ingrediente considerate afrodisiace, ambroxanul și suederalul.

 

Dark Vanilla

Mi-a plăcut mult un amănunt la acest parfum: faptul că este prima esență din lume care folosește… rooibos.

 

Rooibos-ul este ceaiul meu preferat, dar nu mă gândisem până acum că ar putea fi și ingredientul unui parfum.

 

”Dark Vanilla” este un tribut adus Vaniliei Bourbon, tot ingredient din insula Reunion, dar în acord cu boabele de tonka și rooibos-ul. Deși nu sunt o fană a vaniliei în parfumerie, această combinație mi-a plăcut foarte mult.

Și… o poveste

O poveste m-a impresionat în mod deosebit în discursul lui Marie, despre oamenii care nu au miros și despre drama tacită de a trăi într-o lume fără referințe olfactive.

 

Poate m-a atins atât de tare și fiindcă mama mea, care a lucrat în mediu toxic o bună perioadă din viață, și-a pierdut parțial mirosul înainte de 30 de ani. Ceea ce aduce, automat, și pierderea gustului și a unui mod esențial de a vedea viața. 

 

Marie ne-a povestit că, la finalul shooting-ului de presă făcut în atelierul ”Urban Scents” din Berlin, fotografa pe care o angajaseră pentru imaginile de prezentare i-a făcut o mărturisire: „Eu oricum nu pot să miros nimic din ceea ce aveți aici”. 

 

Fata suferise un accident în copilărie și își pierduse simțul mirosului, fără să aibă măcar vreo amintire concretă legată de ce înseamnă să miroși ceva.

 

Un detaliu a intrigat-o însă pe Marie: tânăra i-a mărturisit că bea zilnic multă cafea, cafeaua fiind singura substanță care, deși nu-i trezește gustul sau mirosul, o făce să simtă ceva la nivelul papilelor. Ceva inexplicabil, dar totuși… ceva.

 

După ce i-a dat să miroasă toate substanțele din atelier, cele trei arome la care „a simțit ceva” au fost esențialul de trandafir, cafeaua și un „rhome eter”, o substanță de sinteză care are și un procentaj mare de alcool. Marie le-a concentrat pe cele trei într-o esență, făcută special pentru tânăra fotografă.

 

„Cu siguranță nu a fost cel mai reușit parfum al meu, dar a fost cel mai emoționant”, își amintește Marie.

 

Data viitoare când mirosiți un parfum, gândiți-vă că este un mare noroc s-o puteți face. Aveți ocazia de a experimenta lumea cu nasul și de a trăi emoții care „locuiesc” doar într-o sticluță de parfum. E un noroc pe care alții nu îl au.

Parfumurile URBAN SCENTS se găsesc la Elysee Gallery și pe site-ul Elysee.

Fotografii: Urban Scents, Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK