Despre tot ce-i fin și fain

Storie di Seta: noua colecție de parfumuri Ferragamo aduce o altă abordare de sustenabilitate

By 20 iulie, 2021Lifestyle
read time 5 min
 
20 iulie, 2021

Storie di Seta: noua colecție de parfumuri Ferragamo aduce o altă abordare de sustenabilitate

Noua colecție olfactivă „Storie di Seta” se inspiră din creațiile vestimentare din mătase Salvatore Ferragamo, dar duce și cu un pas mai departe povestea parfumurilor casei, 99,1% dintre materiile prime folosite fiind biodegradabile.

by

Salvatore Ferragamo a fost „pantofarul” celebrităților din epoca de aur a cinematografiei și, pornind de la arta și arhitectura din spatele unui pantof, a creat de la zero o casă de modă bazată în primul rând pe meșteșuguri și pe artă. 

 

De la calapodul extrem de comod și atemporal care i-a adus faima internațională până la mătăsurile imprimate sub formă de eșarfe, bluze sau rochii, casa Ferragamo a ajuns, în ultimele decenii, să creeze și unele dintre cele mai iubite parfumuri contemporane.

 

Inevitabil, zona olfactivă și zona de modă se întretaie, așa că nu a fost nicio surpriză faptul că noua colecție se intitulează „Storie di seta” (Poveștile mătăsii) tocmai pentru că este inspirată de creațiile iconice din mătase ale casei.

 

Având însă ca punct de pornire moștenirea și istoria casei Ferragamo, Storie di Seta merge într-o zonă nouă, proaspătă și actuală.

 

În primul rând, este vorba despre patru parfumuri unisex, delimitarea dintre masculin și feminin în parfumerie fiind considerată, pe bună dreptate, strict o convenție învechită de marketing.

 

 

Am spus de multe ori că unele dintre parfumurile mele preferate au fost unisex sau, chiar mai mult, considerate teoretic a fi „de bărbați”.

 

Așadar, îmi place la nebunie ideea că un parfum poate fi luat ca atare, ca o esență care „înflorește” diferit pe pielea fiecărei persoane, indiferent de gen.

 

În al doilea rând, cele patru parfumuri, fiecare inspirat de flora unei anumite zone – de la ocean și junglă la savană și grădină – sunt gândite pentru a putea fi purtate individual sau „suprapuse”, mixate cu câte o esență booster, cu aromă de mosc, respectiv aromă lemnoasă.

 

Și, în al treilea rând, cele patru parfumuri sunt gândite, cap-coadă, din elemente regenerabile (62,2% mai exact) și respectiv biodegradabile (99,1%).

 

Cei doi parfumieri, Emilie Coppermann și Aliénor Massenet, au gândit cele patru esențe de la un acord comun, care le și unește ca un fir roșu… de mătase.

 

Denumit „Filo di seta”, acordul comun al celor patru esențe este gândit pentru a permite fiecărui parfum propria unicitate, dar în același timp lăsând o portiță deschisă pentru ca ele să fie mixate cu alte esențe.

 

Printre ingrediente se află Lilybelle (o combinație patentată de Ferragamo, creată din coajă de portocală, folosind un proces de extracție complet sustenabil), piper de Timut obținut din ferme fair trade și un ingredient care evocă olfactiv senzația tactilă a mătăsii, Neo Soie Velours de Laine.

 

De obicei gusturile mele la parfumuri sunt clare, adică dintr-o colecție voi identifica rapid esența care îmi place cel mai mult, dar – în cazul de față – pe măsură ce testam parfumurile, aveam impresia că ultimul mirosit este favoritul.

 

La final, îmi recunosc o slăbiciune un pic mai mare pentru ”Oceani di Seta”, care balansează aerul sărat al oceanului cu note de magnolie și heliotrop, dar toate cele patru sunt minunate.

 

 

”Giardini di Seta” este luminos și dulce ca o grădină, un mix floral-fructat de rubarbă, floare de cireș și vetiver de Madagascar.

 

”Giungle di Seta” evocă bogăția vegetației exotice, cu note de mosc, mazăre verde crocanta si flori catifelate de bujor.

 

”Savane di Seta” este o combinație surprinzătoare de vegetale, citrice și… morcov, finalizate echilibrat cu acorduri de lemn de santal.

 

 

 

 

 

Există și două esențe-booster, care se pot cumpăra separat, pentru a putea fi suprapuse esenței „de mătase” preferate: varianta lemnoasă sau cea de mosc.

 

Nu am fost niciodată o mare adeptă a suprapunerilor, mie îmi place să port parfumurile ca atare, să le dau voie să-și dezvăluie toate notele, să „crească” pe parcursul zilei și să se transforme în contact cu pielea.

 

Totuși, pentru cei iubitori de experimente și mai jucăuși decât mine în ceea ce privește semnăturile olfactive, combinația de patru esențe și două boostere poate fi revelatoare.

Pentru mai multe idei, povești și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

Foto: Salvatore Ferragamo

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK