Despre tot ce-i fin și fain

Vizită la manufactura orologeră Girard-Perregaux

By 22 decembrie, 2023Culture, Lifestyle
read time 5 min
 
22 decembrie, 2023

Vizită la manufactura orologeră Girard-Perregaux

Din cele peste 10 manufacturi orologere vizitate de-a lungul timpului, preferata mea este, în acest moment Girard-Perregaux, locul în care se creează ceasurile unuia dintre dintre cele mai vechi branduri din lume.

by

Un brand care începe acum 232 de ani, cu o poveste de dragoste, și continuă cu mai multe inovații care conturează o poveste coerentă și realistă.

 

Acesta cred că este, pentru mine, factorul diferențiator al Girard-Perregaux, printre multe alte branduri: este un nume care și-a păstrat direcția atât la propriu, cât și la figurat, fiindcă simbolul ceasului este o punte de ceas care seamănă, la prima vedere, cu o săgeată.

 

 

Am apreciat întotdeauna brandurile care au avut o coerență și un mesaj clar de transmis, un fel de „Noi suntem buni la ASTA și la ASTA, credem în ASTA și în ASTA”.

De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, admir nu doar brandurile, ci și oamenii care au același tip de abordare.

 

Vizita la Girard-Perregaux a început la Vila Girard-Perregaux, o casă superbă de la intersecția cu Rue du Succès din La Chaux-de-Fonds.

 

Mi s-a părut un nume foarte nimerit și memorabil.

 

În interiorul vilei, aflată în apropierea manufacturii propriu-zise, se găsește conservată, ca într-o capsulă, istoria esențială Girard-Perregaux.

 

Sub forma unei prezentări interactive și a unui foarte mic muzeu cu doar 20 de piese, vila este un loc în care povestea brandului  – din 1791 încoace – este reflectată cu aceeași coerență succintă, pentru ca orice vizitator să plece înțelegând esența Girard-Perregaux sau, cum îl numesc prescurtat pasionații, GP.

 

Iată un video cu experiența mea din vila GP și de la manufactura Girard-Perregaux:

 

Ghidul nostru a fost Willy Schweizer , tot un păstrător al istoriei, asemeni lui Massimo Bonfigli de la Ulysse Nardin, care ne-a trecut prin istoria casei înainte să ne lase să explorăm manufactura din care iese modelele emblematice ale brandului.

 

 

Povestea Girard-Perregaux începe în secolul XVIII, cu tânărul ceasornicar Constant Girard și al său Girard & Co. și se întregește odată cu căsătoria dintre Constant și tânăra Marie Perregaux, provenită dintr-o familie de ceasornicari de tradiție.

 

Experiența familiei Perregaux și imaginația tânărului Girard au născut un brand care rămâne unul dintre cele mai vechi nume din orologeria elvețiană care a avut continuitate pe tot parcursul celor 232 de ani.

 

DE CE AM VORBIT DESPRE COERENȚĂ?

 

Când iubești ceasurile și te gândești la Girard-Perregaux, dincolo de inovațiile de care se leagă numele brandului, există o imagine clară care-ți vine în minte: trei punți orologere care par „suspendate” în aer, aflate în zbor deasupra mecanismului. Fying bridges.

 

În 1889, la acea expoziție universală care a dat lumii Turnul Eiffel, ceasornicarul Constant Girard a fost premiat cu medalia de aur pentru primul ceas de buzunar tourbillon cronometru cu trei punți paralele din aur, denumit La Esmeralda.

 

Orice ceas are la bază un mainplate – o „placă de bază”, asemeni celei despre care vorbim la calculatoare – care este în mod concret baza pe care se construiește mecanismul: o bucată de metal masivă, pe care sunt decupate lăcașuri pentru piesele componente ale mecanismului.

 

Prinse de placa de bază sunt punțile menite să fixeze componentele mobile, ancorând practic mecanismul în loc.

 

Folosindu-și imaginația, Constant Girard a transformat punțile în trei săgeți stilizate care nu doar fixează mecanismul, dar joacă și rol de placă de bază, ținând laolaltă toate componentele calibrului.

 

Un alt simbol al GP îl reprezintă tourbillon-ul cu o cușcă sub formă de liră, un alt element comun tuturor mecanismelor tourbillon realizate de Girard-Perregaux din secolul XIX încoace: are 0.25 de grame și 79 de componente microscopice.

 

PENTRU CE ESTE FAIMOS GIRARD-PERREGAUX?

 

De la începuturile sale, Girard-Perregaux a patentat peste 80 de invenții, inclusiv un eșapament care poartă numele fondatorului său: „Eșapamentul Constant”.

 

De precizia eșapamentului depinde precizia ceasului, fiindcă eșapamentul este componenta care „segmentează” timpul în minute și secunde, iar ceasornicarii caută constant moduri de a îmbunătăți și inova modul său de funcționare.

 

În 2008, eșapamentul Constant venea cu o soluție tehnică total diferită de tot ceea ce fusese înainte, componenta esențială fiind o lamă de siliciu ultra-subțire și flexibilă.

 

 

Conceput în conformitate cu principiul fizic al curburii, eșapamentul a fost o idee care i-a venit unui ceasornicar pe nume Nicolas Dehon, în timp ce aștepta trenul.

 

Jucându-se cu biletul de tren, Dehon a observat că, ținând biletul între arătător și opozabil și curbând biletul în forma literei C, un impuls din sens contrar face biletul să se curbeze identic în sens opus.

 

Pe același principiu funcționează lama de siliciu din Eșapamentul Constant: deși alimentat de o sursă de energie variabilă, eșapamentul eliberează mereu aceeași cantitate de energie, în același mod, prin mișcarea între cele două poziții opuse.

 

Exact ca acel bilet de tren cu care te joci între degete.

 

DE CE IUBESC EU GIRARD-PERREGAUX

 

Unul dintre ceasurile mele – ca să nu spun chiar favoritul meu – este un Girard-Perregaux Laureato (cel din imaginea de mai sus), care este un ceas teoretic masculin, dar practic unisex.

 

Denumit Laureato după filmul din 1967 cu Dustin Hoffman și Anne Bancroft – ”The Graduate” – dar fără vreo legătură directă cu pelicula respectivă, modelul a fost lansat în 1975 ca o variantă de ceas sport, dar cu un aspect elegant și cool.

 

Sau, mai bine zis, un ceas cu spezzatura, acel echivalent italian al cool-ului pe care diplomatul Baldassare Castiglione l-a consacrat în 1528 în cartea sa, „Curtezanul” : „O anumită nonșalanță prin care pari că faci totul relaxat, fără niciun efort special”. 

 

Pentru anii ’70, Laureato a reprezentat o nouă abordare la nivel de stil și tehnologie, așa că a devenit treptat un clasic.

 

Am avut ocazia să-l duc „la el acasă”, în locul din care a venit, și să văd și cum sunt create de la zero toate calibrele brandului.

 

Aceeași transparență de la Ulysse Nardin – despre care povesteam în  reportajul de la manufactura Ulysse Nardin – a ghidat și experiența de la GP.

 

Ambele branduri fac parte din aceeași familie și au aceeași abordare relaxată, în ton cu spezzatura modelului Laureato.

 

Chiar și aici se evidențiază coerența, prin faptul că spiritul inovator și vizionar al brandului este dublat de o atitudine deschisă către lume, nu de o dorință de a fereca într-un turn de fildeș povestea și secretele brandului.

 

 

 

În România, găsiți brandul Girard-Perregaux la Orologeria Galt.

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK