Despre tot ce-i fin și fain

Dileme funcționale despre frumusețe: Adina Necula și sfaturile concrete de beauty pe care nu le găsim nicăieri

By 11 septembrie, 2019Lifestyle, People
read time 25 min
 
11 septembrie, 2019

Dileme funcționale despre frumusețe: Adina Necula și sfaturile concrete de beauty pe care nu le găsim nicăieri

Cum alegem pensulele de machiaj și cum le întreținem, care este ritualul de beauty potrivit la fiecare vârstă, cât de „universal-valabile” sunt produsele cosmetice, există „ieftin și bun” în beauty, cum ne păcălim cu testerele din magazine și alte lucruri esențiale, pe care orice femeie trebuie să le știe. Totul explicat de consultantul de beauty Adina Necula, într-un interviu care ar trebui salvat și recitit de orice femeie care vrea să aibă grijă de tenul ei.

by

Am spus de multe ori că nu sunt nici pe departe o expertă în beauty, dar am prietene care sunt și cărora le cer sfatul atunci când mă aflu în dubiu. De-a lungul vremii, Adina Necula a fost mereu primul om la care am apelat de câte ori am avut o dilemă din această zonă. 

 

 

Cred că i-am adresat unele dintre cele mai naive (ca să nu spun altfel) întrebări posibile, dar mi-a răspuns la toate cu o răbdare de fier și într-un mod atât de plastic încât n-am mai uitat niciodată. De multe ori, când intru în magazinele de cosmetice și mă trezesc privind un produs, îmi răsună în cap vocea Adinei. 

 

Adina face blogging de beauty din 2006 – ea a fost, oficial, primul blogger de beauty de la noi – dar nu este doar o entuziastă a domeniului, ci un profesionist cu acte-n regulă.

 

A studiat la Londra, Paris și New York, iar cunoștințele ei de frumusețe nu se rezumă doar la culori, pigmenți și subtonuri, ci la chimie, combinații de substanțe și ritualuri concrete. 

 

Dacă o întreb orice pe Adina – de la ”Ce părere ai de crema asta?” și până la „Ce pudră translucidă e mai bună?” știu că va urma o discuție de cel puțin 30 de minute, cu argumente, statistici, denumiri de substanțe chimice și exemple concrete. Pe blogul ei, nu veți citi prezentări de tipul „Produsul X e cel mai grozav” sau „Crema Y face minuni pentru pielea ta”, ci explicații coerente despre substanțele active, despre efectele lor asupra pielii, despre cum se aplică și cui i se adresează. 

 

În timp am învățat o grămadă de lucruri de la ea, iar vara asta mai mult ca oricând mi-am adus aminte de tips & tricks-urile strânse în anii noștri de prietenie.

 

Vedeți voi,  vara asta – mai mult ca niciodată în toată viața mea – m-am trezit brusc entuziasmată și animată de tot ce înseamnă machiaj și beauty. Am descoperit că mă relaxează foarte tare, iar această pasiune nou-descoperită a atras după sine și multe întrebări.

 

Mi-am notat toate nelămuririle și i le-am adresat Adinei, de data asta pentru a le împărtăși cu restul lumii. Sunt convinsă că nu sunt singura persoană care, fără a fi expertă de beauty, vrea să învețe și să afle. Să descopere.

 

Machiajul și ritualurile asociate lui sunt considerate apanajul femeilor și se presupune că ne pricepem nativ la asta. Ca și cum ne-am naște cu o genă specială pentru ales pensule de strobbing, pentru tehnici de contouring, metode de blending și toți ceilalți termeni de care nu aveam habar până să mă apuc să învăț și să descopăr.

 

Vă asigur că nu e deloc așa, e o „genă” care se formează, nu vine de-a gata, iar în cele ce urmează am concentrat câteva lucruri elementare, dar pe care eu nu le-am găsit nicăieri și pe care recunosc că nici nu le înțelegeam prea bine. Sper să vă fie de folos, mie mi-au fost!

Fine Society: Vorbim despre machiaj, beauty, frumusețe, dar toate astea au în spatele lor o logistică specifică. Spre exemplu, eu am fost mereu confuză privind tipurile de pensule și aplicarea optimă a machiajului. Mulți ani am aplicat fondul de ten cu degetele, iar după ce am descoperit burețeii și alte variante, simt că e altceva. Când nu avem nicio bază în acest sens, de unde începem?

Adina Necula: În ultimii ani, pensulele, bureții sau device-urile care facilitează aplicarea produselor de machiaj au migrat din zona profesională, în care erau utilizate cu precădere și căreia i-au fost inițial destinate, în sfera personală, a clientului care își dorește să obțină rezultate demne de iscusința unui make-up artist, fără prea mare efort și în confortul propriei locuințe.

 

Kit-urile de pensule, bureții și alte ustensile de make-up nu reprezintă defel o modă sau un moft, ci o necesitate. Odată bifată, contribuie atât la îmbunătățirea semnificativă a aparenței, cât și la salvarea de timp și de resurse, aspecte vitale în ecuația traiului cotidian.  

  

Ceea ce trebuie în primul rând să înțeleagă toată femeile este faptul că – indiferent cu ce tip de pensulă sau burete aleg să își aplice machiajul – respectivul este musai să simplifice întregul procedeu, nu să genereze migrene sau frustrări pe principiul “Daca am văzut că așa lucrează toate fețele cu ten perfect de pe Instagram, înseamnă că orice ar fi trebuie să mă obișnuiesc și eu”. 

 

O pensulă sau un burete nu reprezintă altceva decât PRELUNGIREA mâinii, iar ROLUL acesteia este să te ajute să obții rezultate net superioare unei aplicări clasice, cu degetele, a produselor de machiaj. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, necesitatea unui kit de “aplicatoare” este perfect justificată și de diversificarea formulelor și a consistențelor produselor de machiaj.

 

Anumite tipuri de fonduri de ten, datorită formulării și consistenței, arată pur și simplu groaznic atunci când sunt aplicate cu degetele. În schimb, lucrurile diferă radical în momentul în care sunt folosite cu un beauty blender/burete sau cu un anumit tip de pensulă. De exemplu: formulele foarte dense, care au de regulă un grad ridicat de acoperire și care se usucă rapid în contact cu pielea, sunt foarte dificil de omogenizat doar folosind degetele.

 

 

Desigur, o mână experimentată se poate descurca în orice situație, cu și fără “accesorii”, însă cel mai simplu pentru o femeie obițnuită este să se familiarizeze cu tipurile de pensule/bureți potrivite pentru aplicarea diferitelor texturi și obținerea anumitor rezultate.

 

În plus, dacă vorbim despre un machiaj ultra-rezistent, care implică folosirea unui produs longwear, respectivii pigmenți din formulă trebuie să adere cât mai bine pe piele, să se “fixeze” practic pe aceasta, lucru care se obține cel mai bine prin împingerea produsului în pori cu ajutorul beauty blender-ului.

 

Este o chestiune ce ține strict de tehnică și de adresabilitate, de aceea susțin că nu există niciun produs de machiaj mai mult sau mai puțin bun, ci doar nepotrivit unui anumit tip de ten sau incorect folosit.

 

O femeie normală nu are nevoie nici pe departe de sute de pensule, ci doar de câteva, bine alese și potrivite fizionomiei și nevoilor. Înainte de toate, selecția pensulelor sau a bureților trebuie realizată ținând cont de un principiu simplu: investiția pe termen lung.

 

Poate părea ridicol ca un om obișnuit să cheltuie câteva zeci de euro pe o singură pensulă, în condițiile în care nu profesează în domeniul frumuseții și nu își asigură astfel veniturile, însă o pensulă de o calitate foarte bună a perilor, dar și cu o construcție ireproșabilă (da, și aici vorbim despre ergonomie și despre modul în care este calibrată pensula), garantează utilizarea cel puțin 10-15 ani.

 

Prin urmare, un astfel de “accesoriu” constituie o investiție pe termen lung, salvatoare de bani, nervi și timp. Ce obții dacă plătești o sumă infimă pe o pensulă cu o durată de viață de până în jumătate de an și pe care – vrând-nevrând – trebuie să o înlocuiești? Sau care, mai rău, te poate lăsa baltă când ți-e lumea mai dragă și ai mai multă nevoie de ea?

 

Este suficient să încerci ca măcar o dată să achiziționezi un produs mai scump,  pentru a te convinge de diferență. Cu mici excepții, la capitolul accesorii de machiaj, calitatea este direct reflectată în prețul produsului și în durata de folosire a acestuia.

 

De câte pensule ai neaparată nevoie în kit-ul de make-up?

Gândește-te la zonele feței, astfel încât atunci când începi căutarea unor variante să ai deja bine-definite categoriile. Și să știi exact pentru ce anume utilizezi fiecare pensulă. Iar pentru că baza oricărui machiaj reușit o constituie aspectul cât mai uniform și luminos al tenului, în primul și în primul rând ar trebui să investești într-o pensulă pentru aplicarea fondului de ten.

 

De ce? Îți permite să obții un rezultat rapid și fără greșeală. Da, poți consideră aplicarea fondului de ten cu pensula ca fiind “mistake-proof”, indiferent cât de puțină îndemânare ai avea. Iar la acest capitol contează foarte mult forma pensulei și modalitatea în care sunt dispuși perii. Pensulele care sunt ușor rotunjite și ai căror peri sunt denși, din fibre sintetice, servesc cel mai bine aplicării unor fonduri de ten cremoase sau lichide.

 

În plus se pot spăla cu un săpun solid obișnuit și se usucă rapid (după spălare, pur și simplu le usuci cu ajutorul unui prosop și sunt gata de folosire în câteva minute), ceea ce le face ideale pentru utilizare zilnică, în condiții maxime de igiena.

 

Mărimea unei pensule pentru fondul de ten nu face că accesoriul să fie mai bun sau mai puțin bun. Diferitele mărimi în care sunt disponibile pensulele trebuiesc corelate cu nevoile personale. Dacă ai o față mai lată, atunci firesc este să folosești o pensulă cu un diametru mai mare. În schimb, dacă ai o față mică și îngustă, ideală este o pensulă redusă ca dimensiuni, care să-ți permită o aplicare uniformă și precisă și care să nu te incomodeze.

 

Spre exemplu, M446 – Round Buffer Brush și M442 – Duo Fiber Buffer de la Morphe, The Face III – Buffing Foundation Brush de la Marc Jacobs, Airbrush Finish Bamboo Foundation de la Tarte sau It Cosmetics Perfection Complexion Brush sunt doar câteva exemple de pensule pentru fondul de ten în care merită investit.

 

În mod similar trebuie procedat și pentru celelalte pensule de bază într-un kit de make-up: pensula pentru anticearcăn, pensula pentru pudră, pensula pentru bronzer/contouring, pensula pentru sprâncene, pensula pentru fardul de obraz, pensulele pentru aplicarea fardurilor de pleoape și difuzarea acestora, pensula pentru buze și pensula pentru highlighter.

 

Desigur, dacă nu folosești blush este inutil să ai o pensulă destinată acestui produs. Sau dacă ai sprâncenele micro-pigmentate, nu ai nevoie de o pensulă pentru conturare.

 

Igiena din spatele ritualurilor de beauty e ceva care „nu se vede”, dar este vitală. Care este, după tine, ABC-ul întreținerii ustensilelor de machiaj, ca să nu fim doar frumos-aranjate, ci să avem și grijă de pielea noastră?

Maniera în care ai grijă de pensulele de machiaj este maniera în care ai grijă de pielea ta. Mai precis, cum arată pensulele va arată și tenul tău. Dacă pensulele sunt curățate periodic (măcar o dată pe săptămâna) și întreținute corespunzător, atunci și pielea ta va fi curată. În perii pensulelor se dezvoltă mii de bacterii după fiecare utilizare, bacterii care proliferează și care ajung împreună cu fondul de ten, pudra, blush-ul etc, direct pe tenul tău.

 

Imaginează-ți ce impact are acest cocktail, căruia pe parcursul zilei i se adaugă praf, noxe, particule invizibile de metale grele și sebum. Practic ceea ce demachiezi seara pui la loc în doze multiplicate în zorii zilei. Dacă ai norocul de o imunitate puternică, atunci probabil bacteriile vor acționa mai lent sau mai târziu. Însă dacă imunitatea ta este scăzută (așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, în special în mediul urban) riști să dezvolți o dermatită de contact de toată frumusețea, care să necesite vizită la medic, tratament topic sau medicamentos etc.

 

Asta în cazul fericit în care tenul tău nu se confruntă cu alte afecțiuni, precum acnee, cuperoză sau hiper-sensibilitate, care foarte ușor pot fi agravate prin contactul cu pensulele murdare.

 

Știu că pentru multe femei pare un proces migălos, însă curățarea unui set de câteva pensule, cu produsele potrivite și aplicând tehnica corectă, nu durează decât maxim 10-15 minute, cu tot cu ordonatul și așezatul în suportul pentru uscare. Alegerea produsului ideal pentru curățarea pensulelor trebuie în primul rând să fie realizată ținând cont de natura produselor de machiaj folosite.

 

Anumite soluții și loțiuni dizolvă produsele uscate, așa cum sunt pudrele (farduri de pleoape, pudre de fixare, farduri de obraz etc), altele sunt special formulate pentru îndepărtarea produselor cremoase, care de obicei sunt mult mai rezistente.

 

Pentru produsele ușor de îndepărtat (pudrele) recomand fie utilizarea unui șampon obișnuit pentru păr, urmată de aplicarea unei mici cantități de balsam, fie o soluție home-made 2 în 1 care este gata în cinci secunde și care acționează eficient și rapid: două pompe din orice detergent de vase “mild” (variantă delicată pentru mâini) și o picătură de ulei de măsline (ajută atât la dizolvarea eventualelor uleiuri din reziduurile rămase în perii pensulelor, cât și de a prelungi durata de viață a perilor, acționând că un balsam hrănitor).

 

În cazul produselor cremoase, care așa cum îți spuneam sunt mai rezistente și mai greu de îndepărtat, indicată este folosirea unui săpun solid (oricare variantă de săpun antibacterian de pe piață) sau a unui săpun formulat special pentru curățarea pensulelor. Beauty Blender are o întreagă linie de produse dedicate curățării bureților și a pensulelor, de la spray și loțiuni, până la săpunuri, cu un preț ceva mai ridicat decât un produs obișnuit din supermarket, dar care categoric merită încercată.

 

Atât săpunul alb Solid, cât și cel negru Solid Pro sunt excelente pentru curățarea în profunzime a pensulelor, iar paleta specială din silicon, cu suprafețe diferit texturate, ajută enorm la curățarea în profunzime a pensulelor și a bureților, fără a le deteriora perii, respectiv a-i rupe (înmoi mai întâi pensula în apa, apoi o treci prin săpunul solid și începi cu mișcări circulare, fără să pui presiune mare, să o cureți pe textura dorită de silicon).

 

Tot un cleanser pad, dar de această data sub formă de mănușă din silicon, găsești la Sigma și este absolut genial. Vei vedea că din momentul în care vei începe să îl folosești, ți se va schimba complet viața, iar curățarea pensulelor nu va mai fi o corvoadă.

 

Ce trebuie însă reținut atunci când cureți pensulele sau bureții: nu pune presiune niciodată pe ustensile, deoarece riști să le deteriorezi iremediabil, stoarce cu blândețe și cu răbdare bureții, îndepărtează gentil apa în exces din perii pensulelor, trecând fie mănușa, fie prosopul peste peri (nu trage și nu face mișcări bruște) și nu uita accesoriile la uscat în plin soare o săptămână.

 

De regulă pensulele din păr sintetic se usucă peste noapte, așezate pe un șervet sau într-un suport (dacă aplici și trucul cu mișcările circulare pe prosop, despre care aminteam mai devreme, uscarea se produce în câteva secunde, iar pensula este gata de folosire perfect curată).

 

După câteva spălări, majoritatea pensulelor tind să își modifice forma, iar pentru a preîntâmpina acest lucru indicate sunt plasele care învelesc partea superioară a pensulelor și care protejează perii. Se găsesc la foarte multe branduri și costă câțiva lei (5-7 lei) un set de 10-12 plase. (Eu am găsit această variantă, n.red)

 

De cele mai multe ori, obișnuiesc să las pensulele să se usuce până dimineața direct cu aceste protecții aplicate, deoarece am observat că își păstrează mai bine forma și rezistă timp îndelungat. În kit-ul meu de pensule, am câteva pe care le folosesc de mai bine de 10 ani și care arată impecabil.

Tu ai multă știință în spatele alegerilor pe care le faci. De multe ori, când alegem un produs de beauty, ne uităm la ambalaj, la marketing, la ceea ce ne „ia ochii” și uităm de elementele esențiale: ingrediente, tipul de piele, vârsta pentru care e recomandat. În primul rând, când ne dăm seama că avem nevoie de o cremă?

De ani de zile îndemn femeile la un exercițiu care pe multe dintre ele încă le sperie: confruntarea cu oglinda. Este surprinzător, însă îți mărturisesc că am întâlnit sute de doamne, cliente sau pur și simplu prietene, care nu își acordau nici măcar cinci minute pe zi pentru a se privi cu atenție în oglindă și pentru a observa care sunt nevoile reale ale tenului lor.

 

În marea majoritate a cazurilor, această evitare a oglinzii se explică prin denaturarea percepției asupra imaginii de sine. În era filtrelor programelor de editare și a unor imagini perfectate până la refuz, multe femei cad în mrejele unor iluzii care le hrănesc așteptările și care le proiectează o imagine dezirabilă, însă neconformă cu realitatea.

 

Ce rost mai are să te preocupi de liniile fine sau de imperfecțiunile pielii, atâta timp cât din două click-uri pe calculator poți obține exact look-ul pe care dorești să îl afișezi în social media? Problema intervine în viața reală – care este lipsită de orice filtru și care are prostul obicei de a livra adevărul fără mănuși și menajamente. Iar dacă începi să te privești prea târziu în oglinda de acasă, ai pierdut deja startul care ți-ar fi putut acorda un avans de cel puțin zece ani în fața cifrei din buletin.

 

Am făcut această paranteză tocmai pentru a oferi un răspuns logic și intuitiv la întrebarea “Cand ne dăm seamă că avem nevoie de o cremă?”. Din păcate în România nu există momentan niciun curs care să prezinte tinerilor elementele esențiale ale unei bune conduite de îngrijire. Nu mă refer aici la alimentarea vanității, ci pur și simplu la lucruri de bază, care să îi ajute să aibă o piele sănătoasă, curată și ferită pe cât posibil de probleme.

 

PREVENȚIA este prima lecție a frumuseții, o lecție care ar trebui predata încă din clasele primare și care ar trebui inoculată inclusiv în mediul familial.

Mie mi-a fost împărtășită încă de la o vârstă fragedă și mi-a fost exemplificată practic tocmai pentru a înțelege cât de important este să acord atenție înfățișării, dacă îmi doresc să înaintez frumos, cu grație și cu demnitate prin vârste.

 

Bunica mea îmi spunea mereu că este de datoria mea să îmi întrețin pielea, părul și unghiile, aspectul acestora fiind cartea de vizită pe care o afișez în exterior. O carte de vizită care cântărește mai mult decât cea tipărită pe carton și care oferă mai multe detalii personale decât CV-ul. Prin urmare, am început să fiu atentă la nevoile tenului meu încă din perioada adolescenței, în jurul vârstei de 14-15 ani, când au început să se producă primele modificări hormonale.

 

Desigur, un ten tânăr nu are atâtea nevoi că unul matur, însă este extrem de important cum îl tratam încă din primii ani de viață, pentru a ne bucura de el în varianta cea mai bună cu putință o perioadă cât mai lungă de timp.

 

Așadar, o cremă lejeră hidratantă, formulată cu vitamine, minerale și neapărat factor de protecție solară, nu trebuie să lipsească din arsenalul oricărei adolescente. Nu creează dependență, nu strică tenul și nu îl sensibilizează așa cum am mai auzit la cliente care au ajuns la mine cu probleme destul de accentuate ale tenului – cuperoză, fragilitate cutanată, reactivitate etc – dat fiind că până la 25-27 de ani nu folosiseră absolut niciun produs cosmetic.

 

O cremă nu face altceva decât să fortifice bariera protectoare a pielii, să atragă și să mențină apa la nivel tisular și să protejeze tenul de impactul pe care agresorii externi – radiații UV, agenți poluanți, noxe, radicali liberi – îl au asupra funcțiilor vitale pentru sănătatea și frumusețea pielii.

 

Căutarea unui produs cosmetic adecvat ar trebui așadar să înceapă de la nevoile pe care tenul le manifestă, având în permanență în minte aspectul preventiv. De exemplu: începând cu 26-27 de ani, producția de colagen (proteină care joacă un rol major în regenerarea celulară) începe să scadă cu 1% anual, ceea ce înseamnă că – în afara preocupărilor dictate de condiția tenului – trebuie să ai în vedere și stimularea sintezei de colagen, optând fie pentru creme pe bază de colagen, fie pentru suplimente sau alimente bogate în acizi grași Omega 3.

 

Asta, desigur, dacă îți dorești să contribui la susținerea funcțiilor vitale ale organismului (carența de colagen nu impacteaza doar aspectul tenului, ci și tonusul muscular, circulația periferică, articulațiile etc).

 

La 20 de ani, tenul trebuie pregătit pentru etapa 30-40, la 30 de ani pentru 40-50 și așa mai departe. Dincolo de marketing și de promovare, alegerea unor produse cosmetice trebuie să răspundă următoarelor întrebări: ce mă nemulțumește la tenul meu, ce semnale îmi trimite pielea, ce vreau să tratez sau să corectez, ce pot face în etapa în care mă aflu pentru a preîntâmpina efectele înaintării în vârstă.

 

Odată răspuns sincer la fiecare întrebare, urmează identificarea acelor formule menite să servească nevoilor globale și punctuale. În acest punct, aportul unui consultant de beauty este esențial, însă dacă totuși nu există dorința de a se apela la un serviciu profesionist, recomandarea mea este să se aleagă cele mai bune variante raportate la buget, dintre cele care există pe piață.

 

Iar dacă bugetul este unul extrem de redus, o cremă fotoprotectoare se poate dovedi salvatoare. Și aici discuția este una mai amplă, însă o formulă cu filtre minerale ar trebui să se potrivească oricărei persoane.

 

Însă dincolo de branduri, esențial este că fiecare femeie să își pună la punct o rutină cosmetică. Este – dacă vrei – ca o dietă pentru ten, una care – asemenea celei alimentare – ne asigură că pielea se simte și arată în formă maximă.

 

Rutina cosmetică presupune ca, indiferent de vârstă, dimineața și seara se se urmeze câțiva pași esențiali de îngrijire: demachiere (un produs sub formă de apa micelara, lapte, loțiune, balsam etc), curățare în profunzime (o spumă de curățare sau un gel), tratare (serum concentrat), îngrijire (cremele pentru față/zonă ochilor/decolteu).

 

Secretul unui ten cu aspect proaspăt și tânăr este CONSTANȚA. Fără constanță în utilizare, nu se poate obține absolut nimic. Pentru că nicio cremă din lumea asta nu poate suplini dezinteresul manifestat față de piele ani de zile. Și în niciun caz nu îți oferă rezultate peste noapte. Însă în timp, dacă aplici formulele potrivite, în ordinea corectă și în mod constant, diferența va fi una vizibilă.

Testerele din magazin ne derutează adesea mai mult decât ne ajută: aplicăm rapid pe mână un produs, pare ok, apoi ajungem acasă și ne dăm seama că nu era potrivit. Cum se face TESTAREA sau cum ar trebui să se facă, pentru a nu mai greși atât de frecvent?

 

Niciodată testarea unui produs de machiaj nu se face pe mână și sub lumina becurilor din magazin. În trecut nu exista posibilitatea, dar acum majoritatea magazinelor de cosmetice dispun dacă nu de testere (aici este o altă discuție), de mici recipiente care pot adăposti o cantitate suficientă de produs pentru una-două utilizări la domiciliu.

 

Dacă este vorba despre un fond de ten, poți eventual solicita două nuanțe diferite pentru a vedea care este cea mai apropiată de pigmentul pielii. Însă testarea trebuie neaparat realizată acasă, pe întreaga față (nu pe mână) și folosind exact produsele din rutină cosmetică zilnică.

 

În felul acesta îți poți da seama cel mai bine cum se armonizează formula respectivă cu restul cosmeticelor, cum arată tenul tău de-a lungul zilei și alte amănunte.

 

Mai există de asemenea posibilitatea ca în magazine să optezi pentru sesiunile gratuite de make-up organizate la standurile diferitelor branduri, însă nu întotdeauna acestea constituie cea mai bună variantă, deoarece baza care îți este aplicată pe ten diferă de cea pe care o folosești tu acasă.

 

Implicit, rezultatul poate fi diferit de cel obținut cu produsele cosmetice pe care le ai deja. Ori ar fi complet aberant să îți schimbi întregul kit cosmetic, care de altfel funcționează și cu care ești mulțumită, doar de dragul modalității în care se așează un fond de ten sau o pudră.

Există produse „universal valabile”? Dacă da, care sunt cele 5 produse de îngrijire a tenului (ce produse de la ce branduri) pe care tu le consideri, din experiența ta, excepționale pentru majoritatea tipurilor de ten?

Produsele de skincare “universal valabile” reprezintă de fapt baza oricărui ritual de îngrijire, indiferent de vârstă, iar de-a lungul anilor am identificat câteva pur și simplu fără cusur, care continuă să fie bestseller-uri la nivel mondial.

 

Primul produs demn de menționat este crema hidratantă de la Embryolisse – Lait-Crème Concentré, care poate fi distribuită în cel puțin patru roluri: demachiant, mască intens hidratantă, primer și cremă de zi/noapte potrivită oricărui tip de ten. Am descoperit-o în urmă cu vreo 7-8 ani, într-o farmacie din Paris, iar în prezent o cumpăr de pe Optima Shop.

 

Este genială atât pentru utilizarea zilnică, cât și ca remediu pentru ten în zborurile pe distanțe lungi. Eu obișnuiesc să aplic un strat mai gros și îl las să acționeze până la destinație. Dacă mai rămâne un surplus pe ten, iau un șervețel și îl absorb prin tapotare.

 

Serumurile constituie un capitol al cosmeticii pentru care eu manifest o sensibilitate aparte, din simplul fapt că reprezintă esența frumuseții și a tinereții. Un serum performant face cât zece tratamente cosmetice efectuate la salon, iar una dintre cele mai eficiente formule din ultimii ani este Clarins Double Serum, un produs tratament în două faze, bogat în extracte de plante cu rol de stimulare a funcțiilor vitale ale pielii.

Fiolele-tratament sunt de asemenea esențiale în orice kit cosmetic, și nu doar pentru situații de urgență, ci pe termen lung. Pentru a avea un termen de comparație, fiolele reprezintă forma și mai concentrată în ingrediente active a serumurilor.

 

În ultimii ani, foarte multe branduri au inclus în liniile lor cosmetice kit-uri de fiole, din simplul motiv că acestea au acțiune imediată și instant. Adică realizează acele magii pe care orice femeie și le dorește. Nu orice fiole sunt însă potrivite tuturor tipurilor de ten, iar aici știința și know-how-ul echipelor de cercetare și dezvoltare fac diferența.

 

Cele mai performante fiole cosmetice (se aplică pe tenul curat, înainte de orice alt produs de îngrijire) sunt cele de la Babor (variante pentru luminozitate, lifting, hidratare, antirid, ten devitalizat – absolut magice – sunt disponibile în magazinul fizic și în cel online al TopLine România, precum și în centrele Silhouette) și cele de la Asepta.

 

Asepta e un brand dermatocosmetic care are laboratoarele în Monaco și care a dezvoltat două formule de excepție, una pe bază de colagen, destinată îngrijirii nocturne, și cealaltă pe bază de proteine din plante și provitamine, pentru efect rapid de lifting și de luminozitate. Și pe acestea le găsesc pe Optima Shop, iar prețul este ultra-accesibil. Fiolele se pot folosi atât în cure, câte una pe zi/seară, dar și la nevoie, înainte de un eveniment special sau în perioade stresante.

 

Eu mărturisesc că le utilizez constant de mai bine de cinci ani. Nu au niciun fel de contraindicații și se potrivesc oricărui tip de ten.

 

O mască aplicată măcar de două ori pe săptămâni este esențială în rutina cosmetică, iar după serumuri cea de a două sensibilitate a mea sunt măștile faciale din care – nu exagerez – am testat de-a lungul carierei câteva sute, dacă nu chiar mii.

 

Pentru curățarea tenului și decongestionare, una dintre cele mai eficiente măști este cea de la Kiehl’s – Rare Earth Deep Pore Cleansing Masque. Pentru fermitate și luminozitate, o masca excelentă este Show Your Glow de la Hey Honey, un brand american care a constituit o adevărată revelație pentru mine anul trecut când a intrat în portofoliul Douglas. Iar pentru calmarea tenului, recomand să încerci cu toată încrederea o masca de a cărei textură te vei îndrăgosti din primele momente – Soothing Mask cu extract de coacăze negre de la L’Occitane.

 

De asemenea, din orice trusă cosmetică nu ar trebui să lipsească un produs multi-use, ușor rapid de utilizat, iar ar fi recomand doar unul, acesta cu este Lano-Lips Hands All Over, un balsam pe bază de lanolină, conceput în Australia, care hidratează intens atât buzele, cât și cuticulele sau coatele, dar care tratează și afecțiuni mai grave, precum eczemele sau psoriazisul.

 

Lanolina este o substanță care are aceeași structură și compoziție cu uleiurile regăsite în mod natural în piele și care are tolerabilitate 100%.

Există totuși „ieftin și bun” în beauty și make-up, adică putem fi frumoase și îngrijite „cu buget mic”? Dacă da, care sunt produsele de machiaj și îngrijire care ție ți se par cele mai „deștepte” chilipiruri, adică foarte bune la un preț mai mult decât decent? Pentru că multe persoane spun „Nu am bugetul necesar” și ajung să folosească niște dezastre de produse, care le fac mai mult rău decât bine.

Categoric și în cosmetică, la fel ca în oricare alt areal, există produse bine-formulate la prețuri accesibile și prietenoase cu orice buget. Cele mai indicate opțiuni sunt produsele dermato-cosmetice, care sunt concepute cu atenție de echipe de medici dermatologi și care sunt concentrate pe echilibrarea funcțiilor vitale ale pielii.

 

În laboratoarele unor branduri dermato-cosmetice, precum SVR, Embryolisse, Topicrem, La Roche Posay etc, sunt puse la punct formule cu acțiune specifică, înalt-tolerate de piele și disponibile la prețuri foarte bune.

 

 

Nu recomand sub nicio formă produsele de supermarket pentru îngrijirea pielii, ci mai degrabă pe cele de farmacie, mult mai sigure, mai concentrate în activi și mai benefice pe termen lung.

 

În plus, prețul dermatocosmeticelor poate fi de multe ori sub cel al produselor mass-market, iar calitatea în mod cert este net superioară.

 

În primul rând vorbim despre ingrediente active într-o concentrație mult mai mare, despre o asociere a acestora într-o manieră optimă pentru a oferi rezultate și pentru a nu sensibiliza pielea și despre o bio-compatibilitate excelentă.

 

Dacă nu îți permiți să îți cumperi cinci produse de skincare, recomandarea mea este să alegi unul și bun, care să îndeplinească roluri multiple. Îți povestisem mai devreme despre crema de la Embryolisse sau despre o cremă fotoprotectoare care poate înlocui oricând atât o cremă de zi, cât și un fond de ten lejer.

 

De exemplu, SVR Sun Secure Blur  este cea mai performantă formulă la ora actuală, care alătură proprietățile unei creme de zi echilibrante cu cele ale unei creme solare de înaltă calitate (protejează împotriva întregului spectru de radiații UV, cât și împotriva celor infraroșii și a luminii albastre) și cu cele ale unui fond de ten-tratament, deoarece include și pigmenți ușor nuanțatori.

 

Iată cum un produs care costă aproximativ 60 de lei suplinește rolul a trei produse cosmetice. Și acesta este doar un exemplu dintre multe altele.

Mitul „rotirii cremelor” este doar un mit sau e realitate? Eu, spre exemplu, am fost învățată să schimb cremele, periodic, ca să nu se „obișnuiască” tenul și asta e o învățătură pe care am auzit-o frecvent.

Ai perfectă dreptate, deprinderea de a alterna cremele este cât se poate de benefică și departe de a fi un mit, este o necesitate. Gândește-te că atunci când aplici o cremă pe ten, este că și cum l-ai hrăni.

 

Dacă tu consumi același preparat zilnic, dimineață-prânz-seară, după câteva luni mai simți vreo plăcere atunci când îl ai în față? În plus, și organismul pare că nu mai vrea să îl digere. La fel este și cu o cremă de față.

 

Ideal este să identifici două-trei variante pe care să le alternezi în funcție de perioada anului, de condiția tenului sau de nevoile punctuale, pentru că fiecare formulă vine cu ceva nou și cu un boost diferit la nivel celular. Mai precis, suplinește un alt gen de carențe la nivelul pielii și îi echilibrează un alt set de funcții.

Tu ai studiat și în afară, ai călătorit mult… În materie de trucuri și ritualuri de beauty, care sunt cele mai deștepte lucruri pe care le-ai „furat” de la femei din alte culturi și pe care și noi, româncele, le-am putea aplica pentru frumusețe?

Pe primul loc este fără îndoială “dubla curățare” deprinsă din cultura japoneză, urmată de dubla-hidratare a tenului. Este un proces care implică ceva mai mult timp, dar care are rezultate excepționale pe termen lung. Gândește-te la tenul de porțelan al japonezelor și îți vei da seama că respectivul este rezultatul unei ritual transformat aproape într-o obsesie.

 

În România, ce-i drept, există încă multe femei care de abia reușesc să se demachieze corect, adică să își îndepărteze primul start de pigmenți de pe ten. Însă încetul cu încetul, clienții pot fi educați, mai ales atunci când le sunt oferite exemple concrete și le sunt arătate beneficiile.

 

Dubla-curățare înseamnă folosirea a două tipuri de produse pentru îndepărtarea machiajului, respectiv pentru curățarea în profunzime a tenului și pregătirea acestuia pentru aplicarea serumurilor și cremelor. Dublă-hidratare implică apelul la un produs intens-emoilent, de tipul unui serum sau a unei loțiuni, urmat de o cremă care să mențină nivelul de hidratare la cote optime pe tot parcursul zilei.

 

De la franțuzoaice am învățat tehnicile manuale de masaj facial, pe care ele le practică cu obstinație și care sunt extrem de simple și de eficiente. În prezent există atât de multe device-uri care facilitează procesul, încât realmente nu mai ai nicio scuză să nu încerci.

 

Poți opta pentru rolele de jad care contribuie la drenaj și la detoxifiere, pentru dispozitive precum Foreo Luna 3 care au integrate programe de masaj ale diferitor zone ale feței, gâtului și decolteului, activate direct de pe telefon și exemplificate pas cu pas, sau pentru ședințe de masaj facial în centrele de beauty (o data pe săptămână este excelent să fie urmate).

 

Poți citi aici despre experiența mea comparativă cu Foreo, Clarisonic și Philips Visapure.

 

Poți citi aici despre experiența mea cu rolele de jad, cel mai simplu truc de frumusețe pe care îl știu.

 

Din țările nordice am reținut aplicarea cremelor de noapte în strat consistent, asemenea unor măști-tratament, și beneficiile pe care le aduc tenului compresiile cu infuzii din plante ținute la frigider (sunt excelente pentru atenuarea cearcănelor sau pentru ochii umflați).

Cum aplici corect SPF-ul când te machiezi? Folosești produse cu SPF inclus, aplici o bază cu spf? Multe femei spun că „lipește fața” sau „se încarcă” de la cremele clasice cu spf și prin urmare ajung să nu mai folosească deloc.

Crema cu SPF este esențială înainte de aplicarea oricărui produs de machiaj, însă secretul este să o aplici în dublu strat și etapizat.

 

 

Mai întâi aplici un strat subțire, masezi bine în piele până la absorbția totală, aștepți jumătate de minut, și apoi revii cu un al doilea strat subțire, pe care la fel îl masezi bine în piele, până se absoarbe complet.

 

Sfatul meu este ca înainte de folosirea fondului de ten să mai aștepți 5-6 minute, astfel încât crema fotoprotectoare să se așeze bine pe față. În felul acesta nu ar trebui să întâmpini nicio problemă. Desigur, aici contează foarte mult și formula cremei fotoprotectoare.

 

Ideal este să alegi un produs care se “topește” în contact cu pielea și care are și un ușor efect matifiant, pentru a te asigura că machiajul rămâne la locul lui până seara și că secreția de sebum este ținută sub control.

 

O bază cu SPF inclus nu este nici pe departe la fel de eficientă ca o cremă fotoprotectoare, însă decât deloc, în cazuri extreme, este ok și aceea.

 

Atenție însă: spf-ul trecut pe eticheta produselor de machiaj nu se cumulează prin aplicarea succesivă a acestora. Așadar, dacă ai o bază cu spf 15, un fond de ten cu spf 20 și un spray de fixare a machiajului cu spf 10, nu înseamnă că ai o protecție solară de 45. De aceea este bine să optezi din start pentru un produs fotoprotector 30+ sau 50+ și să îl aplici în manieră corectă.

 

De asemenea, oricând poți aplica peste machiaj un stick cu spf, care te ajută să ai tenul în permanență protejat, mai ales în zonele predispuse la arsuri (nas, urechi, ceafă etc). Găsești variante excelente la Guinot, la SVR, sunt multe posibilități. Important este să folosești spf, este vital.

Pe Adina o poți urmări pe site-ul ei, LadyLike by Adina Necula. În fiecare săptămână eu învăț câte ceva de la ea despre beauty și îmi iau notițe.

Foto: Arhiva Adinei Necula și Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK