Despre tot ce-i fin și fain

O soluție inteligentă pentru confortul și eficiența energetică a casei

By 24 octombrie, 2022Lifestyle, Simplicity
read time 5 min
 
24 octombrie, 2022

O soluție inteligentă pentru confortul și eficiența energetică a casei

Traversăm o perioadă în care conceptele de eficiență a vieții și reutilizare a resurselor nu mai sunt tendințe, ci necesități. Putem începe cu un prim pas inteligent: echilibrul între lumină și întuneric în propria casă.

by

*** Acest articol face parte dintr-un proiect special FINE SOCIETY X SOMFY, despre smart living ***

Mă gândesc mai mult ca oricând la ciclurile naturii.

 

Nu știu dacă e apanajul perioadei pe care o traversăm sau al maturizării, dar nu-mi amintesc ca acum 20 de ani să fi irosit prea multă energie gândindu-mă la succesiunea zilei și a nopții, la importanța luminii naturale sau la cât de odihnitoare sunt orele de întuneric total atunci când ești obosit.

 

Călătorind mult, observând popoare care au o relație simbiotică cu natura (de exemplu, japonezii), dar și întorcându-mă cu gândul la verile petrecute în copilărie în Ardeal, realizez tot mai mult cum viața la oraș ne rupe efectiv de ciclicitatea naturii.

 

Întunericul și lumina de afară nu mai sunt indiciile de relaxare sau respectiv de energizare a corpului nostru, ci au devenit strict elemente de decor într-o viață trăită în ritmul ecranelor de diferite dimensiuni.

 

În același timp, casa – care ar trebui să fie spațiul personal sigur, oaza de liniște și relaxare – devine și ea tot un decor, un hotel în care venim pe grabă, ca să ne reîncărcăm pentru o nouă zi de trăit la foc automat.

 

Situația s-a schimbat puțin în ultimii doi ani, doar oamenii au darul de a-și uita ușor revelațiile în ritmul alert al vieții reintrate în vechea normalitate.

 

În plus, problemele energetice despre care se tot vorbește la nivel mondial ne aduc alte provocări și nevoia de a reconsidera încă o dată felul în care trăim și echilibrul nostru personal. Sau lipsa lui.

 

Chiar înainte de pandemie, vizitam sediul Somfy din apropiere de Chamonix și descopeream un univers de soluții inteligente pentru case inteligente, optimizate în cel mai mic amănunt pentru confortul locatarilor.

 

Casele francezilor de la Somfy: o istorie de succes, cu produse invizibile

 

După pandemie, scriam tot despre Somfy în contextul în care românii – și lumea întreagă – redescopereau spațiul personal și relația cu propria lor casă.

Articolul se numea Tehnologie și mindfulness: cum ne ajută tehnologia să trăim după ciclurile naturii?

 

Acum, în condițiile în care vorbim tot mai mult despre energie și conservarea ei, dar și despre nevoia stringentă de a avea case mai inteligente, tot Somfy vine cu o soluție.

 

Fiind specializați de peste 50 de ani în soluții de umbrire pentru case inteligente, cei de la Somfy au soluții și pentru aceia dintre noi care nu au încă o casă high-tech, dar care vor să înceapă de undeva.

 

 

Mai ales în contextul actual, o locuință optimizată energetic și gândită pentru propriul confort este un pas esențial. Nu mai putem aștepta momentul potrivit, ci trebuie să începem exact de unde suntem acum.

 

Concret, dacă nu ai un „smart home”, dar vrei să îți optimizezi experiența și confortul, transformând o casă într-un spațiu „protejat”, cel mai simplu mod este să începi cu un sistem de automatizare pentru jaluzele, perdele și draperii.

 

Locuințele automatizate reprezintă prima modalitate – și cea mai simplă – de a împiedica risipa de energie pe termen lung.

 

Ce înseamnă asta?

 

Printr-o soluție automatizată de umbrire, lumina naturală se filtrează la nivelurile adecvate în funcție de perioada din zi și de nevoile tale: lucru, relaxare, somn.

 

Poate fi și complet blocată, pentru a asigura condițiile perfecte de odihnă.

 

Astfel, maximizând folosirea luminii naturale, fluxul de temperatură se îmbunătățește și scad costurile conexe: căldura se păstrează mai mult în casă pe timp de iarnă și este ținută la distanță în timpul verii.

 

 

Cum funcționează?

 

Simplu: se instalează un motor electric și o șină specială, asupra cărora poți avea control printr-o telecomandă sau un comutator de perete.

 

În stand-by, un motor Somfy consumă mai puțin de 0,5 wați, tocmai pentru că esența brandului este optimizarea casei din toate punctele de vedere.

 

Instalarea motoarelor Somfy este simplă și există variante care nu necesită fire sau prezența unei prize lângă fereastră. Bateria incorporată trebuie încărcată de două ori pe an, în medie.

 

Pentru că existe mai multe variante de motorizări și de șine, ele se pot adapta practic oricărei dimensiuni de fereastră și oricăror forme de perete, inclusiv pe rotund sau oval. Ca beneficii colaterale, perdelele vor avea un aspect mai elegant – fiind întinse perfect și uniform – și se vor murdări mai greu, în absența contactului direct cu mâna.

 

IMPORTANT: Perdelele se pot mișca și în eventualitatea unei întreruperi a alimentării cu energie electrică.

 

SMART: URMĂTORUL NIVEL

 

Odată instalate, aceste perdele motorizate se pot integra foarte simplu într-un sistem de casă inteligentă: cu ajutorul unei unități de comandă smart, TaHoma Switch, programată să îți învețe obiceiurile, orarul zilnic, preferințele și tiparele comportamentale.

 

TaHoma se adaptează inclusiv la condițiile de vreme și poate fi setată pentru închiderea automată a perdelelor de la distanță.

 

Se controlează prin aplicație de mobil sau prin comandă vocală, fiind compatibilă cu Google Assistant, Alexa și Siri.

 

Din momentul în care ai perdele automatizate și un sistem TaHoma Switch – care este de dimensiunea unei boxe portabile, fiind foarte mic – poți spune deja că ai o casă inteligentă, optimizată energetic, dar și pentru confortul propriu.

 

Despre TaHoma Switch am povestit cu multe detalii de lifestyle în articolul despre Mindfulness și tehnologie.

 

Toate amănuntele tehnice (inclusiv cifre, statistici și orice doriți să aprofundați) despre CASELE INTELIGENTE SOMFY le regăsiți pe site-ul lor, care e foarte bine documentat.

 

De asemenea, puteți afla toate detaliile tehnice ale sistemelor de umbrire inteligentă tot direct de pe site-ul Somfy, secțiunea PERDELE.

 

Dacă nu știți ce vi se potrivește, cei de la Somfy au și un tutorial despre variantele de draperii, jaluzele și perdele: SFATURI PENTRU LIVING, DORMITOR ȘI EXTERIOR

 

Pentru că sunt gândite să se potrivească oricărui tip de design interior, există pe site-ul Somfy și un material despre culorile care se armonizează cel mai bine cu fiecare tip de spațiu: CUM ALEGI CULOAREA PERDELELOR.

 

Concret, site-ul Somfy este gândit, la fel ca o casă inteligentă, sub forma unei platforme smart, optimizate pentru întrebările concrete ale potențialilor clienți.

 

Nu vă temeți să puneți multe întrebări sau să le cereți variante pentru propriul vostru spațiu.

 

E momentul să devenim mai smart. Și noi, și casele noastre!

Pentru mai multe idei și inspirații, mă puteți urmări și pe contul de Instagram.

Foto: Somfy

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK