Despre tot ce-i fin și fain

Parfumul „Le Lion de Chanel”: prima lansare importantă a anului 2021

By 4 ianuarie, 2021Lifestyle
read time 8 min
 
4 ianuarie, 2021

Parfumul „Le Lion de Chanel”: prima lansare importantă a anului 2021

”Le Lion de Chanel”, noua esență din seria ”Les Exclusifs de Chanel”, s-a lansat oficial astăzi. Focul esențelor orientale se întâlnește cu rafinamentul francez, într-o combinație profundă, cu multă piele, vanilie și ambră catifelată.

by

Sunt Leu și, ca orice leu, îmi folosesc ghearele ca să-i împiedic pe oameni să-mi facă rău. Dar, credeți-mă pe cuvânt, mă doare infinit mai mult să zgârii decât să fiu zgâriată”.

 

Acestea sunt cuvintele lui Coco Chanel, a cărei viață a stat sub semnul zodiei Leului.

 

 

Dincolo de horoscop sau destin, Coco Chanel s-a regăsit în spiritul leului, talisman omniprezent inclusiv în apartamentul ei din Rue Cambon.

 

Născută pe 19 august 1883, Gabrielle – Coco – Chanel era superstițioasă din fire și a considerat leul un simbol al norocului, fiind asociat zilei ei de naștere.

 

În 1920, după moartea fulgerătoare a lui Boy Capel, bărbatul considerat a fi marea ei iubire, Chanel și-a găsit refugiu într-o escapadă la Veneția, alături de prietena ei Misia și de soțul acesteia, José-Maria Sert.

 

Veneția părea un loc bun pentru a-ți liniști sufletul.

 

Mai mult decât un refugiu din calea durerii, Veneția avea să devină însă una dintre marile revelații ale lui Coco.

 

Frumusețea orașului, viața lui trepidantă, vacarmul, energia oamenilor, totul a cucerit-o, iar Veneția a devenit, atunci, un simbol al renașterii ei sufletești și al tăriei interioare.

 

Deloc întâmplător, simbolul Veneției și gardianul sacru al acesteia îl reprezintă leul, așa că Gabrielle Chanel a luat-o ca pe încă un semn că leul este animalul ei totemic.

 

Dacă până atunci leul era un element zodiacal norocos, odată cu escapada la Veneția el a devenit un talisman în toată regula.

 

Curajoasă, instinctivă, puternică, Chanel s-a regăsit pe deplin în spiritul animalului, așa că s-a înconjurat de prezența lui simbolică.

 

El a devenit gardianul apartamentului ei de pe Rue Cambon 31. Sculptat în marmură, bronz sau lemn, încrustat pe suprafețe, pe tabachera ei și chiar și pe foarfecile pe care le folosea la croitorie, leul a devenit păzitorul tărâmului Chanel. 

 

 

Treptat, el a devenit și parte din creațiile ei și a rămas așa până în zilele noastre: brodat pe costumele din tweed, încrustat pe nasturi sau pe mecanismele de închidere ale faimoaselor poșete Chanel.

 

 

Era, așadar, numai o chestiune de timp până când el avea să pătrundă și în zona parfumeriei de nișă a casei Chanel, în seria Les Exclusifs.

 

Toate parfumurile din „Les Exclusifs” sunt inspirate de elemente profunde și intime din viața lui Coco, de la prietenii ei („Misia”, ”Boy”), culorile și texturile ei predilecte (”Jersey”, ”Beige”), până la adresele și anii din viața ei („1957”, „1932”, „Bel Respiro”, ”La Pausa”) și la paravanele chinezești Coromandel din apartamentul ei din Rue Cambon.

 

 

Lipsea Leul, gardianul vieții lui Coco, iar din 4 ianuarie el este disponibil în lumea întreagă sub formă de parfum, după ce în 2020 a avut o lansare restrânsă, doar pentru Orientul Mijlociu. 

 

 

Tocmai pentru că Leul lui Gabrielle Chanel este un leu simbolic, exact pe acesta și l-a imaginat Olivier Polge, parfumierul creator al casei Chanel.

Nu leul ca animal feroce și ca rege al junglei, ci viziunea lui Gabrielle Chanel despre leu ca animal totemic, emblemă a eleganței absolute și al puterii interioare pe care o întrupează.

 

Datorită forței pe care o inspiră leul, Olivier Polge s-a dus spre un arhetip la fel de puternic: parfumurile orientale.

 

”Îmblânzind” codurile olfactive ale aceste familii de esențe, și-a imaginat un parfum rafinat și puternic, într-un veșmânt blând și cald.

 

O compoziție sofisticată, care iese în evidență fără să „strige”, care umple fără să dea pe-afară. 

 

Un leu care nu are nevoie să-și folosească răgetul pentru a impune respect.

 

 

”Le Lion de Chanel” se deschide cu câteva note efervescente de natură citrică, mai precis lămâie și bergamotă, însă ele nu fac decât să paveze drumul spre inima fierbinte și cu aromă orientală a parfumului. 

 

Inima „Leului” pornește de la cistus labdanum, o rășină cu note animalice, îmblânzită de Polge cu acoruri catifelate de ambră, care lasă apoi loc notelor de vanilie de Madagascar, lemn de santal, patchouli și piele. Multă piele.

 

„Le Lion” este un oriental de forță, dar unul care nu sufocă și nu copleșește, așa cum se întâmplă adesea cu esențele din această categorie olfactivă.

 

Se dezvăluie subtil și atrage atenția prin profunzime, nu prin zgomot.

 

Parfumul „Le Lion de Chanel” va fi disponibil doar în Chanel Espace Beauté din Băneasa Shopping City, începând cu 15 ianuarie.

********

Pentru că mi se întâmplă de multe ori să fiu întrebată despre un anumit produs despre care am scris mai demult, găsiți aici poveștile Chanel pe care le-am mai scris de-a lungul vremii pe #FineSociety și care au legătură nu doar cu colecții și sezoane, ci cu spiritul Chanel:

 

7 produse de beauty de la Chanel care m-au impresionat în 2020

 

Colecția de Crăciun 2020 de la Chanel: „Les Chaînes d’Or”

 

Istoria mea cu Chanel: o poveste despre maturizare, stil și îndrăzneală

 

Detaliile noii colecții Chanel sunt o odă pentru tot ce a însemnat Mademoiselle

 

Fragments d’Or: un produs Chanel pe care l-aș recumpăra la nesfârșit

 

Expoziția „Mademoiselle Privé” din Tokyo: o recapitulare artistică a spiritului Chanel

 

Prima colecție fără Karl Lagerfeld: viitorul unei case de modă legendare.

 

Cum mi-am simplificat și mai mult ritualul de beauty, cu un singur produs Chanel.

 

Noua esență Chanel care surprinde mirosul unei veri pe Riviera franceză a anilor 20

 

Chanel Sublimage L’Essence Fondamentale: cremele care au efect și cum găsim ce-i trebuie tenului nostru.

 

Moodboard-ul meu de vara asta și produsele Chanel care fac parte din el

 

Cremele mele Chanel de vara asta și efectele lor 

 

„Boy” de la Chanel ne schimbă percepția despre parfumuri

 

Trei produse care mi-au schimbat ritualul de beauty în 2017

 

Noul parfum Chanel, 1957, se inspiră din aventura americană a lui Coco Chanel

 

Povestea completă a noului parfum Chanel: Gabrielle.

 

O mască pe bază de camelie și alte trei revelații de frumusețe

 

Baselworld 2019: Noutățile orologere de la Chanel.

 

Baselworld 2018: Toate noutățile orologere de la Chanel.

 

Baselworld 2018: Chanel lansează ceasuri masculine, Monsieur de Chanel, în ediție limitată sau unicat

 

Cum m-a cucerit colecția de Crăciun de la Chanel, în Chanel Espace Beauté din București

 

Colecția Chanel de Crăciun și cum poți avea o sesiune de răsfăț în magazin

 

”Femeia care citește”: o expoziție Chanel care celebrează cărțile

Foto: CHANEL

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK