Despre tot ce-i fin și fain

Paris – Édimbourg, un parfum Chanel ca un sacou de tweed într-o zi de primăvară

By 20 iunie, 2021Lifestyle
read time 4 min
 
20 iunie, 2021

Paris – Édimbourg, un parfum Chanel ca un sacou de tweed într-o zi de primăvară

Așa îl caracterizează creatorul său, Olivier Polge. Pe mine Paris – Édimbourg m-a purtat cu gândul – și cu nasul – chiar mai departe, la o dimineață cu miros de ploaie, pe dealurile înverzite ale Scoției.

by

Fiecare destinație din această lume are o identitate olfactivă aparte, amestecată cu nostalgiile sau emoțiile noastre, iar colecția Les Eaux de Chanel a știut să transpună această metaforă în realitatea concretă.

 

Pornind de la unele dintre locurile favorite ale lui Gabrielle Chanel, linia Les Eaux de Chanel a lansat, din 2018 încoace, cinci esențe: Paris-Biarritz, Paris-Deauville, Paris-Venise, Paris-Riviera și, acum, Paris-Édimbourg.

 

Biarritz a fost destinația de vacanță în care Chanel își regăsea seninătatea, la Deauville a deschis primul boutique Chanel, Veneția i-a consolat sufletul rănit după moartea lui Boy Capel, iar pe Riviera franceză se afla vila ei iubită, La Pausa.

 

Edinburgh – orașul descoperit de Coco în 1924, datorită iubitului său, ducele de Westminster – vine să completeze acest tablou, dar într-o notă complet diferită de celelalte destinații.

 

Dacă precedentele orașe erau locuri însorite, pline de culoare, care te duceau cu gândul la ceva ușor și diafan, Edinburgh-ul vine cu greutatea istoriei sale și cu un strop de sobrietate.

 

E puțin mai „întunecat”, cu clădirile lui înnegrite de vreme, dar are în același timp prospețimea ploilor și „verdele” dealurilor nesfârșite ale Scoției.

 

Încă dinainte să miros Paris-Édimbourg, am intuit că va fi complet diferit de celelalte, mai profund și mai atipic, poate și fiindcă Edinburgh-ul îmi lăsase această impresie, cu ani în urmă.

 

Nu m-am înșelat, fiindcă noua eau fraîche Chanel virează spre teritoriul parfumurilor unisex, atât de iubite de mine.

 

 

Imediat cum am venit cu el acasă, l-am testat în familie, de curiozitate, iar rezultatul a fost exact așa cum mă așteptam: două femei și doi bărbați, o singură eau fraîche și aceeași senzație că este o esență teribil de ușor de purtat.

 

Nimeni nu a rostit cuvântul „de damă” sau „bărbătesc”, fiindcă – spre deosebire de precedentele esențe ale colecției, mult mai evident feminine – Paris-Édimbourg lasă o linie vagă de demarcație între sexe.

 

Am spus de mai multe ori că nu cred în ideea de împărțire a parfumurilor pe genuri, din mai multe motive.

 

În primul rând, un parfum bun, complex, va interacționa complet diferit cu pielea purtătorului, transformându-se în ceva neașteptat și care nu poate fi împărțit atât de sec în „feminin” și „masculin”.

 

În al doilea rând, un parfum puțin mai întunecat purtat de o femeie – condimentat, lemnos, cu trimiteri spre piele, tabac și tot ceea ce considerăm a fi eminamente masculin – are darul de a-i scoate în evidență feminitatea, de a echilibra cochetăria și diafanul personalității ei.

 

Și, în contrapartidă, un bărbat cu siguranță de sine își poate permite să miroasă exact așa cum simte, explorând orice fel de esențe de care se simte atras, indiferent că este cel mai dens oud sau o nuanță ușoară și florală. 

 

De altfel, tocmai Gabrielle Chanel a fost cea care – odată cu lansarea Chanel no.5 – a desființat oficial stereotipurile conform cărora femeile trebuie să miroasă a câmp de flori, iar bărbații a ceva înțepător, cu iz de after-shave.

 

Paris-Édimbourg este perfect descris de Olivier Polge ca ”esența unei jachete de tweed împrumutate din garderoba bărbătească”, aceasta din urmă reprezentând o inspirație atât de puternică pentru Coco Chanel.

 

Călătoriile la Edinburgh cu ducele de Westminster și-au lăsat amprenta pe identitatea estetică a brandului Chanel, fiindcă Gabrielle s-a lăsat inspirată de carourile scoțiene, de puloverele cu motive geometrice, de beretele de lână și, în mod esențial, de jachetele de tweed.

 

Așa cum toate acestea sunt elemente atemporale și unisex, și parfumul Paris-Édimbourg este o îmbinare androgină și proaspătă de ienupăr și chiparos, cu note de mijloc de Vetiver și de lavandă, respectiv note de bază de mosc și vanilie.

 

Este, în esență, o combinație de lemnos, aromatic și picant, cu o amprentă puternică de răcoros, umed și verde.

 

 

Pe mine m-a dus cu gândul la dealurile nesfârșite ale Scoției și la o plimbare făcută în aerul proaspăt și aromat de după o ploaie strașnică.

 

Vă recomand să-l mirosiți fără prejudecăți, fără așteptări și fără să-l comparați cu precedentele „eaux fraîches” de la Chanel.

 

Lăsați-l să vă surprindă și, dacă mergeți în cuplu, faceți exercițiul de a-l testa amândoi.

 

Dincolo de exercițiul olfactiv în sine, va fi cea mai bună demonstrație a tot ceea ce scriam mai sus. Spre deosebire de un parfum clar-delimitat ca fiind „de damă” sau „bărbătesc” – care vine ca o semnătură clară a gusturilor purtătorului – o esență androgină și unisex scoate la iveală neașteptatul, nuanțele nebănuite ale unei personalități.

 

Când îți spui în gând „Hmm… nu mă așteptam să-mi placă această combinație, dar îmi place” deja ai învățat ceva nou despre tine.

 

Paris – Édimbourg poate fi testat în Chanel Éspace Beaute din Băneasa Shopping City.

Pentru mai multe idei și inspirații, mă puteți urmări și pe pagina mea de Instagram.

********

Pentru că mi se întâmplă de multe ori să fiu întrebată despre un anumit produs despre care am scris mai demult, găsiți aici poveștile Chanel pe care le-am mai scris de-a lungul vremii pe #FineSociety și care au legătură nu doar cu colecții și sezoane, ci cu spiritul Chanel:

Cele 10 produse cosmetice Chanel care mă însoțesc în orice călătorie

 

Chanel N°5 împlinește 100 de ani de când a schimbat istoria parfumeriei

 

Parfumul „Le Lion de Chanel”: prima lansare importantă a anului 2021

 

7 produse de beauty de la Chanel care m-au impresionat în 2020

 

Colecția de Crăciun 2020 de la Chanel: „Les Chaînes d’Or”

 

Istoria mea cu Chanel: o poveste despre maturizare, stil și îndrăzneală

 

Detaliile noii colecții Chanel sunt o odă pentru tot ce a însemnat Mademoiselle

 

Fragments d’Or: un produs Chanel pe care l-aș recumpăra la nesfârșit

 

Expoziția „Mademoiselle Privé” din Tokyo: o recapitulare artistică a spiritului Chanel

 

Prima colecție fără Karl Lagerfeld: viitorul unei case de modă legendare.

 

Cum mi-am simplificat și mai mult ritualul de beauty, cu un singur produs Chanel.

 

Noua esență Chanel care surprinde mirosul unei veri pe Riviera franceză a anilor 20

 

Chanel Sublimage L’Essence Fondamentale: cremele care au efect și cum găsim ce-i trebuie tenului nostru.

 

Moodboard-ul meu de vara asta și produsele Chanel care fac parte din el

 

Cremele mele Chanel de vara asta și efectele lor 

 

„Boy” de la Chanel ne schimbă percepția despre parfumuri

 

Trei produse care mi-au schimbat ritualul de beauty în 2017

 

Noul parfum Chanel, 1957, se inspiră din aventura americană a lui Coco Chanel

 

Povestea completă a noului parfum Chanel: Gabrielle.

 

O mască pe bază de camelie și alte trei revelații de frumusețe

 

Baselworld 2019: Noutățile orologere de la Chanel.

 

Baselworld 2018: Toate noutățile orologere de la Chanel.

 

Baselworld 2018: Chanel lansează ceasuri masculine, Monsieur de Chanel, în ediție limitată sau unicat

 

Cum m-a cucerit colecția de Crăciun de la Chanel, în Chanel Espace Beauté din București

 

Colecția Chanel de Crăciun și cum poți avea o sesiune de răsfăț în magazin

 

”Femeia care citește”: o expoziție Chanel care celebrează cărțile

Foto: CHANEL

Pentru mai multe articole, povești și inspirații, mă puteți urmări pe paginile de INSTAGRAM și FACEBOOK