Despre tot ce-i fin și fain

Oradea, probabil cel mai frumos oraș din România

By 5 mai, 2018Travels
read time 10 min
 
5 mai, 2018

Oradea, probabil cel mai frumos oraș din România

De ce iubesc Oradea și care sunt locurile pe care ar trebui să le vizitezi în acest oraș de poveste.

by

Până să descopăr Oradea anul trecut, în timpul unui tur prin țară, recunosc cu mâna pe inimă că nu știam aproape nimic despre ea. Nu o asociam cu vreun stil arhitectural sau obiectiv turistic anume, nici nu era pe lista mea scurtă a orașelor memorabile din România. O scăpare regretabilă, pe care mi-au împărtășit-o aproape toate celelalte persoane cărora le-am povestit ulterior revelațiile mele despre acest oraș. 

 

”Adică tu vrei să-mi spui că la Oradea există asemenea clădiri?”, era exclamația-standard de câte ori scoteam telefonul și le arătam oamenilor Palatul Vulturul Negru, Palatul Moskovits sau unul dintre celelalte numeroase palate ale orașului. O exclamație de care mi-e și mie un pic rușine, recunosc.

 

Cum să ai o asemenea bijuterie în propria țară și să nu știi de ea? Doar că, după cum mi-au confirmat ulterior orădenii pe care i-am cunoscut, orașul nu a fost dintotdeauna așa cum l-am văzut eu acum. Cu câțiva ani în urmă era gri și trist, ca o bijuterie superbă, înnegrită de vreme. Abia după ce au început renovările și restaurările clădirilor istorice au început și românii să se (re)îndrăgostească de Oradea.

Un exemplu extraordinar este în fotografiile de mai jos. Cea din stânga, găsită AICI, înfățișează Palatul Moskovits înainte de renovare. Cea din dreapta este Palatul Moskovits acum, în mai 2018. Mi s-a pus un nod în gât când am văzut prima poză și nu mi-a venit să cred câți ani a stat în decreptitudine această bijuterie arhitecturală.

 

 

Eu una, recunosc, m-am îndrăgostit de Oradea la primul tur prin Piața Unirii, în august 2017, iar din acel moment a devenit orașul meu preferat din România, alături de Iași. Nu doar pentru că are clădiri frumoase și impecabil restaurate, ci pentru că experiențele mele cu oamenii au fost fantastice.

Doamna de la chioșcul de bilete de tramvai mi-a zâmbit larg, mi-a explicat cum se folosește biletul pe toate liniile, mi-a răspuns la vreo trei întrebări despre stații și mi-a urat o zi frumoasă, totul în timp ce vorbea la telefon cu altcineva căruia îi explica despre prețul unor bilete. Fără să înceteze să zâmbească… și nu cu un rictus, ci un zâmbet amabil, așa cum aproape că am uitat că există.

 

Doamna care făcea curățenie în cameră la Ramada Oradea a văzut pungile goale de hârtie de lângă intrare și mi-a lăsat în cameră un bilețel scris de mână în care mă întreba dacă poate să le arunce, explicând că nu a vrut să facă vreo gafă și că poate le-am pus acolo ca să le refolosesc. S-a semnat cu numele ei și cu „O zi frumoasă”. 

 

La Lotus Mall, am vrut să cumpăr o agendă în folie de plastic și după ce a scanat-o – deși era o ditamai coada în spatele meu – domnișoara de la casă mi-a atras atenția că folia de plastic în care e învelită agenda e ruptă la un colț și să iau alta. „Nu are nimic, oricum desfac folia imediat cum ajung acasă”, i-am zis. „Totuși, nu se poate să o luați așa, poate are vreun defect, vă rog alegeți alta din teanc”, a insistat fata, zâmbind.

 

Nu mai zic de chelnerii de la restaurant, majoritatea foarte tineri, unii probabil angajați pe vară, dar atât de amabili și prietenoși de ajunsesem să ne simțim prost de cât de frumos se purtau cu noi. Știi cum e când parcă ți-e prea bine într-o situație și simți că trebuie să fie ceva în neregulă, că nu are cum să fie totul chiar așa roz? Așa m-am simțit aici. Dubios de bine.

 

Și da, toate astea sunt lucruri mici, chiar foarte mărunte… dar știți cum se adună? Una azi, una mâine, una poimâine și brusc începi să te obișnuiești cu binele. 

Nu zic că nu or avea și orădenii nesimțiții lor – asta e o specie care se aciuiază și se adaptează oriunde, ca o plantă cățărătoare – dar interacțiunile cu oamenii obișnuiți, de la taximetriști, funcționari, vânzători, chelneri au fost în procent de peste 80% foarte plăcute. Oamenii zâmbesc, te ajută, se poartă frumos, sunt amabili, calmi.

 

Și, culmea-culmilor, chiar pare să le facă plăcere să se poarte frumos. Nu ai acea senzație că omul din fața ta ar prefera să-și prindă mâna-n ușă decât să-ți arunce un zâmbet în timp ce-și face treaba. Nu te claxonează dacă văd că ești pierdut și te-ai înscris greșit pe bandă. Nu refulează pe tine dacă au avut o zi proastă și poate ar avea chef să fie oriunde, mai puțin la muncă.

 

Nu simți că toată lumea are o problemă cu toată lumea, iar dacă dai de cineva mai ciufut ți se pare pur și simplu „o eroare de sistem”. E un sentiment straniu, după ani în care te-ai obișnuit fix invers: să ți se pară extraordinar să dai de cineva amabil.

 

 

Această vizită în Oradea face parte dintr-un proiect de descoperit și povestit locuri frumoase din România, realizat alături de prietenii mei de la Romanian Art&Craft. Am scris despre motivele celor de la Romanian Art&Craft de a promova România (găsiți povestea aici) dar în esență este simplu: prin produsele pe care le vând de 15 ani, ei promovează meșteșugul tradițional și munca artizanilor populari, și implicit vor să scoată în față destinațiile și talentele ascunse ale acestei țări. Ne-am găsit unii cu ceilalți anul trecut, când am povestit împreună despre Sinaia, iar proiectul de a explora împreună Oradea și Maramureșul s-a născut firesc și organic.

 

Fără a se vrea o listă exhaustivă, fiindcă Oradea este un loc în care poți sta și o lună și tot mai ai lucruri de văzut, acestea sunt câteva dintre locurile care te vor îndrăgosti de acest oraș:

Piața Unirii

 

 

 

Piața Unirii este „kilometrul zero” al orașului, care adună unele dintre cele mai reprezentative clădiri, cele mai multe în stil Art Nouveau, dar și câteva baroc, eclectic sau în aerul „secession”-ului vienez. Unul dintre exponenții de vază ai acestui din urmă curent artistic a fost însuși Gustav Klimt, de unde și referințele coloristice și stilistice pe care le veți regăsi inclusiv în emblema Oradei, Palatul Vulturul Negru.

Palatul „Vulturul Negru”

 

Este clădirea mea preferată din România și cu siguranță una dintre cele mai spectaculoase din țară. Deloc întâmplător, în 2011 a fost aleasă, pe bună dreptate, simbol oficial al orașului Oradea.

 

Pe locul ”Vulturului Negru” s-a aflat, în secolul XVIII, un celebru han, Hanul Arborele Verde, despre care se spunea că ar fi fost frecventat de însuși Franz Josef. Legenda spune și că palatul ar avea și niște catacombe misterioase dedesubt, care vor face ca el să se scufunde într-o zi. Dincolo de legende, însă, realitatea este spectaculoasă și te vei îndrăgosti fără urmă de dubiu.

 

Pasajul interior, inspirat de Galeriile Vittorio Emmanuelle din Milano, este decorat cu vitralii, coloane, sticlă sablată și lambriuri frumos sculptate, de o sensibilitate artistică deosebită. Este, la propriu, o bijuterie arhitecturală. 

 

 

Turnul Primăriei

 

Urcând cele 250 de trepte până în vârful turnului (ai ocazia să vezi inclusiv mecanismul ceasului, la unul dintre etaje), poți avea o vedere la 360 de grade asupra orașului.

 

Urcarea le poate face unele probleme claustrofobilor sau celor care suferă de rău de înălțime (semnezi pe propria răspundere pentru urcarea în turn), dar dacă te numeri printre oameni cărora le place să vadă orașele de sus pentru a le înțelege mai bine, efortul merită cu prisosință.

 

 

 

 

Biserica cu Lună

 

Un alt obiectiv de neratat în Piața Unirii este Biserica cu Lună, unică în Europa datorită mecanismului de pe fațadă, care indică fazele lunare printr-un glob negru cu auriu.

 

Creat la anul 1793, este considerat în continuare o minune a științei având în vedere limitările tehnologice ale epocii în care a fost inventat. 

 

Biserica este absolut superbă și pe dinăuntru, dar din păcate nu am apucat să fac fotografii, doar m-am bucurat de interioarele ei. Rămâne să o descoperiți voi singuri. După mine, este una dintre cele mai frumoase biserici din România, dacă nu chiar cea mai frumoasă dintre toate.  

Piața Ferdinand

 

Trecând podul peste Crișul Repede, Piața Ferdinand se află exact de cealaltă parte, practic treci două străzi de la Palatul Vulturul Negru și ajungi în Ferdinand. Acolo se află teatrul din Oradea, dar și o nouă serie de clădiri-bijuterie, într-o dantelărie de curbe Art Nouveau și Secession. Cele mai multe sunt restaurate, câteva sunt în curs de restaurare – inclusiv un mic hotel care avea pe el un banner mare cu „Descoperă în curând grădinile interioare ale caselor Art Nouveau” – iar altele cu siguranță urmează la rând. 

 

De la Piața Ferdinand, mergând la pas pe Strada Republicii și pe străduțele adiacente, vei găsi niște minunății de fațade, de care trebuie să te apropii, să privești, să citești plăcuțele, să zăbovești. Oradea nu este un oraș pe care să-l bifezi tăind de pe o listă obiectivele văzute, ci să-l bați cu piciorul și să privești fiecare amănunt, fiecare efigie, fiecare poveste. Acolo e toată plăcerea explorării. Poți avea surpriza de a descoperi câte o clădire cvasi-necunoscută, dar absolut superbă, care să te lase cu răsuflarea întretăiată de emoție.

 

 

 

 

Cetatea Oradei

 

 

Merită cu siguranță o vizită, deși foarte probabil deocamdată nu o vei găsi foarte palpitantă. E mai curând un loc calm și destul de pustiu, dar lucrurile promit să se schimbe curând. A fost renovată pe fonduri europene și încă nu a prins viață pe de-a-ntregul, deși sunt unele mici galerii de artă, expoziții și cafenele pe care orădenii le frecventează.

 

Din câte am înțeles însă, există planuri mari cu ea, iar în câțiva ani probabil va fi un pol al vieții de noapte din Oradea. Ca dovadă, unul dintre cele mai populare restaurante din oraș, Reliva, urmează să se mute în cetate la începutul acestei veri.

 

 

Dealul-Ciupercă sau Belvedere

 

Este un punct mai înalt, la marginea Oradei, de unde se poate admira o imagine de ansamblu asupra orașului, de la depărtare. Nu pot să spun că m-a impresionat în mod deosebit, dar există circumstanțe atenuante în favoarea lui: se află într-un proces de renovare intensă, așa l-am vizitat în sunet de picamer și excavator, ceea ce nu a ajutat deloc la capitolul „impresie artistică”.

 

Totuși, dacă vii exclusiv pentru priveliște, și nu pentru o plimbare relaxantă pe aleile de pe deal, cred că o perspectivă mult mai frumoasă asupra orașului poți avea din Turnul Primăriei, despre care am povestit mai sus. De pe Belvedere imaginea nu e cu mult mai spectaculoasă de-atât:

 

 

 

De ce în Oradea se poate?

Serios: de ce un oraș a crescut atât de mult în zece ani, iar altele, inclusiv Capitala, par să se zbată în gol?

 

Nu vreau să mă bag în politică, dar toți orădenii cu care am vorbit mi-au dat unul și același răspuns: e vorba de talentul de gospodar al primarului. Nu știu ce culoare politică are, dar este un excelent manager, adică exact ceea ce-i trebuie unui „administrator de oraș”. Nu speech-uri emoționante, nu teorii și ideologii de partid, ci abilități de marketing și management urban.

 

Dovedind că „omul sfințește locul”, edilul – care a făcut și subiectul unei emisiuni „România, te iubesc”, a atras fonduri europene și a dat câteva legi deștepte, care au făcut orașul să crească cu aproape opt procente de la an la an. Câteva mi-au plăcut în mod deosebit.

 

Spre exemplu, dacă ai un spațiu comercial stradal neînchiriat timp de mai mult de trei luni, plătești impozit cu 50% mai mare. Aviz sutelor de spații goale din București, pe artere ultra-centrale, ai căror proprietari preferă să le țină dezolant de goale ani în șir decât să le închirieze pe sume mai mici decât fanteziile financiare din capul lor. Dacă deții un spațiu într-o clădire din Centrul Vechi și NU îți restaurezi fațada, plătești anul următor cu 500% mai mult impozit. Fără negocieri.

 

Nu mai zic că au un app de oraș pentru turiști, plus un app pentru orădeni – Oradea City Report – unde poți raporta nereguli – de la tăierea ilegală a unui copac până la blocarea unei alei sau aruncarea de gunoi în locuri nepermise – și în maximum 2 ore cineva se sesizează. Sunt în plan parcări subterane și supraterane în centru, pentru a păstra cât mai mult spațiu pietonal, iar orașul nu duce lipsă de piste de biciclete.

 

Există și o Asociație de Promovare a Turismului în Oradea și Regiune, având ca membri primăria și hotelurile mari din oraș. Toatele taxele hoteliere plătite anual (și care sunt cele mai mari din țară) merg în contul asociației, Primăria completează suma finală, iar bugetul se ridică anual la un milion de euro, folosit exclusiv pentru promovarea orașului în România și în lumea întreagă.

 

După cum mi-a explicat Romeo Ionescu, General Manager Ramada Oradea, acum doi ani la Târgul de Turism de la Viena bannerul de intrare, de opt metri pe doi metri, era o imagine imensă cu centrul Oradei. ”De asta au început oamenii să audă de Oradea și in străinătate, pentru că s-a investit în promovarea orașului online și la târguri de specialitate”.

Aceasta este o mică parte din experiența Oradea, urmează foarte curând rezultatul principal al vizitei noastre în oraș: un filmuleț de câteva minute, narat de mine și filmat cu măiestrie de Liviu S.Ungureanu, unde veți descoperi Oradea în detaliu: de la amănunte de finețe până la filmări cu drona. Vi se pregătește ceva spectaculos și inspirațional.

Un proiect Romanian Art&Craft și Fine Society.

Fotografii: Liviu S.Ungureanu și Diana Cosmin

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



33 Comments

  • Andrei spune:

    Am un drum in Oradea in data de 1 octombrie si cautam un pretext sa raman acolo vreo 3 zile :). Merg destul de des in Oradea dar doar in interes de serviciu. Acum, dupa ce am citit articolul asta sunt nerabdator de parca urmeaza primul meu city break 🙂
    Multumesc 🙂

  • Dan spune:

    SUnt din Brasov, si am avut o saptamana de tratament la Baile Felix, motiv pentru care am vizitat si Oradea.
    strazile orasului cam denivelate si asta sa nu spun rupte , cladirile din acea zona centrala , unde este si Pasajul Vulturul Negru sunt renovate doar pe exterior, am avut curiozitatea sa vad si mai in interior, dar am vazut GROAZA si o scriu cu litere mari. sunt amenajate frumos acolo Piata si 3 strazi, restul este o paragina cumplita.
    la capitolul frumos am sa laud Cetatea cu acel frumos muzeu.
    si Baile Felix, ca si ! Maisunt cam in paragina. Felicitari acelei societati care a renovat cateva hoteluri si a intretinut spatiile verzi din jurul lor, caci parcul din statiunea Baile Felix este ocupat de moloz si masini parcate pe spatiul verde.
    imi pare rau ca am plecat din Brasov sa vad vestul care il asimilam oarecum cu occidentul, dar mi-am dat seama ca occidentul nu este acolo, Brasovul are cateva clase peste.
    mai vreau sa punctez un lucru care m-a surprins placut, si anume bunul simt in trafic al celor din Oradea , care m-au vazut cu numar strain de Bihor si mi-au acordat prioritate si nu m-au sicanat in trafic asa cum am patit in alte locuri din tara pe care nu vreau sa le enumar.

    • Oradea spune:

      Oare in Brasov nu sint denivelari , nu te apuca GROAZA sau n-aveti cladiri in paragina?
      La voi totul e perfect si roz?
      Am impresia ca esti unul frustrat care crede ca numai orasul lui e viata si in general vorbesc aici(clujeni,timisoreni,brasoveni ,de bucuresteni sa nu vb)
      Occidentul incepe la voi pe pietonala unde daca nu esti atent poti rupe linistit piciorul,in restaurantele din zona unde ai sansa sa vii cu nota de plata unflata etc.
      Baile Felix daca nu stiai nu apartine de Oradea.
      In rest trebuia sa ramii acasa sa faci tratamentul la tine in cartier

    • ALEX spune:

      Îmi pare rau Dane dar esti răutăcios.Ai generalizat unele lipsuri ale orasului nostru ignorănd frumusetea lui.Te rog,nu fi gelos,și Brașovul e un oraș frumos!

  • Florin Cristian spune:

    Oradea a fost gazda adunarii generale a Retelei Art Nouveau in intervalul 6-8 mai 2019 detalii aici: http://mobil.bihon.ro/#!mobilenews/detail/2246319.
    Au inceput lucrarile de restaurare in Piata Ferdinand care dupa parerea mea va arata mai bine decat Piata Unirii.

  • Gabriela spune:

    Acest articol scris de tine Diana m-au impulsionat să merg să vizitez acest oraș.
    Mulțumesc că că ai o aură pozitivă.
    Succes!

  • Iulian spune:

    Frumos articolul , felicitari!

  • Gabriela Marcela Rusu spune:

    Cu deosebita placere si mandrie am citit articolul tau..si sunt mandra ca sunt oradeanca nascuta crescuta aici..iti multumesc mult pentru descrierea facuta…ma bucura enorm ca persoane care viziteaza Oradea raman cu acest placut sentiment
    doar cine nu are..poate pretui si vedea ceea ce noi am avut norocul sa avem…mii de multumiri

  • Adrian spune:

    Articol frumos? Oare? Eu as spune ca e gretos. Atata dulceata nu am vazut nici in articolele propagandiste ale comunistilor. Asta e un articol platit din bani publici.
    DA, e adevarat, acele cladiri frumoase exista si sunt renovate. CUM si pe ce bani au fost renovate nu se spune. NU se spune ca multi proprietari au fost nevoiti sa isi vanda apartamentele pentru ca auveau bani sa plateasca pentru renovare. Daca mergi prin centru, ai sa vezi pe la fereste multe anunturi: Apartament de vanzare! DE CE? pai din acest motiv. Oamenii sunt nevoiti sa plateasca impozit de 500% sau sa plateasca mii de euro pt renovare.
    Apoi, tot pe centru, printre cladirile frumoase sunt si cladiri lasate in paragina. Alea de ce nu apar in articol? Sau faptul ca Ciuperca s-a surpat la 6 luni de la inaugurare si acum se re-reamenajeaza?!
    Ar fi mai multe de comentat, dar nu am nervi sa mai continui…..

    • Propagandist pentru ce? V-am lasat comentariul, domnule, sau doamna, desi aceste cuvinte nu stiu daca merita atata eleganta. Nici nu-l cunosc pe edilul dvs, nici nu ma intereseaza, am vazut ce a facut si pentru asta il respect. Aveti un oras frumos si ar trebui sa fiti mandri de cum arata. Si noi platim impozite in Bucuresti, chiar foarte mari, dar orasul nu arata ca al dvs. ,,Scuzati-mi” entuziasmul, trebuia sa ma uit numai la lucrurile rele, probabil atunci ati fi fost multumit. Asa cum ziceam si in articol, cozi de matura si nesimtiti sunt peste tot, comentariul dvs. o dovedeste din plin. O zi buna si mai mult calm, ca vad ca nervii dvs. sunt cam intinsi.

  • Ana spune:

    Mulțumim ca ai scris atât de frumos despre orașul nostru. Eu am un apartament de închiriat in regim hotelier intr-o clădire in stil Secession. Am început să apreciez si sa conștientizez ce comori avem abia când am vizitat Barcelona și Viena. Oradea arata exact ca o mică Viena,fără lipsa de modestie. După o vizită în Barcelona, am avut o întâlnirea cu arhitectul care se ocupa cu obținerea autorizației pt renovarea fațadei clădirii noastre. Avea pe ecranul calculatorului fațada. M-a frapat asemănarea cu clădirile pe care le-am vizitat in Barcelona și i-am spus acest lucru si arhitectului. Mi-a spus că este normal întrucât aparțin aceluiași stil.

  • Petrescu Silvia spune:

    Sunt surprinsa sa intalnesc atat de mult entuziasm pentru un outsider. Dar e bine de stiut ca omul cu suflet mare gaseste loc pentru a face o cauza de incantare si pentru ceilalti ! Apreciem toate cuvintele postate !

  • Horia POPA spune:

    Si eu ma simt dubios de bine : mi-au luat impozitul pe auto pe tot anul, desi am vandut masina in februarie. DIferenta e doar 4900 lei platiti pe o masina pe care nu o mai detin. DUBIOS de bine ma simt ! ! !

    • Domnule Popa, nemultumirile cu primaria rezolvati-le cu primaria, nu cu mine. Eu apreciez ce s-a facut in orasul dvs, daca nici cand scrie cineva de bine nu e bine, inseamna ca romanul chiar s-a nascut nemultumit si asa va si muri.

  • Ovidiu Drobotă spune:

    Drăguț articolul. Sunt mândru de orașul meu.

  • Sven spune:

    Multumim pentru cuvintele frumoase, care le-ai spus despre frumoasa noastra urbe si despre locuitorii ei. Inseamna foarte mult pentru noi sa fim apreciati la scena deschisa. Mentionez ca articolul a aparut in presa locala, dar a fost preluat si de catre cei de la Adevarul.

  • Horia V. Ballint spune:

    Frumos articol insa este omisa cea mai frumoasa si interesanta parte a orasului si anume MARELE COMPLEX BAROC( CEL MAI MARE COMPLEX BAROC DIN SUD ESTUL EUROPEU) , complex care cuprinde Palatul Baroc, Basilica Minor ( unica basilica papala din Romania) si Sirul Canonicilor.. De asemenea nu specificati in articol faptul ca ORADEA ESTE ORAS CATOLIC AFLAT SUB PATRONAJUL SFANTULUI LADISLAU. Un alt aspect omis este acela ca Oradea este si oras balnear si avem minunatul Aqua Park Nymphea, plus Termele Felix ca suburbie a orasului. Daca sunteti interesata , va stau la dispozitie cu date despre orasul Oradea , date foarte interesante cum ar fi faptul ca aici a existat prima Companie de opera de pe teritoriul actualei Roamanii, este unicul oras din Romania despre a carui viata muzicala avea cunostinte insusi Mozart, apoi in alta ordine de idei in secolul XV, Oradea era cel mai important centru astronomic al Europei , pe aici trecand MERIDIANUL 0.. si multe, multe alte informatii va pot da ,horaciodaca sunteti interesata, stimata doamna. Pentru frumoasele randuri scrise de catre dumneavoastra, in calitatea mea de oradean , nu pot decat sa va multumesc si sa va spun ca oricand sunteti binevenita in Oradea!

    • Raman lucruri de vizitat pentru data viitoare, am si zis ca nu mi-am propus sa fie un articol exhaustiv, doar niste puncte de pornire. Dar am pus pe lista sugestiile dvs.

  • Ella GRIGOROIU spune:

    Intr-adevar, frumos oras! Se vede ca este IUBIT si de administratie si de oradeni! Curat ,aerisit, fara kitsch-uri si improvizatii! De-aceea, probabil, sunt zambitori, relaxati (ca dra din foto) si „lumina” orasului i-a cuprins intr-un TOT ,oameni si locuri! FELICITARI! Sa aveti multi turisti care sa va admire si sa va promoveze! Din pacate, „amalgamul” bucurestean se reflecta pe chipurile oamenilor crispati, enervati, innegurati, stresati de multe hibe!

  • Dinu Teodora spune:

    Ff bine făcută prezentarea pe înțelesul tuturor, mi-a făcut o deosebită plăcere să-l citesc și îmi doresc să ajung acolo, însă am de făcut o mică obiecție, EU sunt a 3a generație născută-crescută în București si mi-ar plăcea să nu mai văd, aud că Bucureștiul este așa…, sau că in București nu se face…., vă rog! EU ÎL IUBESC DE MOR!

    • Diana spune:

      Si eu sunt bucuresteanca, dar orasul nu arata asa cum ar merita. Imi pare rau, nu pot sa mint. Aici traiesc de 34 de ani, merg pe jos, merg cu metroul, nu-l vad din goana masinii. Vreau mai mult pentru el… imi pare rau. Nu o sa zic ca arata cum trebuie daca NU arata.

  • Paula spune:

    Buna. La fel ca si tine, nu stiam prea multe despre Oradea. Mare mi-a fost surpriza cand am vizitat orasul. Astfel, cand ni s-a propus sa ne relocam pt job am hotarat sa parasim Baia Mare pentru Oradea si suntem foarte incantati de schimbare. Oamenii sunt asemanatori cu cei din Maramures si anume calzi si prietenoși . Frumos articol. Keep it up! ?

  • Marta spune:

    Multumim mult pentru cuvintele frumoase!

  • GORON spune:

    RESPECT STIMATA D-SAORA.

  • IK spune:

    Cladirile istorice se intind pe o suprafata mult mai mare decat kilometrul 0 surprins in fotografiile dumneavoastra Va recomand un traseu care sa porneasca de la Palatul Episcopal Romano Catolic(fostul Muzeu al Tarii Crisurilor) de langa Gara – si catedrala de langaunde se afla inmormantati 3 regi maghiari si un imparat romano-german-, la Gradina Zoologica, unde se afla actualul MTC.

    • Oradea are atat de multe cladiri frumoase de descoperit, incat nici nu mi-am propus ca articolul sa fie exhaustiv, am si spus asta la inceput. Articolul este un teaser pentru a convinge oamenii sa vina sa vada pe viu, ca un „amuse bouche” inainte de o cina copioasa. Am exemplificat cu centrul, de acolo fiecare poate merge pe cont propriu si sa fie o experienta foarte personala.

  • Oh, Diana!

    Un articol foarte bine scris, cuvintele frumoase despre Oradea sunt foarte importante şi semnificative pentru noi.

    Mă bucur că ai avut această experiență frumoasă în Oradea şi sper ca de fiecare dată când vei reveni la Oradea să rămâi cu amintiri din ce în ce mai frumoase.

    Acum, îți doresc mult succes în tot ce vei face şi multă fericire alături de cei dragi.

  • Alina spune:

    Am citit articolul si dupa m-am dus glont pe Airbnb si am facut o rezervare in Oradea.
    Multumesc!