Monumente din Iași: Casa Dosoftei, clădirea cu arcade care găzduiește vechile cărți ale Moldovei
O colecție de locuri din România care îmi sunt dragi și pe care aleg să le dau mai departe. Pe scurt.
Numită și casa cu arcade, datorită porticului său înalt, cu cinci arcade armonioase, Casa Dosoftei se află la câțiva pași de Palatul Culturii din Iași.
Adesea trecută pe nedrept cu vederea, din cauza dimensiunii sale miniaturale, ea se află și la câțiva pași de Biserica Sf.Nicolae Domnesc.
De fapt, terenul pe care îl ocupă în prezent Casa Dosoftei a făcut cândva parte din vechiul cimitir al bisericii, după cum mi-a explicat muzeograful locului, o doamnă care povestea fiecare exponat în parte cu impresionantă dedicare.
Prezența și poveștile doamnei au reprezentat o surpriză deosebit de plăcută a vizitei mele.
Micuța casă cu arcade găzduiește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași, înființată în 1970.
În cele patru încăperi ale Casei Dosoftei – două la parter și două la etaj, la capătul unei scări în spirală – se regăsesc bijuterii ale istoriei literaturii române.
De la un liturghier considerat prima tipăritură de pe teritoriul românesc, în 1508, până la Cazania mitropolitului Varlaam Moțoc, din 1643 sau Biblia de la București, tipărită în 1688 de către Șerban Cantacuzino, exponatele casei cu arcade sunt o călătorie înapoi în timp.
Pentru mine, au fost și o reîntoarcere pe băncile școlii, fiindcă am putut vedea cu ochii mei înscrisuri despre care am învățat demult: Lexiconul de la Buda (primul dicționar cvadrilingv al limbii române, realizare filologică a Școlii Ardelene, în 1825) cea mai veche copie a Letopisețului Țării Moldovei de Grigore Ureche (1665) sau Hronica Românilor și a mai multor neamuri, de Gheorghe Șincai.
Numele actual al muzeului – Casa Dosoftei – se leagă de canonizarea, în anul 2005, a Mitropolitului Dosoftei.
Între anii 1677 și 1679, acesta a instalat în clădirea cu arcade cea de-a doua tiparniță din Iași, adusă din Rusia cu ajutorul spătarului Nicolae Milescu.
Prima tiparniță din Țara Moldovei fusese instalată cu ceva ani înainte de către mitropolitul Varlaam, la Mănăstirea Trei Ierarhi.
Totodată, cărturarul Dosoftei – devenit Mitropolit al Moldovei între 1671-1674, 1675-1686 – este considerat primul poet național și primul versificator al Psaltirii în Estul Europei.
Tot în incinta casei cu arcade se află și o colecție deosebită de icoane din secolele XVI, XVII și XVIII, dar și o machetă a tiparniței originale din vremea mitropolitului Dosoftei.
Pentru mai multe locuri, idei și inspirații, mă puteți urmări și pe contul meu de Instagram.
Mai multe povești din Iași:
Monumente din Iași: Biserica Sf.Nicolae Domnesc, unde au fost unși domnitorii Moldovei
Monumente din Iași: Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, cu broderia exterioară unică în lume
Unde s-a pierdut bunul-gust al românilor?
Horror Vacui: expoziția care aduce în prim plan tradițiile românești, la Palatul Braunstein din Iași
Foto: Fine Society