Despre tot ce-i fin și fain

Voiaj pe Azamara Quest, un vas de croazieră ca un boutique-hotel

By 17 decembrie, 2019Travels
read time 10 min
 
17 decembrie, 2019

Voiaj pe Azamara Quest, un vas de croazieră ca un boutique-hotel

Prima mea croazieră pe Azamara, divizia de lux a brandului Royal Caribbean, m-a făcut să-mi vizualizez tot restul vacanțelor în calupuri de călătorii pe mare.

by

Azamara nu este un vas, deși în cele ce urmează îi voi spune pe nume, cu duioșie familiară, ci o categorie de experiențe pe croazieră. Este segmentul premium al „familiei” de croaziere Royal Caribbean: vase mai mici ca dimensiuni, cu experiențe și servicii personalizate atent pentru fiecare membru și cu o componență a clientelei majoritar adultă. 

 

Firește că am văzut și copii în călătoria noastră cu Azamara în Orientul Mijlociu, dar față de vasele Royal Caribbean în care există zone întregi dedicate celor mici și experiențe pentru absolut toate vârstele, de la bebeluși până la seniori, Azamara se adresează mai degrabă clientului adult, ocupat și stresat în viața de zi cu zi, care își dorește o experiență premium, mai liniștită și personalizată la maximum pe nevoile și așteptările sale de vacanță. 

 

Diferența dintre Azamara și Royal Caribbean este aidoma celei dintre un boutique hotel cu 20 de camere și un hotel cu 20 de etaje. Chiar dacă și boutique-hotelul, și hotelul cel mare sunt tot de cinci stele, la boutique vii pentru o experiență mult mai intimă, adaptată nevoilor și exigențelor specifice. 

 

Vrei un pic mai multă tihnă, mai puțin zgomot, oameni care să te știe pe nume și care să țină minte cum îți place omleta când vii la micul dejun dimineața și care e aroma ta preferată de ceai. 

 

Așa m-am simțit pe Azamara: ca într-un retreat de lux, dar undeva în mijlocul mării.

 

Am spus în articolul trecut – „De ce voi merge într-o croazieră pe an tot restul vieții mele” – că eu tratez toate croazierele ca pe un retreat, alegând ce mă interesează și compunându-mi mix-ul perfect de mâncare, mișcare și experiențe din tot ceea ce există la bord.

 

Dimineața sală și masaj, apoi plimbări pe uscat în destinația în care oprește nava, cină la un restaurant de sushi de pe vas, un spectacol seara, relaxare în jacuzzi și mult somn de calitate, în sunet de valuri.

 

În fond, unde poți să te rupi de toate grijile și oboselile de peste an decât pe un oraș plutitor, aflat în mijlocul apelor?

 

Ei bine, dacă toate cele de mai sus sunt ușor de atins pentru orice persoană care se îmbarcă pe o croazieră clasică, cu condiția să-și facă propriul program și propriile alegeri, Azamara este un retreat în sine, din start. Nu trebuie să-l compui tu din meniul de experiențe, e suficient să te urci la bord și să te relaxezi.

 

 

 

 

Ceea ce, uneori, poate fi o provocare. 

 

În primele zile pe Azamara mi-am dat seama cât de greu e să mă scot din priză și să-mi dau voie să apăs butonul de „Shutdown”.

 

Pe Royal Caribbean, având mai mulți oameni în jur și acces nemijlocit la adrenalină, îmi era mai ușor să gestionez mixul de relaxare și agitație.

 

Dacă voiam liniște, o aveam din plin, iar dacă voiam animație și divertisment aveam o listă lungă de experiențe mai „zgomotoase”. 

 

Pe Azamara, liniștea și relaxarea care mă așteptau din start erau deconcertante. Paradoxal, suntem mai bine-echipați pentru a găsi liniștea în mijlocul zgomotului decât pentru a ne adapta la liniște și tihnă ca experiență continuă.

 

În cele ce urmează, o să detaliez ceea ce mi-a plăcut la Azamara în particular, reluând și elemente pe care le consider esențiale în povestea mea de dragoste cu croazierele. 

 

După ani buni în care am călătorit prin lume în fel și chip – de la schimbat cinci avioane în zece zile și trei trenuri pe zi până la lenevit la soare pe același șezlong timp de două săptămâni – consider că am bifat cam toate tipurile de „văzut lumea”.

 

Trăgând linie după toate cele încercate, croaziera reprezintă în acest moment al vieții mele cel mai frumos, relaxant și simplu mod de a călători. Este alegerea mea și voi explica și de ce.

 

 

 

Câteva motive pentru care iubesc croazierele:

Călătorești cu camera de cinci stele după tine

Arabian Voyage-ul Azamara din care tocmai m-am întors durează 11 zile, pornește din Dubai și te trece printr-o serie de experiențe unice: patru locuri diferite din Emiratele Arabe Unite (Dubai, Abu Dhabi, Sir Bani Yas și Khor Al Fakkan) și trei alte state din regiune, respectiv Bahrain, Qatar și Oman.

 

Croaziera Royal Caribbean făcută anul trecut pe vremea asta m-a îmbogățit cu descoperirea a șapte insule diferite din Caraibe, iar în câteva zile voi descoperi Mexicul și o parte din America Centrală tot de pe un vas de croazieră. 

 

Motivul principal pentru care iubesc croazierele este tocmai acesta: croazierele îți înlesnesc descoperirea unor locuri îndepărtate, cu efort minim. Sau, cum îmi place mie să spun, te plimbi cu hotelul după tine. Deși călătorești în atâtea locuri, urci la bord bagajele o singură dată, le dai jos o singură dată. Pui hainele în dulap în prima zi și nu mai ai treabă cu ele până la plecare.

 

Ca om care a avut multe călătorii clasice cu multiple opriri, știu cât de anevoios este uneori să faci și să desfaci bagaje. E minunat să vezi cât mai multe locuri, dar căratul bagajelor, făcutul și desfăcutul lor e partea obositoare.

 

Dacă făceam acest traseu pe uscat, cu stat la hoteluri clasice și transport cu mașina sau avionul, ar fi trebuit să car, să fac și să desfac bagajul de cel puțin cinci ori. Nu mai pun la socoteală transportul, check-in și check-out la hoteluri, itinerarii, planuri de zbor sau trenuri. 

 

Sentimentul pe care îl ai când te duci la culcare în Oman și te trezești a doua zi în Bahrain, apoi te dai jos de pe vas doar cu o gentuță și o pălărie de soare și ai o zi de hoinărit fără nicio grijă… asta este ceva neprețuit. Iar pentru destinațiile în care sunt mai multe de văzut, vasul poate ancora chiar și 2-3 zile în același loc, deci nu se pune problema că nu ai avea timp să explorezi.

 

 

 

 

 

 

Ai impresia că ești singur pe vas

Principalul avantaj la Azamara este că te poate face să te simți ca și cum ești pe o croazieră privată sau ca pe un iaht de lux. O experiență doar a ta. 

 

O să dau un exemplu simplu: pe puntea numărul nouă a vasului nostru – Azamara Quest – lângă sala de fitness, se află un „Relaxation Deck”. Un jacuzzi „cu vedere la mare” și cu câteva șezlonguri așezate tacticos în direcția brizei. 

 

Am stat acolo zilnic, ore bune, fără mai mult de două alte persoane în jur. Ba chiar uneori nu mai era nimeni altcineva. A fost ca și cum, pe lângă balconul din cameră, aveam o terasă imensă, cu toate facilitățile de spa. 

 

La fel și la masă, la micuța cafenea de pe puntea cinci sau la „The Drawing Room”, în anumite momente ale zilei eram doar noi și aveam impresia că tot personalul din jur se învârte pe acolo doar pentru noi. Cu siguranță aceasta a fost impresia fiecărei persoane de pe vas.

 

 

 

 

Totul este simplu

La bordul unui vas de croazieră ai multiple variante de a mânca aproape la orice oră, pentru toate tipurile de gusturi și pofte, de la fructe de mare și sushi la aripioare prăjite și pizza. Concret. 

 

Pe Azamara, în cele șase restaurante aproape totul e gluten-free, lactose-free, cât mai curat, cu opțiuni vegane și personalizabile în fel și chip. 

 

Pe o croazieră obișnuită, dacă vrei ceva fără gluten/lapte/zahăr sau altele trebuie să soliciți expres. Mereu se găsește o opțiune, dar de regulă trebuie să pui două-trei întrebări ca să afli care este aceea. Aici din start totul era gândit pentru a fi cât mai potrivit pentru toate tipurile de intoleranțe sau alergii, așa că era imposibil să nu găsești ceva pe plac. 

 

Și totuși, dacă inclusiv această ofertă nu era pe gustul tău, puteai oricând să soliciți o variantă adaptată.

 

Mie mi s-a întâmplat de mai multe ori să solicit un anumit preparat fără sos, fără un anumit dressing sau preparat la grill în loc de tigaie, spre exemplu. Mi-a fost adus la masă în cel mai scurt timp, fără să am vreo secundă impresia că rugămintea mea le-a dat bătăi de cap celor de la bucătărie.

 

Uiți de portofel

În primul rând, pe croazieră nu ai ce să faci cu banii în format fizic, nici cu cardurile de acasă.

 

 

Odată ce ți-ai plătit pachetul de croazieră, 80% din tot ce poți avea nevoie, de la mâncare la experiențe, este deja inclus în preț.

 

Chiar și bacșișurile pentru personal sunt incluse, astfel încât să te degreveze total de nevoia de cash.

 

Pentru elemente extra: masaje, tratamente la spa, cosmetică, restaurante cu o mică taxă suplimentară, băuturi alcoolice speciale, ai cardul de la cameră – legat la un depozit cash sau la cardul tău de credit – cu care poți să achiți orice. 

 

Timp de două săptămâni m-am dezobișnuit de purtarea genții într-atât de tare încât și pe uscat m-am trezit că scot instinctiv cardul de la cameră ca să plătesc. 

 

În plus, în fiecare seară, pe ecranul televizorului din cameră, ți se desfășoară absolut toate costurile suplimentare până la respectivul moment, astfel încât ai control absolut asupra cheltuielilor tale. 

Cea mai frumoasă cameră cu vedere la mare

 

Iubesc camerele cu vedere și le caut mereu în toate călătoriile mele. Ba chiar sunt dispusă să plătesc suplimentar pentru ele, doar ca să știu că, atunci când privesc pe geam, văd o imagine frumoasă, care-mi hrănește sufletul.

 

Cu toate experiențele și camerele cu vedere în care am stat vreodată, pentru mine nu există – cu mâna pe inimă – vreo cameră mai frumoasă decât cea în care te trezești dimineața și vezi marea bătându-ți în balcon. 

 

Sentimentul pe care îl ai când ieși pe balconul cabinei și auzi valurile, privești peste balustradă și vezi că te afli pe mare este neprețuit. Iar unele dintre cele mai frumoase răsărituri și apusuri le-am văzut pe croazieră, fiindcă mă trezesc la ore care acasă mi-ar fi fost imposibile. Asta pentru că…

 

 

… somnul pe croazieră este magic

Vorbesc serios.

 

 

Pentru mine, somnul este… somn. Nu am avut niciodată insomnii, pot să adorm oriunde și oricând, deci pentru mine somnul nu implică vreun ritual complicat.

 

Nu am înțeles însă cât de odihnitor poate fi un somn bun până la prima săptămână petrecută pe croazieră, anul trecut.

 

Cu tot cu oboseala cronică de care sufeream atunci și cu zecile de snooze-uri zilnice cu care abia izbuteam să mă ridic din pat acasă, pe croazieră mă trezeam odihnită la șase dimineața, fără alarme și fără să-mi propun măcar. 

 

În tot restul zilei, nu simțeam nici măcar o dată nevoia să casc sau să mă gândesc ce bine mi-ar prinde o moțăială în plus, așa cum adesea se întâmpla acasă.

 

Atunci mi-am dat seama prima dată că tot ceea ce-mi spuseseră prietenii cu ștate vechi într-ale croazierelor era cât se poate de real. ”O să dormi ca un prunc”, ”Nu există somn mai odihnitor decât pe apă”. Citiți și vi se pare că sună ca o reclamă TV, nu? Ei bine, este purul adevăr.

 

În plus, să adormi în fiecare seară în sunetul valurilor – fiindcă eu las geamul deschis ca să aud apa – este una dintre acele experiențe din viață care te fac să mulțumești în gând că trăiești și că poți să te bucuri de acest moment.

 

Azamara merge peste tot

Din America de Sud și Africa de Sud până în țările nordice, pe Mediterană sau India. Literalmente peste tot, broșura este cât cartea de telefon și știu asta pentru că am luat-o să o studiez din scoarță-n scoarță pentru viitoarele călătorii.

Azamara deține trei vase, Azamara Quest, cu care am fost în voiajul din Orient, Azamara Journey și Azamara Pursuit, fiecare cu o capacitate de circa 700 pasageri, comparativ cu un vas clasic, care poate avea și 5.000 de pasageri în același timp.

Croaziera despre care am povestit mai sus a fost „Arabian Voyage by Azamara”, cu Azamara Quest. Traseul a inclus Emiratele Arabe Unite (Dubai, Abu Dhabi, Sharjah și Sir Bani Yas) și respectiv trei state independente din Golf: Qatar, Oman și Bahrain.

 

Toate itinerariile pot fi configurate online, pe site-ul RCCL România, iar specialiștii Royal Caribbean din România pot găsi o mulțime de variante și permutări. Am călătorit cu Azamara și Royal Caribbean atât în postura de jurnalist invitat la unele lansări și evenimente, cât și în cea de client pasionat care își face vacanțele lungi aproape exclusiv pe croazieră.

 

Voi povesti și voi posta mereu despre experiențele pe croazieră, atât cele din călătoriile proprii cât și din cadrul evenimentelor de presă. Iar pentru cei care nu s-au încumetat să încerce până acum sau care au în minte strict imaginea clasică a croazierei din filmele anilor 70, vă spun atât: trebuie să încercați. Primul răsărit de soare pe mare și primul somn în sunet de valuri nu se uită niciodată.

Fotografii: Fine Society

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK