Despre tot ce-i fin și fain

Fragments d’Or: un produs Chanel pe care l-aș recumpăra la nesfârșit

By 12 decembrie, 2019Lifestyle
read time 5 min
 
12 decembrie, 2019

Fragments d’Or: un produs Chanel pe care l-aș recumpăra la nesfârșit

Nu port farduri sidefate, nu folosesc highlighter, nici gloss și nimic care strălucește pe piele. Cu o excepție: de doi ani, am o pasiune nestăvilită pentru un gel strălucitor și parfumat de Chanel. Dacă îți sună ciudat… nu-i nimic, așa mi s-a părut și mie.

by

Prima sticlă de N°5 FRAGMENTS D’OR am primit-o cadou în 2017 și, după ce am desfăcut-o, mi-am dorit… să n-o fi făcut. Nu de alta, dar era atât de frumoasă încât mi-aș fi dorit s-o dăruiesc așa, în cutie, cuiva care s-o aprecieze cum se cuvine.

 

Glitter? Gel auriu? Eu? Să-mi dau pe corp cu sclipici, altfel spus? Niciodată.

 

Nu am nimic cu sclipiciul și cu gelurile sclipicioase, doar că nu m-au atras niciodată absolut deloc. Prefer mai degrabă să port o jachetă cu paiete decât să-mi iau o cremă strălucitoare sau să pun „sclipici” pe mine. Cred că am încercat o singură dată, prin liceu, și a „plouat” cu glitter în jurul meu câteva zile, acel sclipici părea că nu se mai duce cu nimic. Poate și de acolo aversiunea mea pentru el.

 

Așadar, am ținut flaconul de ”N°5 Fragments d’Or” în dulap vreo jumătate de an, fără să mă pot îndura să-l dau mai departe totuși. Știți regulile mele minimaliste: dacă nu folosesc, nu țin, însă pe acesta nu aveam inimă să-l dau. Poate totuși…

 

În vara care a urmat, am luat sticla cu mine într-o călătorie de presă undeva la cald. O destinație pe plajă, în Oman. Era atât de frumoasă și stătea pe raft de atâta timp, încât m-am gândit să-i dau o șansă. Dacă nu acum, când am la mine doar rochii vaporoase, atunci când? 

 

După cele trei zile în care am folosit-o, am regretat că am DOAR o sticlă. Nu exagerez cu nimic dacă spun că a fost cea mai mare surpriză de beauty din viața mea. Și singura pe care am ținut-o jumătate de an pe raft înainte s-o folosesc.

 

„N°5 Fragments d’Or” mi se pare produsul chintesență Chanel, pentru că este exact ca hainele brandului: nu îți ia ochii din prima cu brizbrizuri, nu e strident, nu e opulent, dar atrage toate privirile.

 

E subtil și de mare efect, la granița perfectă între „discret” și „extravagant”, acolo unde prea puține branduri reușesc să se poziționeze, tocmai pentru că e un dozaj foarte fin și complicat.

 

Ce este, de fapt?

„N°5 Fragments d’Or” este un gel de corp parfumat și „cu slipici”, dar care nu seamănă cu niciun alt produs similar – adică strălucitor – pe care l-ai fi putut încerca vreodată. 

 

Particule de aur și sclipici (glitter) sunt suspendate într-o soluție de parfum care se aplică într-o secundă pe corp, intră instantaneu și, pe lângă faptul că nu mai e nevoie să te dai cu parfum, oferă pielii o senzație de catifelare strălucitoare. Nu „cade” sclipiciul, nu pătează hainele, nu îl simți. Dar îl vezi exact cât trebuie.

 

Sună ca într-o reclamă în care o divă cu parul în vânt îți spune cum se simte ea datorită produsului cutare, dar exact așa m-am simțit.

 

Ca dovadă, anul acesta am ajuns, glorios, la al treilea flacon, relativ puțin consum dacă iau în considerare că l-am folosit obsesiv în lunile calde.

 

Se consumă însă foarte-foarte greu, cantitatea pe care o aplici e foarte mică, iar un flacon te ține lejer aproape un an.

 

 

Înainte de N°5 Fragments d’Or nu am purtat niciodată Chanel N°5. L-am mirosit, am avut o sticluță cu care m-am mai dat ocazional, dar nu l-am „simțit” realmente ca fiind potrivit pentru mine. 

 

Îmi plăcea minunata poveste cu care a luat el naștere, ca „temă” dată de Coco Chanel către Ernest Beaux, de a crea „un parfum care să miroasă a femeie, nu a câmp de flori”, într-o perioadă în care toate esențele feminine erau excesiv de previzibile și simple. Ca femeie, puteai să miroși a trandafiri, a frezie, a flori de câmp sau ce alte combinații mai nășteau parfumierii de altfel talentați din epocă. 

 


Ideea de molecule sintetice care să contribuie la un miros complex, nepredictibil, îi aparține lui Coco. Totuși, de N°5 m-am îndrăgostit abia în sticla cu sclipici auriu, iar vara nu mai văd vreun alt parfum mai potrivit pentru pielea mea, cu tot cu particulele lui de „aur”.

 

Poate sună ciudat, venind din partea mea, un îndemn de tipul „mergeți și puneți niște particule de aur pe voi”, dar da… mergeți și încercați. Oricât de discrete și sobre v-ar fi gusturile, eu zic că o să vă placă.

 

Este, ca multe alte produse Chanel, o experiență în sine. La fel cum e crema de mâini despre care am scris AICI, un produs eminamente simplu – gel cu sclipici – dus de Chanel la următorul nivel și transformat într-un produs luxos și minunat.

Din același registru, am descoperit iarna asta, din colecția toamnă-iarnă 2019, o ediție limitată de gel translucid pentru față și decolteu. Le Gel Pailleté, care arată exact ca în aceste imagini și are o textură atât de bogată și deosebită încât îmi venea să mă joc cu degetele prin el tot timpul.

 

 

Deja având experiența cu Fragments D’Or, m-a atras din prima în magazinul Chanel din Băneasa și a fost primul lucru pe care l-am pus în bagaj pentru vacanța care urmează și care implică și un loc… cald, cu temperaturi de vară.

 

„Le Gel Pailleté” este practic un gel care captează lumina și oferă o strălucire foarte discretă feței și decolteului, foarte asemănătoare cu roua. Știu că „dewy” este un termen foarte la modă, dar mie nu mi-a plăcut niciodată, până la acest produs. Nu-l folosesc pe față prea mult, încă nu-mi place ideea de „față strălucitoare”, dar pe decolteu mi se pare de o subtilitate dezarmantă.

 

Așa cum spun mereu: nu mă credeți pe cuvânt, mergeți și încercați. Priviți, întrebați, ascultați, lăsați-le pe fetele din Chanel Espace Beauté din Băneasa Shopping City să vă povestească.

 

Nu contează ce buget disponibil ai (am auzit de multe ori „Nu-mi permit să mă uit la produsul X sau Y”), contează să descoperi ceva nou și să ai o experiență. Oricine își poate permite să privească, să învețe și să înțeleagă diferențele dintre produsele foarte bune și cele „așa și așa”. E o chestiune de educație cosmetică până la urmă.

Când am testat prima dată un produs Chanel (fără să-l cumpăr), aveam 22 de ani și voiam să aflu mai multe, într-un magazin care mi se părea un templu intangibil. Mă bucur și acum că am îndrăznit să intru. Dacă nu aș fi făcut-o, poate nu aș fi ajuns niciodată acum și aici.

Am spus de multe ori că brandul în care mă regăsesc cel mai mult este Chanel, datorită spiritului și simbolisticii casei. Mi se potrivește, pur și simplu.

Pentru că mi se întâmplă de multe ori să fiu întrebată despre un anumit produs despre care am scris mai demult, găsiți aici poveștile Chanel pe care le-am mai scris de-a lungul vremii pe #FineSociety și care au legătură nu doar cu colecții și sezoane, ci cu spiritul Chanel:

Expoziția „Mademoiselle Privé” din Tokyo: o recapitulare artistică a spiritului Chanel

 

Prima colecție fără Karl Lagerfeld: viitorul unei case de modă legendare.

 

Cum mi-am simplificat și mai mult ritualul de beauty, cu un singur produs Chanel.

 

Noua esență Chanel care surprinde mirosul unei veri pe Riviera franceză a anilor 20

 

Chanel Sublimage L’Essence Fondamentale: cremele care au efect și cum găsim ce-i trebuie tenului nostru.

 

Moodboard-ul meu de vara asta și produsele Chanel care fac parte din el

 

Cremele mele Chanel de vara asta și efectele lor 

 

„Boy” de la Chanel ne schimbă percepția despre parfumuri

 

Trei produse care mi-au schimbat ritualul de beauty în 2017

 

Noul parfum Chanel, 1957, se inspiră din aventura americană a lui Coco Chanel

 

Povestea completă a noului parfum Chanel: Gabrielle.

 

O mască pe bază de camelie și alte trei revelații de frumusețe

 

Baselworld 2019: Noutățile orologere de la Chanel.

 

Baselworld 2018: Toate noutățile orologere de la Chanel.

 

Baselworld 2018: Chanel lansează ceasuri masculine, Monsieur de Chanel, în ediție limitată sau unicat

 

Cum m-a cucerit colecția de Crăciun de la Chanel, în Chanel Espace Beauté din București

 

Colecția Chanel de Crăciun și cum poți avea o sesiune de răsfăț în magazin

 

”Femeia care citește”: o expoziție Chanel care celebrează cărțile

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK



One Comment

  • Andreea spune:

    V-ati gandit vreodata cum ar fi daca ati locui in Franta? Sau chiar in Paris? Incercam sa traduc in gand cateva idei din articol,in franceza, ar suna asa sarmant. apoi mi-am imaginat un dialog pe aceasta tema cu acele cuvinte cu cateva frantuzoaice mémorabile, pentru mine, la ora asta nu e nimic mai placut.