Despre tot ce-i fin și fain

SIX SENSES Kaplankaya: locul în care regăsești ritmul firesc al naturii și al vieții

By 22 mai, 2019Travels
read time 10 min
 
22 mai, 2019

SIX SENSES Kaplankaya: locul în care regăsești ritmul firesc al naturii și al vieții

Ca toate hotelurile din lanțul Six Senses, Kaplankaya – resortul de la Marea Egee, în apropiere de Bodrum – reușește un echilibru rarisim între simplitate, grijă față de natură și atenția la fiecare amănunt din experiența de ospitalitate.

by

Foarte multe destinații de cinci stele din zilele noastre se bazează pe extreme. Fie sunt lanțuri hoteliere „pe stil vechi”, pentru care luxul încă înseamnă vaze imense cu orhidee și tacâmuri aurite, fie sunt experiențe profund new-age, cu semințe organice și vlăstari la micul-dejun și sucuri proaspăt-stoarse servite ca fel principale între orele de yoga și meditație. La mijloc… mai puțin.

 

Tocmai de asta, când am vizitat primul resort Six Senses, Six Senses Zighy Bay din Oman, anul trecut, m-am îndrăgostit de filosofia lor de turism și ospitalitate, care este responsabilă și extrem de relaxată în același timp. Iar noul-intrat în portofoliu, Six Senses Kaplankaya, se înscrie în aceleași coordonate.

 

Resorturile Six Senses reprezintă cele mai „eco-friendly”, zen și minimaliste locuri în care am stat vreodată, fără ca asta să pară altceva decât un mod firesc de trăi. De fapt, poți să mergi într-o vacanță absolut normală, fără să-ți propui nimic voit-eco, pentru că grija față de natură este integrată firesc în specificul fiecărui hotel în parte. Nu e o placă care ți se repetă zilnic, ci un modus vivendi senin și asumat. 

 

Nu e nici un „retreat” sau o vacanță tematică, e pur și simplu o vacanță de vis în care te bucuri de natură mai mult decât ai face-o în mod obișnuit și în moduri la care nu te-ai fi gândit măcar.

 

 

Spre exemplu, atât camerele obișnuite cât și vilele private de la Six Senses Kaplankaya sunt decorate și mobilate cu materiale naturale de proveniență locală, nu aduse de la mii de kilometri. Lemn, piatră, marmură, țesături din zonă. Chiar și cosmeticele din baie sunt produse local și puse în recipiente din piatră, conținutul lor fiind explicat printr-o etichetă de lemn agățată cu sfoară de gâtul sticlei. 

 

Totul arată fantastic și stând într-o astfel de cameră înțelegi foarte bine că poți trăi și fără plastic, și fără tone de ambalaje inutile, și fără tot felul de flecuștețe sintetice. Designul este modern și liniștitor și nu scrie nicăieri „Fii zen”, „Reciclează” sau „Trăiește eco”. Dar TRĂIEȘTI eco în fiecare secundă.

 

 

 

De fapt, multe lucruri care ți se întâmplă sunt eco fără să știi măcar: toate produsele chimice folosite la curățenie și la spălarea așternuturilor sunt ecologice, consumul de apă în circuitul intern este redus la maximum, iar apa minerală și cea plată sunt îmbuteliate direct în resort, pentru a reduce amprenta de carbon aferentă transportului de la zeci de kilometri depărtare. 

 

 

 

Poate cel mai mare avantaj îl reprezintă însă gastronomia, bazată integral pe conceptul „farm to table”. Jumătate dintre ingredientele preparatelor din restaurantele Six Senses Kaplankaya sunt obținute din grădina proprie – pe care am și vizitat-o, fiindcă accesul oaspeților din hotel este liber – iar restul de la alte ferme din zonă și mici producători locali.

Altfel spus, în orice moment ei știu DE UNDE vin ingredientele cu care gătesc și în ce condiții au fost obținute.

 

Pentru că toate materialele sunt naturale, iar designul cât mai minimalist și confortabil, ceea ce iese cu adevărat în evidență este peisajul. Totul este e gândit pentru a pune în valoare priveliștea și cadrul natural, iar după câteva zile la Kaplankaya îți dai seama cât de liniștitor pentru minte și corp este să trăiești într-un spațiu în care totul pare la locul lui și în care toate componentele sunt din același film.

 

Te integrezi atât de bine cu natura încât ai uneori senzația că te pierzi în ea, restabilind o conexiune pe care noi oamenii am pierdut-o sau am uitat-o cu totul de-a lungul secolelor.

 

 

 

Pe sloganul „Eat with Six Senses” (care nu e doar despre numele de brand, ci e un îndemn la slow living și la folosirea conștientă a tuturor simțurilor în procesul de savurare a mâncării), brandul își propune să-i reconecteze pe oaspeți cu experiența gătitului „puțin și bun”, cu ingrediente de cea mai bună calitate.

 

Mi-a plăcut mult schema lor cu prototipurile de oaspeți: cei care vor doar să se relaxeze, cei care vor o experiență inedită și cei care vor un program special conceput pentru ei. Pentru aceștia din urmă există programe elaborate special, din care pot să aleagă: Trim&Fit, Sleep&Resilience și Cleanse&Detox. În funcție de varianta selectată, totul este personalizat de la A la Z, de la programul de spa și fitness până la meniul zilnic.

 

 

 

Există trei plaje la Kaplankaya, dar și suficiente cotloane încât să ai mereu sentimentul plăcut de intimitate. Chiar și când resortul este plin, totul e gândit în așa fel încât să existe suficiente locuri și activități pentru toată lumea.

 

Astfel, te simți mereu ca într-o oază intimă, lucru care m-a uimit prima dată la Six Senses Zighy Bay: deși resortul era plin, pe plaja privată din fața hotelului au fost zile în care nu erau mai mult de cinci oameni. Motivul: foarte mulți stăteau la piscinele interioare, la piscinele propriilor vile sau aveau alte activități.

 

E un sentiment foarte plăcut să ai o plajă aproape numai pentru tine, iar Kaplankaya este gândit pe același principiu al vacanței tihnite, în care nu trebuie să te lupți cu nimeni pentru un șezlong sau un loc lângă buza apei.

 

 

O atracție aparte o reprezintă spa-ul de la Kaplankaya, care are 10.000 de metri pătrați și este cel mai mare din Turcia (și din întreaga regiune). Printre tratamente și terapii poți găsi orice îți trece prin minte: de la toate tipurile de saună și camere speciale cu sare de Himalaya până la jacuzzi, dușuri Vichy și orice fel de masaje, inclusiv unele tehnici pe care nu le regăsești decât în colțuri îndepărtate din Asia. Evident, totul în același stil sustenabil, cu produse eco locale.

 

Locul meu preferat din resorturile Six Senses – iar Kaplankaya nu face excepție – este Alchemy Bar. O cameră cu multe borcane, sertare și cotloane, unde poți să te programezi pentru diferite workshop-uri – spre exemplu, poți să înveți să-ți faci propriul scrub organic – dar poți să o și rezervi pentru o cină sau un prânz cu un grup mai mare de prieteni, la o masă comunală într-un cadru foarte cool și răcoros.

 

CUM AJUNGI LA KAPLANKAYA

Orice alte detalii suplimentare, precum și ofertele aferente unui sejur la Six Senses Kaplankaya le poți găsi în orice agenție acreditată Dertour din România.

Destinația este deservită de Turkish Airlines, cu două variante de zbor dus și două întors.

Plecare din București la ora 10:00 și sosire în Bodrum la 15:50 (cu escală în Istanbul).

Plecare la 05:50 și sosire la 12:05 în Bodrum (tot cu escală, varianta pe care am folosit-o noi, iar la ora 13:00 eram deja pe plajă).

Ca variante de întoarcere, prima este cu plecare din Bodrum la 14:55 și sosire în Bucuresti la 20:05.

A doua variantă – pentru încă o zi de vacanță – este cu plecare la 19:55 din Bodrum și sosire la 02:25 în București.

Eu una vă recomand să plecați cu zborul de 05:50 la dus și să vă întoarceți cu cel de 19:55. E și păcat să nu valorificați din plin o vacanță în acest loc.

Fotografii: Six Senses

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK