Despre tot ce-i fin și fain

Viața în Maldive, în singurul resort care „se învârte după soare”

By 25 noiembrie, 2016Travels
read time 12 min
 
25 noiembrie, 2016

Viața în Maldive, în singurul resort care „se învârte după soare”

Înainte să cunoști Maldivele, le vezi de sus, din hidroavion și-ți stabilești rapid poziția în geografia lumii. Văzut de sus, dar și din interior, Club Med Finolhu Villas este poate cel mai avangardist resort de 5 stele din lume în acest moment, pentru că folosește exclusiv energie solară. Dar nu numai de asta.

by

Ne petrecem zilele printre forme ascuțite. Dacă analizați puțin ceea ce vă înconjoară, veți descoperi că așa este. Ziduri, birouri, asfalt, blocuri, mereu unghiuri drepte, mereu suprafețe dure, prea puțin soft, prea mult hard. Când ați mers ultima dată desculți sau când ați făcut o plimbare de o oră prin nisip în loc de antrenament la sală? Când ați simțit altceva sub picioare în afară de beton, asfalt, podeaua mașinii?

 

Printre multele lucruri pe care le iubesc la Maldive – peisajele fantastice, apa ireal de albastră, perfecțiunea neverosimilă a fiecărui colțișor – poate cel mai important este că mă simt liberă de toate cele de mai sus. Poate că se întâmplă doar pentru câteva zile, dar așa cum în antichitate exista un zeu numit Antaeus, care își recăpăta puterile atingând pământul, așa eu mi le recapăt când mă detașez de pământ. Când zbor cu avionul sau când petrec câteva zile cu picioarele în apă sau… deasupra apei, într-o ,,water villa” în care apele oceanului bat non-stop și unde ai privilegiul de a te simți cu adevărat deasupra lumii. Deasupra pământului.

 

Pășești fie pe nisip, fie pe podele din lemn, iar în cea mai mare parte a timpului n-ai nevoie de pantofi, sandale, nici măcar șlapi. În Maldive, încălțămintea ocupă un loc inutil în valiză, pentru că senzația de a merge desculț peste tot este delicioasă și eliberatoare.

drone-photo-3

 

Când nu mai simți pământul sub picioare

Cei pasionați de sport știu că răspândirea pe scară largă a echipamentelor care recreează suprafețe moi și neregulate, precum aparatele Bosu sau benzile de alergare deseenate în ,,valuri”, reprezintă răspunsul tehnologiei la faptul că oamenii și-au pierdut progresiv ideea de echilibru. Mergem pe suprafețe drepte, încălțămintea e făcută pentru a se adapta la linii drepte, totul e drept în jurul nostru, spre deosebire de vremea în care bunicii și străbunicii noștri mergeau și pe pământ, și pe nisip, și pe stâncă.

 

Dincolo de relaxarea supremă pe care ne-o produce, mersul pe suprafețe cu formă rotunjită ne face să intrăm în contact cu mușchi pe care, în restul timpului, poate nu i-am folosi mai deloc, din simplul fapt că nici nu știm că îi deținem. Pe asfalt n-avem nevoie de ei. Încă un mod, de această dată fizic, prin care suntem deconectați de la propria persoană. Aici intervin Maldivele.

Nicăieri nu sunt mai evidente toate astea decât într-o căsuță pe apă, unde te trezești și adormi în clipocit de apă, unde poți să-ți faci dușul de dimineață direct în apa miraculoasă a Oceanului Indian și unde n-ai nevoie de încălțăminte, machiaj, haine elegante sau formalisme. Te poți reconecta cu lucrurile esențiale: nisipul, stâncile, apa. Și, în cazul Finolhu Villas, conectarea cu natura este cu atât mai evidentă cu cât pe insulă nu se folosește niciun fel de combustibil fosil, doar energie solară.

1479924151586

 
1479924210653

 

Ce e atât de special la Finolhu Villas?

Finolhu Villas din Maldive au fost inaugurate în 2015 în rețeaua Club Med (brand iconic în turismul mondial, cu o istorie extraordinară, pe care am povestit-o AICI) și sunt situate la 5 minute de mers cu speedboat-ul de Club Med Kani (despre care am scris AICI).

 

Ocupă cele șase hectare ale insulei Gasfinolhu, din atolul Malé, și au fost ,,semnate” creativ de firma de arhitectură Yuji Yamazaki Architecture (YYA), în parteneriat cu o firmă locală și o companie de soluții tehnologice din Italia. Dincolo de design, acest parteneriat complex se datorează faptului că Finolhu este primul resort de cinci stele care nu se bazează pe altceva decât pe energie solară, pe toată perioada anului.

 

Panourile solare pot asigura nevoile energetice a 100 de oaspeți în același timp, iar clădirile sunt gândite pentru minimizarea consumului, fiind orientate în așa fel încât, spre exemplu, briza ține locul aerului condiționat (care există, dar cei mai mulți oaspeți nu-l folosesc), chiar și la temperaturi ridicate. Stuful clasic al căsuțelor de pe apă a fost înlocuit de niște acoperișuri care îl imită, dar care au forme armonioase și mult mai contemporane, panourile fiind integrate în geografia locului.

1479895460378

 

Să dormi deasupra oceanului

Fiecare casă pe apă are propriul ei valet, pentru ca serviciul să fie complet, și poți opta fie pentru o Sunrise Villa (orientată spre Răsărit) sau pentru o Sunset Villa (orientată spre Apus). Eu una aș alege Apusul, fără dubiu. Dacă dimineața oricum te trezește lumina, indiferent pe ce parte a insulei te afli, culorile asfințitului în Maldive sunt spectaculoase și-ți vor tăia respirația. Merită savurate în piscina personală de pe terasă, cu un pahar de șampanie în mână.

1479924044095

 
1479923878600

 
1479923788795

 
1479923828646

 
1480021663210

 
1479895078577

 
1479894980235

 

Sănătate prin apă: spa

Cu mâna pe inimă, nimic nu mă detensionează ca un masaj făcut ,,ca la carte” și într-un mediu suficient de plăcut încât să mă rupă complet de lume sau măcar să-mi dea senzația că m-am deconectat de ea. Orice om obosit și surmenat îmi va da dreptate.

 

Niciunul dintre spa-urile în care am fost vreodată, oricât de luxoase și prestigioase ar fi, nu va putea recrea unul dintre marile daruri ale Maldivelor: faptul că ești înconjurat din toate părțile de apă, dovedită ca fiind cel mai bun tratament anti-stres pentru minte și corp. De fapt de la apă vine însuși termenul de spa, prescurtarea sintagmei romane ,,sanitas per aquam”. Sănătate prin apă. Astfel, o căsuță simplă din lemn, suspendată deasupra mării, se detașează la ani-lumină de toate palatele și castelele lumii.

 

În spa-ul din incinta Finolhu Villas, geografia locului și abundența apei sunt exploatate extrem de inteligent, astfel încât, în momentul în care ți se face un masaj și simți fiecare mușchi obosit detensionându-se la milimetru, imaginea pe care o vezi în fața ochilor este… aceasta, de mai jos. Apa transparentă a oceanului, cu peștii multicolori din ea.

 

N-o să vrei să închizi ochii, fiindcă senzația de relaxare este la dublu: pentru corp și pentru minte, în același timp. Eu una nu am experimentat niciodată ceva mai miraculos (știu că nu are termen de comparație, dar de data asta îmi asum această ,,licență”) ca antidot pentru stresul acumulat peste an.

 

1479895639610

 
1480021623014

 
1479895493028

 

Orice tratament al spa-ului începe obligatoriu cu o baie a picioarelor, care se desfășoară exact în acest loc și cu acest fundal magic în spate.

1479923985097

 

Experiența culinară

Dincolo de faptul că poți lua zilnic masa cu cea mai frumoasă vedere din lume, chiar și interioarele sunt gândite pentru a valorifica din plin ideea că te afli deasupra apei. Zona barului este plasată deasupra unei podele din sticlă groasă, astfel încât îți poți bea cocktailurile privind fauna oceanului dedesubt. Cât despre mâncare, nu pot spune decât atât: paradisul iubitorilor de pește și fructe de mare, toate obținute proaspăt, în fiecare zi, de la câteva sute de metri distanță.

1479925249322

 
1479889481944

 
1479924408335

 
1480021836817

 
1479895681809

 
1480021765328

 

Cum ajungem la Finolhu Villas?

Eu am zburat cu Turkish Airlines via Istanbul, iar la zborul de întoarcere am avut plăcuta surpriză de a avea Wi-Fi la bord, un serviciu care, deși extrem de actual și aflat pe ordinea de zi a tuturor, nu a fost implementat concret decât de foarte puține companii aeriene. Așadar, am avut plăcerea de a naviga pe internet la 11.000 de metri înălțime, oferind cele mai neconvenționale răspunsuri la mesaje. ,,Și ce faci?”. ,,Ah, sunt în avion, deasupra Oceanului”.

 

Avantajul zburatului noaptea, așa cum spuneam și în povestea despre Club Med Kani (resortul ,,înrudit” cu Finolhu Villas) este că pe de-o parte poți dormi zdravăn pentru a ajunge dimineața fresh la destinație, iar pe de altă parte, dacă ești mai activ din fire, poți avea o noapte de filme, seriale și internet, savurată deasupra lumii. Eu una, recunosc, am ales a doua variantă la întoarcerea din Maldive și am văzut 2 filme blockbuster abia-apărute, apoi 6 episoade din ultimul sezon Anatomia lui Grey. Și, firește, am dat răspunsuri amuzante pe internet, bucurându-mă de însăși ideea de a fi conectată cu lumea și în același timp deconectată cu totul de ea.

Pentru oferte personalizate sau întrebări suplimentare despre Finolhu sau orice altă destinație Club Med, puteți merge direct la echipa Club Med România, care vă poate clarifica orice amănunt.

Foto: cu excepția cadrelor aeriene, restul sunt realizate de Diana-Florina Cosmin

2 Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.