Despre tot ce-i fin și fain

Plec să spun povești despre Japonia profundă, în sezonul frunzelor de arțar

By 8 noiembrie, 2019Travels
read time 5 min
 
8 noiembrie, 2019

Plec să spun povești despre Japonia profundă, în sezonul frunzelor de arțar

Astăzi plec într-o călătorie „inițiatică” în Japonia, un final perfect al drumului de reașezare și simplificare a vieții pe care l-am parcurs în ultimii ani.

by

În următoarele luni, pe lângă poveștile obișnuite din stilul Fine Society, pe site se vor regăsi multe povești din Japonia, Coreea de Sud, Orientul Mijlociu și Pacificul de Sud. Pe rând, pentru că finalul de an va sta sub semnul proiectelor profesionale în afara țării. 

 

Dintre toate, fără exagerare, Japonia este cea mai mare bucurie a mea, fiindcă – deși total neplănuită – s-a potrivit perfect în acest moment al procesului meu de simplificare. 

 

Dacă vreți să citiți despre călătoria care m-a adus până aici, am rezumat în acest articol: Mai puțin din toate, mai mult din mine.

 

Nu e prima mea călătorie în Japonia, dar acum este momentul perfect al unei călătorii în Japonia. Nu doar ca perioadă a vieții, ci și ca perioadă a anului: dacă toată lumea este fascinată (pe bună dreptate) de perioada cireșilor înfloriți, toamna aparține arțarilor colorați în toate nuanțele pământului. E un moment mai tihnit pentru a explora Japonia, bucurându-te de o altă etapă din ciclul inevitabil al vieții.

 

Am mai fost în Japonia când aveam 22 de ani, tot cu un proiect profesional. Mi s-a părut fabuloasă, dar eu nu mă aflam la acel nivel mental care să-mi permită s-o simt. Am asimilat-o intelectual, rațional, ca și cum ai vedea pe viu ceva ce ai citit cap-coadă în cartea de geografie, dar n-am simțit-o. Nu m-a mișcat așa cum ar fi trebuit să mă miște.

 

Abia după 30 de ani, când m-am întors spre mine – am înțeles cât de multe lucruri care mi se potrivesc mănușă și care mi-au schimbat viața sunt de fapt împrumutate de la japonezi. Ei le-au inventat, ei le-au distilat, sunt ale lor. Doar că s-au potrivit de minune și în viața mea, a unei fete din celălalt capăt al lumii, care avea nevoie de un strop de seninătate și disciplină.

 

 

Deloc întâmplător, proiectul pe care Fine Society îl face cu Free Spirit Travel se numește „Japan By Myself”. 

 

Pe Alina Deak de la Free-Spirit am cunoscut-o acum un an, cu ocazia proiectului Transilvania Train, și am aflat rapid că specialitatea ei pe parte turistică este Japonia. Vorbește japoneză fluent, a petrecut mult timp în Japonia, le simte cultura și le înțelege felul de a fi, iar proiectul Japan By Myself este un fel de tur inițiatic pe care agenția ei îl oferă celor care vor să experimenteze o altfel de Japonie. Japonia profundă, reală, nu cea din broșurile turistice clasice.

 

Altfel spus, deși primești informații, indicații și un ghid personalizat în cel mai mic amănunt și ai tot timpul un contact la distanță de un clic sau de un telefon, experiența este a ta și numai a ta.

 

În ritmul tău, în stilul tău, în funcție de ceea ce îți dorești să iei de la Japonia.

 

Toți luăm altceva din locurile în care mergem, dar Japonia e o destinație chiar și mai atipică.

 

De fapt, cred că acesta este și motivul pentru care noi, occidentalii, ne simțim în ultimii ani atât de atrași de Ikigai, Kaizen și Marie Kondo. În viețile noastre haotice, hiperaglomerate, hăituite, simțim tot mai mult nevoia unei doze de liniște și așezare, pe care japonezii o reușesc în mod natural de milenii. 

 

Inclusiv în articolul meu despre Li Edelkoort, Li – cea mai mare vizionară a trendurilor sociale spune exact asta: oamenii se întorc către SIMPLU, către minimalism, nu fiindcă își doresc să fie la modă sau cool, ci pentru că își doresc liniște.

 

Sau, cum am citit într-o carte și mi-a plăcut mult: oamenii care vor simplitate nu sunt în căutarea unei vieți mai ușoare. Sunt în căutarea unei vieți.

 

Mă simt ca un copil înaintea unei mari aventuri, fiindcă nu plec în Japonia ca s-o vizitez, ci s-o simt. Prima dată am vizitat-o. Acum – cu mintea de la 35 – vreau să mă întâlnesc realmente cu ea.

 

Poveștile care urmează nu vor fi doar turistice, deși o să vă povestesc despre locuri extraordinare și puțin bătătorite. Inclusiv despre Hiroshima, cu tot cu istoria ei dureroasă.

 

Poveștile mele din Japonia vor fi despre spiritul lor, despre lecțiile de învățat, despre simțit. Vor fi despre viață. O să încerc să vă povestesc ca și cum ați fi cu mine, acolo, și să vă deschid, în minte și-n suflet, portița spre propriul vostru traseu inițiatic.

Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK3 Comments